Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Articles on this Page

(showing articles 1 to 50 of 50)
(showing articles 1 to 50 of 50)

Channel Description:

Блогосфера - http://blogosfera.dnevnik.bg/
  0 0

  Кариери
  Лъчезар Петров, изпълнителен директор на "Мундус сървисиз", пред "Кариери"

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Антон Терзиев, movies.bg

  Phantom Thread
  Phantom Thread/Призрачна нишка е вторият  и може би последен съвместен проект между Пол Томас Андерсън (Буги нощи, Ще се лее кръв, Inherent Vice) и Даниъл Дей-Луис. Историята е ситуирана в Лондон от петдесетте. Даниъл е Реймънд Уудкок- гений на шивашката игла. Ухажван и уважаван от елита, педантичен, саможив и свръхвзискателен Реймънд няма друг живот извън […]

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България (CC BY-NC-ND 2.5)


  0 0

  Йовко Ламбрев

  Когато започнах рубриката си „Аз, киборгът“в Тоестимах в главата си две идеи. Едната – да обяснявам на човешки и нетехнически език важни неща от света на технологиите, а другата постепенно да разказвам за възможните злоупотреби с данните, които безразсъдно сеем из т.нар. социални мрежи и най-вече Facebook.

  Междувременно журналисти на The Guardian и The Observer, заедно с The New York Timesи Channel 4са работили цяла година по разследване, което потвърждава всички опасения, че данните, които Facebook е трупал с доброволното съучастие на потребителите си са използвани безцеремонно за мръсни и подмолни манипулации от компанията Cambridge Analytica, която е превърнала това в свой бизнес.

  В името на коректността е редно да се отбележи, че темата сама по себе си не е новина. Още преди една година разследване на The Interceptизвади на повърхността мащаба на проблема. Сега обаче разполагаме със свидетелствата на whistleblower (бивш ключов служител на Cambridge Analytica), който разказва с детайли как се е случвало всичко и още купчина самопризнания за детайли и пикантерии лично от мениджмънта на компанията, записани със скрита камера докато ухажват мним потенциален нов клиент.

  Компанията Cambridge Analytica, извличайки данни от подбрана извадка потребители на Facebook и свързаните с тях лица, създава огромна мрежа за влияние, есплоатирайки страховете и слабостите на хората. Така е манипулирала обществената среда и общественото мнение в полза на клиентите си. Прецизно е оценявала психологическите профили на хората, търсейки техни слабости и възползвайки се от податливостта им на влияния. Оценявала е личните профили, фокусирайки се внимателно върху трите критерия, които в психологията са наречени „черната триада” или „тъмната тройка” – макиавелизъм, психопатияи нарцисизъм.

  Предоставяли са услугите си и през фирми-посредници за да не бъдат уличени в директни връзки с политическите кампании, за които са работили. А за Източна Европа изпускат интересна самохвална реплика, че толкова потайно са си свършили работата, че никой дори не е разбрал…

  Извън скандала с Cambridge Analytica обаче, е важно да се осъзнае, че те не са единственият злодей в историята. Всичко това се случва, защото просто така работи Facebook. Това, което днес наричаме социални медии, всъщност са инструменти за събиране на данни. И не трябва да има никаква дискусия чии са тези данни и на кого принадлежат. Наши са! Не допускайте други тълкувания! Във времето, в което живеем, данните ни са проекция на самите нас. Данните ни – това сме ние! Допускайки друг да разполага с тях, позволяваме да ни застигат такива скандали като не на шега ни заплашва някаква форма на дигитален феодализъм или дигитално робство.

  Важен е и друг детайл. Всичко това излиза наяве благодарение на свободната преса. Ето защо тя е толкова важна за демокрацията. А със социалните мрежи е свършено! Би трябвало! Поне в този им вид.

  Cambridge Analytica е злодеят, който се е възползвал от това, което е свършил друг по-страшен злодей – а именно Facebook – и не на последно място от наивността на всички ни, които още не сме си затворили акаунтите там. Facebook трябва да понесат всички последствия и цялата отговорност, защото направиха възможно всичко това. И не заслужават никаква милост!

  #DeleteFacebook

  P.S. В европейски контекст е важно да отбележим, че е по-разумно да изтрием Facebook акаунта си след 25 май 2018. След тази дата GDPRще бъде в пълна сила и Facebook са длъжни да го спазват, а той изисква ако потребителят пожелае неговият профил да бъде заличен това наистина да бъде направено.

  Оригинален линк: "#DeleteFacebook"• Някои права запазени

  Лиценз: Creative Commons Attribution 3.0 Unported


  0 0

  Андрей Хадживасилев

  Случаят Кюри - зад кадърНякои хора може да сметнат, че ми е още рано да давам съвети как се правят филми като цяло. В последно време предпочитам да не бъда категоризиран като „млад режисьор“, а като такъв от новата вълна съвременни БГ режисьори. Определено не съм и стар, но все пак повече от 10 години работа по кино и тв. проекти предполагат да съм достатъчно зрял.

  Случаят Кюри - плакатС годините работата с деца се превърна в моя кауза. Реализирах за най-малките: „Сърфирам безопасно“ – образователен филм за безопасно ползване на интернет съвместно с „Майкрософт – България“ и лентата за финансова грамотност – „Децата и парите“ с подкрепата на „Първа Инвестиционна Банка“. Един от първите ми документални филми (с игрални елементи) „Целувка за лека нощ“, беше посветен на темата за закриване домовете за деца лишени от родителски грижи, част от кампанията „За всяко дете – семейство“. В портфолиото ми се отличават също много реклами и музикални клипове с участието на деца.

  За моя радост, съвсем скоро излиза игралният ми детски филм „Случаят Кюри“. Вече мога да издам, че официалната му Гала премиера ще се състои на 12-ти май (събота) от 10:00ч.в партньорство с „Британски Съвет“ и част от официалната програма на „Софийски фестивал на науката“. Премиерата му точно там не е случайна, очаквайте скоро повече подробности във Фейсбук страницата на филма!

  Според мен най-важната съставка, за да се направи хубав детски филм е – правилният кастинг. Това е и най-слабото място, което забелязвам последно време в чужди ленти за деца, които гледам като зрител. Подбора на артистични малчугани с правилна типажност спрямо сценария, прави работата по филма невероятно преживяване за целия снимачен екип. Когато са намерени подходящите деца, максимата „С деца и животни се снима най-трудно филм“ е невалидна. Детският ни филм „Случаят Кюри“реализирахме сравнително бързо – за около година, от която най-много време посветих на кастингите. Запознах се с невероятни и много талантливи деца от различни актьорски и танцови школи. Изборът беше наистина труден, не само относно всяка самостоятелна роля, но и за симбиозата между героите. Но когато ги намерих и запознах един с друг знаех, че голяма част от режисьорската ми работа е преминала успешно. Оставаше само да ги насочвам по-скоро технически спрямо кадъра, отколкото творчески, защото истинските актьори в киното са децата. Те не са учили актьорско майсторство, то им идва отвътре.

  Мартин Паунов (в главната роля на Тони) и Андрей Хадживасилев (режисьор)Трябва да се обърне внимание, че ако във филм участват деца, то това не го прави автоматично детски по жанр. Много е важно всички колеги филмови творци да са социално ангажирани към най-малката публика, ако искат да правят филми за тях. Важно е за каква възрастова група се прави филма и дали съдържа нужните възпитателни елементи и такива на поука. Не на последно място трябва да се внимава дали музиката е подходящо подбрана.

  Най-важното е, че българските деца заслужават хубави родни филми, каквито аз съм гледал едно време като малък. Затова нямам търпение да се срещна с тях като публика. „Случаят Кюри“… съвсем скоро!

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Блог Стара София
  Крикор Асланян

  Учителската си кариера започнах по чл. 64 като учител по “трудово обучение” в 107 Основно училище "Ламби Кандев", кв. Семинарията, а след 45 дни ми предложиха място в 25-СПУ, но пак като заместник.

  В края на учебната 1961/62 година в един от шестите класове оставих 6 или 7 души на поправителен изпит по “трудово обучение”. Нечувано и невиждано в историята на българското образование от 681 до 1962 г. Викаха ме в Министерството и ми предложиха да поправя двойките на тройки. Отказах! В един от своите безконечни “тезиси”, бай Тошо беше казал: “Труд, труд и пак труд”. Позовах се на този цитат и ме оставиха на мира. 

  Но трябваше да работя и да издържам семейство. Някъде по средата на август пак отидох при инспектора да го моля за работа. “Искаш ли да те направим “базов учител” - ме попита той.  Да, - отговорих аз, макар да нямах понятие какво означава това. “Съгласен съм, съгласен съм" -повтарях аз, да не би да се разколебае. И така попаднах в 5-то СПУ “Иван Вазов”, кв. Павлово, София.

  Навремето Павлово беше като малко курортно селище. С едноетажни или двуетажни еднофамилни къщи, заобиколени с китни дворове, цветни лехи, асми и беседки, с кичести люляци и множество плодни дръвчета, прекършили клони под тежестта на вкусни и сочни плодове. Животът в квартала беше спокоен и мирен, далеч от шума и суетата на Столицата. Хората бяха възпитани и добронамерени, такива бяха и децата в Павлово.
   
  Стара къща в Павлово.

  Такива къщи се брояха на пръсти, повечето бяха малки скромни къщички, в които “павловци” живееха от няколко поколения. В една такава къщичка през далечната 1921 година се открива първото основно училище, което жителите на квартала единодушно кръщават на името на починалия неотдавна Народен поет и писател Иван Вазов.

  Въоръжени с възрожденски ентусиазъм и плам, съкварталци, родители, деца-бъдещи ученици се борят за раждането в Павлово на първото огнище на знания и култура. По старите жители на квартала си спомнят Мара Шивачева - първата учителка в новосъздаденото 5-то Основно училище. 


  За развитието и разрастването на училището, за осъществяването на една трескава народополезна дейност, дават своя дан и Антон Дертлиев, Галина Пашева, Евдокия Найденова, Любка Яворска, Вера Антонова, както и директорите Рада Доросиева, Йосиф Йосифов, Матеева, Василка Кочева.

  На 24 януари 1949 год. става официалното откриване на новата двуетажна сграда, а през следващата 1949/1950 година се разкриват паралелки в 8, 9, 10 и 11 клас. През 1950/51 учебна година завършва първият випуск на 5-то Смесено средно училище "Иван Вазов".


  Но сградата вече е малка да поеме всички желаещи да учат в това авторитетно учебно заведение. Директор, учители, родители и ученици спретват ръкави и с доброволен труд изграждат 3-ти етаж. От близката река извличат камъни, чакъл и пясък. Изграждат отделна сграда за работилници по трудово обучение, технически кабинети по двигатели с вътрешно горене и електротехника. На новопостроените спортни площадки спортуват не само ученици, но и някои учители.

  През един  слънчев септемврийски ден, въоръжен със заповед за назначение като “нередовен” учител по трудово обучение, застанах пред заключените врати на сградата, намираща се на ул. "Кирил Янев" 31 (сега ул. "Симеон Радев").
  5-то беше изключително авторитетно училище. Там бяха събрани все опитни, интелигентни учители и учителки. Всеки един от тях беше майстор по специалността си. Неслучайно 5-то беше “базово” на  “Централния институт за усъвършенстване на учители”. Работехме в тясно сътрудничество с методистите на института, прилагахме най-новите методики по обучение и често изнасяхме открити уроци пред курсистите на Института. Тук идваха на специализация учители, директори и даже инспектори от цялата страна.

  Първата ми среща с директора Йосиф Йосифов беше много кратка. Той беше много деен човек и времето му беше разчетено. Изглеждаше добряк на около 50 години. И действително, само след две години празнувахме 50-годишния му юбилей. Снимката отдолу е от честването на юбилея. Йосиф Йосифов е в средата с очила. 

  На тази снимка е целият колектив на 5-то - юбилярът, целият учителски колектив, помощният персонал, домакинката на стола и главният готвач на ученическия стол
    
  Йосиф Йосифов беше от с. Върбовка, близо до град Павликени, беше литератор по специалност. Създаването на “опитно поле” беше негова идея и той не жалеше труд и време, за да имаме големи добиви на моркови. На това “опитно поле” основно работеха учениците в часовете по “селско стопанство”, но при нужда се включваха и учители, като бригада.

  Сред най-опитните учители се открояваха:

  Български език - Н. Иванова, Лукса Димитрова, Анелия Тафрова.
  Математика преподаваха ветеранът Лазаров, Койна Кокинова, Й. Щъркова, а по-късно и красивата,  но изключително строга Кънчева.
  Физичките се оглавяваха от Спасова и младата Бойчинова, която замести Лазарова, съпруга на математика Лазаров. 
  Химичките Лиляна Рохова и Генкова скоро напуснаха  училището и на тяхно място дойдоха Илкова и Анна Абаджиева.
  Френски език преподаваше Емил Клайн, изключителен интелект и водещ преподавател по френски език в София. Един от първите въвели “аудио-визуалната” методика при преподаване на чужди езици.
  Английски преподаваше Капка Маринова, а немски Терзиева.
  Катя Димитрова и красивата Павлова преподаваха руски език..
  Заради  “политехническия“ профил на училището Хубанов и Цанев преподаваха съответно електротехника и двигатели с вътрешно горене. По трудово обучение Иван Иванов - дървообработване, Л. Николова – шев и готварство. Обучението по металообработване и машинознание осигурявах аз.
  Учителка по биология и естествени науки беше Ножарова, по пеене Карастоянова, а след нея цигуларят Красимир Гатев. Художникът на квартала и учител по рисуване беше Панайотов. 
  История преподаваха двама – Дочо Николов и Динко Карадинков. Вторият беше партиен секретар на училището, вманиачен комунист и комсомолски деятел, който след 1989 год. казват станал върл “седесар” - нищо ново под небето!
  География преподаваше зам. директорката Байкушева и Георги Манев. Той беше създал метереологична станция, в която дежуряха целогодишно наши ученици и подаваха данни на Централната метео станция в София. Макар и изключително строг и взискателен до педантизъм, учениците го обожаваха. Ерудиран, с богата култура, владееше перфектно материята. Ежегодно организираше научни походи по които ученици и ученички лудееха. Спомням си  за една  - с лодки по река Марица, от изворите до вливането й в морето.
  Трудовото обучение в прогимназията се дели на "металообработване"и  "дървообработване"за момчетата, а момичетата учат "шев"и "готварство". Така беше от 5 до 7 клас. В 8 клас по металообработване се изучаваха някои основни металорежещи машини, а също така "приложна електротехника". Това изучаваха и момичетата. Учехме ги да поправят котлони, ютии и предпазители (бушони), правеха елементарни ел. табла  с проводници, свързващи малки ел. крушки, захранвани от плоски батерии. 

  В 9 клас всички - момчета и момичета - изучаваха "Машинизнание". Тогава започваше и "производственото"обучение, което се състоеше от теоретическа част и практика.  Часовете по Теория провеждахме в училището, а практиката - в съответни предприятия. Учениците участваха в производствения процес и накрая държаха изпит и получаваха разряд. Имаше ученици, които след завършването на 11 клас, започнаха работа в завод 12. 

  Откритите уроци бяха като театрално представление, при което ролите биваха предварително раздадени. Нито един преподавател не изпитваше пред гостите слаби, изоставащи ученици, каквито има в много класове. След урока методистът от Института и гостите обсъждаха работата на учителя, неговата методика, задаваха въпроси, изказваха мнение за урока и подготовката на учениците.

  Дългогодишното ми участие в самодейни театрални трупи ми помагаше много при такива уроци. Учениците знаеха, че когато има гости, всички трябва да се надпреварват да вдигат ръка, а пък учителят знае на кога да даде думата.

  По Комсомолска линия в училището беше създаден "Клуб на интереси"с различни секции. Учениците се записваха в тях според собствените си вкусове и предпочитания. На мен повериха секция "театър и кино". По време на сбирките на клуба говорехме за нашумели театрални постановки, нови филми. Изнесох им беседа "Как да гледаме театър", въобще беше интерсно и все повече ученици желаеха да участват в този клуб.

  Един ден, след практическите занятия в Развойната база, дойде Снежка Георгиева, която беше от театралната група.
  - Днес от 14 часа има предпремиерно представление в Младежкия театър, искам да Ви поканя. 
  - Каква е пиесата и защо смяташ, че ще ми хареса? - попитах, крайно учуден от поканата. 
  - Елате, няма да съжалявате, - настояваше тя, много е интересно!
  - Добре приемам, - казах аз, заинтригуван от нейната настойчивост.

  Пред театъра беше пълно с ученици. Не се виждаше нито един възрастен човек. Тя ме дръпна настрана и ми каза, че представлението е САМО за ученици и учители не могат да присъстват, защото след спектакъла ще има обсъждане с участието на актьорите и постановчика.  

  Когато влязохме в залата на Младежкия театър, светлините току-що бяха загасени. На 6 или 7 ред имаше две  крайни кресла, явно запазени за нас. Седнахме! Завесата се вдигна. Героите се оказаха ученици и учители и директорът на училището. Главният отрицателен герой беше партийният секретар на училището, казваше се ДиМко КарадиМков. Стоп! В нашето училище партиен секретар беше ДиНко КарадиНков - учител по история. Беше променена само една буква. Една единствена! Явно съвпадението не беше случайно, както и поканата на моята ученичка. Пиесата се казваше "Да отворим прозореца"и автор беше известният детски писател Цветан Ангелов, чиито три дъщери учеха в нашето училище. Режисьор-постановчик на пиесата беше Гертруда Луканова, чиято най-малка сестра Мария беше наша ученичка. Двете сестри на Андрей Луканов.

  Няма да разказвам съдържанието на пиесата, но на сцената бяха изтипосани мекушав директор, завеяна учителка по математика, симпатичен учител по физическо възпитание и най-вече един злобен и тесногръд партиен секретар. Главната героиня - ученичка в 11 клас-  го беше зашамарила заради непристойното му поведение и той настояваше тя да бъде изключена.

  Най-интересното започна с обсъждането на пиесата. Всички ученици ставаха и казваха, че все едно действието се развива в тяхното училище. Сякаш тези окарикатурени учители са във всички училища. Аз слушах, но нямах право да взема думата. Присъствах нелегално, но със знанието и личната покана на Гертруда Луканова. Снежинка се познавала с един от актьорите и решили да ме поканят да видя постановката. След като обсъждането приключи, бях поканен зад кулисите на разговор с Луканова. Предложи учениците от 5-то да  посетят колективно едно представление - цялото училище, а след това в самото училище да се проведе среща с актьорите и обсъждане на пиесата. 

  Още на следващия ден Карадинков знаеше за спетакъла и забрани категорично на учениците да гледат пиесата. Естествено, не остана нито ученик, нито учител да не отидат да видят пиесата.

  През 1966 година училището беше разделено на  прогимназия и гимназия, като две самостоятелни учебни заведения с двама директори, двама зам. директора и т.н.

  През 1991 год. бе 70-годишният юбилей на Пето училище, на чието тържество бяха поканени немалко бивши учители и бивши възпитаници. Училището беше вече само прогимназия с направление фолклор - народна музика, песни и танци.Учениците изнесоха прекрасен юбилеен концерт, след който група бивши ученици и бивши даскали отидохме да се почерпим в една механа на "Римската стена". Сметката плати Димитър Баров - един наш бивш ученик станал известен международен юрист.

  Вярвам, че през 2021 година Пето училище "Иван Вазов" - Павлово достойно ще отпразнува своя 100-годишен юбилей и ще заеме своято място сред флагманите на софийските училища.


  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Кръстопът


  очите ми хвърлят сянка
  върху езеро и хора
  не правят разлика
  къде ще се размият повече
  кое ли ще изгние щом
  сянката и езерото
  аз и хората
  си тръгнахме
    Милена Спириевав „Кръстопът“

  Стихотворението е включено в подготвената за издаване дебютна стихосбирка на Милена Спириева „Когато темата бяга от времет“ (АРС, 2018 г.)

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Тройната камера на Huawei P20 Pro ще разчита на 40 МР + 20 МР + 8 МР сензори
  Huawei P20 Pro ще бъде представен след няколко дни в Париж, като ключов акцент при него ще бъде тройната му…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Мтел също започва да приема предварителни поръчки за Sony Xperia XZ2 + подарък
  Мтел също обяви, че започва да приема предварителни поръчки за новия флагман Sony Xperia XZ2, като поръчалите апарата през сайта…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Официално: Теленор Груп продава българския си оператор на PPF Group
  Ето я и очакваната новина - Теленор Груп обяви, че е подписала споразумение за продажбата на своите активи в Централна и…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Нели Огнянова

  Качествената журналистика има цена.

  Компанията Google предлага нов и по-лесен начин за заплащане, научаваме от блога на компанията– Subscribe with Google.

  За съдържанието на издателите, които  дадат възможност за използване на това средство,  може да се кликне  върху “Абониране”  – автоматично се влиза в сайта  на издателя и  може да се плаща с всяка кредитна карта, която  е използвана с Google в миналото.

  Участват Les Échos, Fairfax Media, Le Figaro, the Financial Times, Gannett, Gatehouse Media, Grupo Globo, The Mainichi, McClatchy, La NaciónThe New York Times, NRC Group, Le Parisien, Reforma, la Republica, The Telegraphи The Washington Post.

   

   

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Силвина Фурнаджиева

  Всички знаем какво е отлагане, нали? Например, трябва да пиша публикация за блога, но вместо това влизам във Facebook или Instagram, защото не ми се пише, нямам вдъхновение, чувствам се уморена…

  А случвало ли ти се е да изчакваш, докато изпипаш продукт или блог публикация, така че да е сигурно, че са перфектни, преди да ги пуснеш? Или да отлагаш да стартираш рекламна кампания във Facebook, докато не направиш хубава landing страница?

  Точно последното ми се случи наскоро и вътрешният ми глас веднага реагира: „Стига си отлагала“. (Ако това, че говоря с вътрешния си глас, те притеснява, виж повече за него в тази статияна Зории ще се успокоиш. 😉 ) Аз, разбира се, убедено заявих, че не отлагам, напротив – аз работя по възможно най-добрата landing страница, така че когато пусна кампанията, тя да даде страхотен резултат. И… си повтарях същото около месец. Истината обаче е, че достатъчно добра landing страница се прави за не повече от 2-3 дни. Четенето на нови и нови материали по темата, постоянното добавяне и премахване на елементи, докато страницата стане „перфектна“, е чисто и просто коварна форма на отлагане. Тя ме заблуждаваше, че съм продуктивна, а всъщност крайният резултат (липса на активна рекламна кампания) беше същият, който щях да получа и ако бях отделила това време за четене на вицове, пуснати от приятелите ми във Facebook, вместо за работа по страницата.

  Защо се получава така? Защо в ежедневната си работа показвам на хората как да избегнат този капан, а самата аз паднах в него?

  Причините бяха две: перфекционизъм и притеснение, че когато най-сетне покажа страницата, хората няма да я харесат. За щастие, успях да се спра, пуснах страницата такава, каквато е (можеш да я видиш тук, ако ти е любопитно) и… тя проработи. Без картинки, красиви бутони или каквото и да било друго. Хората започнаха да я ползват такава, каквато е и да се записват в бюлетина през нея. Докато това се случва, нищо не ми пречи да я оптимизирам в бъдеще, ако прочета някой уникално добър съвет по темата. (И никой все още не ми е писал колко е грозна, макар че винаги можеш да си сред първите в коментарите под тази публикация. 😀 )

  Ако до момента ти се струва, че пиша тази статия, само за да се похваля как съм се справила, не е така. 🙂Ето и малко насоки какво да правиш, ако се чудиш дали наистина работиш или тайно отлагаш.

  • Как да разбереш, че ти се случва?„Продуктивното“ отлагане се познава по това, че имаш задача, която необичайно дълго време стои без краен резултат, защото я изпипваш, подготвяш, казваш си, че „може и по-добре“, че „само да довърша това и е готова“…
  • Как да анализираш ситуацията? Задай си следните въпроси (няколко пъти, ако е необходимо) и си запиши отговорите на хартия максимално подробно (писането ще ти помогне да погледнеш по-обективно на отговорите, а може и да се сетиш за нещо, което не ти е идвало наум досега):
   • Какво наистина искам от тази задача като краен резултат?
   • Какво трябва да направя, за да го постигна? (Отговора на този въпрос ще наречем списък 1.)
   • От всичко изброено в предишния отговор, кое е минималното, което трябва да свърша, за да постигна първоначална, минимална и неизпипана версия на крайния резултат? (Това ще бъде списък 2.)
   • Като бонус, може да помислиш и каква е била причината да не направиш нещата от списък 2 досега и/или защо смяташ, че са необходими и тези от списък 1, преди да постигнеш крайния резултат.
  • Как да се справиш? След като вече имаш списък 2, просто действай. 🙂Направи нещата в него и работи с резултата: пусни продукта или публикацията, кандидатствай за желаната работа… На по-късен етап, ако все още имаш желание и виждаш смисъл, направи и някое или всички от нещата в списък 1 за допълнително подобрение на резултата.

  Пожелавам ти успешно действие!

  Материалът „Продуктивното“ отлаганее публикуван за пръв път на Сайтът на Силвина.

  Лиценз: Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Кариери
  Христиана Петкова, финалист в миналогодишното издание на конкурса за стипендии на Saatchi & Saatchi, пред "Кариери"

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Васил Колев

  Около чл. 13в петък ще се организира дискусия по темата, на 23.03 (петък) от 15:00 в Сохо (и ще се излъчва на живо). Казва се “Филтри и предразсъдъци: Технически аспекти на предварителното филтриране на съдържание онлайн”.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Кръстопът


  Зарязах всичките си вредни навици:
  спането с обеци, цигарите, вървенето отляво.
  Оглеждам се критично, забелязвам знаците;
  горещниците минаха, усещам, че не е безкрайно лятото.

  И правя нови опити да пиша, макар по същия случай.
  Не се получава: отглеждам чернови като добре гледано внуче.
  Зашивам чувствата все по-нагоре по ръкавите: не ги дописвам.
  Пред теб мълча: да не разбираш никога какво си мисля.

  Като изключим няколко нови поли, приумиците ми са същите:
  за да изчистя спомена, със тях изметох всички улици.
  Почти успяла съм да си изтръгна навика по теб до корен.
  На върха на езика си. Понеча да те кажа и не си те спомням.     Габриела Мановав Кръстопът

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Кръстопът

     На 16.02.2018 г. в „Хралупата – бутик за думи образи и смисъл“се проведе поетичният спектакъл на Наталия Дукова и Стоян Чобанов „Любовта отвръща на удара“(по текстове на Наталия Дукова). Предоставяме ви видеозапис от събитието:

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Дойдох

  Видях

  Прецених

  Тихомир Димитров

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Нели Огнянова

  Споделям посланието в тази публикация на Ню Йорк Таймс, наречена Да направиш Google цензор.

  Натискът да се въведе   “отговорност  на платформите”  измества общественото внимание от задълженията на правителствата.Очертава се свят, в който частните платформи цензурират  според своите възгледи или по нареждане на държавата.Такава власт по Оруел  над публичния дискурс ще бъде по-лош вариант на правителствената цензура.

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Никола Балов

  Amazon изпревари и Alphabet и е втората най-голяма компания по пазарна капитализация
  Възходът на Amazon продължава и след като миналия месец се изкачи до третата позиция по пазарна капитализация, оставяйки за първи…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Човешката библиотека

  Приятели (:

  Както вече знаете, следващото заглавие в поредица „Човешката библиотека“ ще бъде колективната повест в стихове „Момичето от квартала“на клуб „Светлини сред сенките“.

  Динамичен, напрегнат и изключително откровен разказ за приключенията на група тийнейджъри през едно жарко лято. Ако искате да разберете какво мислят децата ви – директно от първа ръка, потърсете нашата книга, дори да сте вече родители!

   До 31 март подготвяме електронното и хартиеното издание. Дотогава вие може да ни помогнете, като ни пишете (на poslednorog маймунка gmail точка com) дали искате:

  • хартиени бройки от сборника и колко – така ще преценим хартиения тираж;
  • да ви включим в По-желалите – читателите, които вярват, че книгата заслужава да излезе. За целта ни трябват двете ви имена.

  По-долу ви предлагаме откъси от повестта.

  ~

  Ниа

  Мъжете малки
  кой е забелязал?
  Мъжете малки
  някой е наказал
  със дързост,
  безразсъдност
  и желание
  да не показват жалост и страдание.
  А този черен път
  така ме плаши.
  Да, пътят черен,
  той е доста страшен.
  Летя натам,
  летя към страховете си.
  Летя надолу!
  Ах, момчета, спрете се!
  Не знаете,
  че за едно момиче,
  не знаете
  доколко непривично
  е да ви гони
  и да ви настига.
  На мен отдавна вече
  не ми стига
  да ме харесвате,
  дори да ме обичате,
  но не е лесно
  и да си приличаме.

  На косъм
  измъкнахме се, като със магия.
  На косъм
  бяхме и съвсем не крия,
  страха,
  погнусата,
  и суетата
  едва не ми откъснаха душата.
  Прекършена
  във мен ще си остане,
  прекършена
  от много тежки рани
  е вярата,
  че имам капка власт.
  И вярата,
  че някой като Макс
  ще ме спаси от скука, отегчение…
  ще ми даде любов и приключения.
  Момчетата,
  те първи са във всичко.
  Момчетата
  не могат да обичат.

  Кварталът

  Не се филмирай още, малка Ниа!
  Не се отчайвай още, но не крия,
  че плановете ми се оправдаха,
  момчетата дори не осъзнаха
  как впрегнах ги във старите си мрежи.
  Едва ли може някой да пререже
  тез нишки от невидима интрига.
  Мъглата на порока не се вдига,
  щом легне върху нечие сърце.
  Максим ще поведе, като овце,
  тъй цялото си стадо от глупаци,
  а ти ще си кобилка със капаци,
  защото, колкото и да те плаши
  дързостта и поривът му страшен
  да се покаже и да се докаже,
  ти ще направиш той каквото каже.
  Така е, Ниа, моя Ниа малка,
  подхвърлям шоколадова близалка
  в ръцете ти, като ти давам време,
  в което любовта да те превземе.
  Ваканцията чука на вратата,
  очаква те едно тъй жарко лято.

  – Три пъти „пентакил“ за ден,
  аз зная, майстор като мен
  не ще намериш в този град,
  известен мога и богат
  да стана, но защо ме спират
  да отида на турнира?
  Там ще играя с Израел,
  защото съм ужасно смел.
  Слабаците играят с Тимо,
  но и със Шако, мисля, имам
  шансове да победя.
  – Ох, не мога да следя
  мисълта ти, мой човек!
  Чувствам сериозен спек
  да те слушам постоянно.
  – И на мене ми е странно,
  че колелото си обичаш,
  все едно си със момиче.

  – Хей, момчета! Как сте днес?
  – Оле, Ниа, някой стрес
  ще ни причиниш, човече!
  Що не свиркаш отдалече?! –
  Гого в пазвата си плю.
  – Да, бе, Ниа, пу, пу, пу… –
  Влади го изимитира. –
  Той е „феймъс“ и обира
  двеста лайка в ден, защото
  снима се със колелото.

  – „Феймъсите“ са трагични,
  малоумни и безлични.
  Сори, Гого, но така е,
  хубаво е да го знаеш –
  каза Ниа, но остана
  отнесена и замечтана.
  – Популярни са, не знаят –
  бързо ще им дойде краят,
  щом училището свърши.
  И ако не са извършили
  друго, само с тази слава
  за какво ли те ще стават?! –
  Вдигна Влади пръст в небето.
  – Аз съм геймърче, но ето –
  и рисувам, и спортувам.
  – И се перчиш, ми се струва? –
  докачливо вметна Гого.
  – Фукам се, защото мога!
  – Моля, спора глупав спрете!
  „Феймъсите“ забравете,
  че наистина не струват
  даже да ги критикуват. –
  Ниа се усмихна леко. –
  Да се харесваме на всеки,
  нужда нямаме, нали?
  – От популярност не боли –
  каза Гого, но се спря.
  Разговорът позамря.
  – Продавам се за двеста лайка!
  – О, подслушваш ли ни? Майко!
  Макс стоеше на балкона.
  – Не изпускам ли купона? –
  закачливо той попита.

  Лиценз: Някои права запазени. Питайте


  0 0

  Кръстопът


     Разделиха се пред хотела. Те поеха към лифта, нарамили ските, тя към близкото кафене. Имаше няколко часа на разположение – време само за себе си. Сама със себе си.
     Кая се огледа наоколо – народът щъкаше нагоре-надолу: суетящи се, добре екипирани мъже, жени и деца. Трудно, направо невъзможно беше да остане наистина сама, но тези хора не й пречеха. Можеше да ги изключи, когато си пожелае.
     Взе си кафе в пластмасова чаша с капаче и се нареди на виещата се опашка за лифта. При добър късмет можеше да се случи сама в кабинката, но каквото – такова.
     Повечето хора влизаха със семействата си или с приятели, и когато Кая пристъпи към приближаващата се със скърцане, кабинка, около нея не чакаше никой друг. Тя се настани, успокоена на едната седалка по посока на движението, като внимателно крепеше чашата си. Миг след това на срещуположната седалка се разположи някакъв възрастен мъж.
     Кая въздъхна примирено и отпи от чашата. Врялото кафе опърли мигновено езика й – за малко да се задави. Побърза да си сложи слушалките в ушите, за да избегне евентуален разговор. Мъжът не изглеждаше бъбривец, но знае ли човек.
     Кабинката се заклатушка неуверено нагоре, после леко се засили. Кая отпи отново от кафето, този път предпазливо, едва докосвайки с изгорелите си устни отвора на капачето. Крадешком хвърли поглед към мъжа, но веднага го отмести.
     Гледаше право към нея със сини, почти избелели, усмихнати очи. Беше наистина възрастен – бяла, чуплива коса, полузакрита от каската, множество бръчици, особено покрай очите и устата, обветрено, жилаво лице, било дълго на тоя свят и видяло какво ли не.
     Кая усети лицето си да пламва издайнически и се ядоса на себе си. На колко години трябваше да стане, за да превъзмогне това момичешко изчервяване от най-малкото. Долови някакъв звук отвъд музиката в ушите си и побърза да махне слушалките.
     – Какво слушате? – усмивката стана по-широка.
     – Макс Рихтер, чувал ли сте го? – попита по-скоро от учтивост, отколкото очаквайки отговор.
     – Композиторът?
     – Да – бързо отвърна впечатлена.
     Виж ти.
     – Може ли? – старецът посочи слушалките.
     Подаде му ги, но той й върна едната.
     – Нека заедно.
     „Сараево“ зазвуча едновременно в ушите им. Кабинката се движеше плавно нагоре, оставяйки възможност погледът да се пълни със съвършеното бяло и наситено синьото отгоре. Задраска й на очите, незащитени с очила и тя погледна отново човека срещу себе си. Той й даде знак да спре музиката.
     – Чудесен е, отдавна не го бях слушал. Синът ми много го обичаше.
     – Така ли?
    – Да, всъщност той ме запозна с музиката на Рихтер. Слушаше го, докато катереше планините.
     – Алпинист ли е?
     – Беше. Загина преди две години. Планината все пак си го взе.
     – Съжалявам.
     Кая млъкна смутена, не знаеше какво повече да каже. Какво можеше да каже на такова нещо? По-добре нищо. Допи си кафето, вече изстинало.
     – Вие не карате ли? – мъжът я погледна любопитно, усмивката не изчезваше от очите му.
    – Днес не. Съпругът ми и децата карат в момента, но аз реших да се кача горе и да се поразходя.
     – Да, горе е хубаво за разходка. Добре сте решила.
     – Обичам да съм сама – Кая се изненада от себе си.
     Внезапно й се прииска да говори.
     – Рядко ми се случва, затова много ценя подобни моменти.
     Мъжът кимна одобрително. Нищо не каза, чакаше. Кая продължи.
     – И планината много обичам, а рядко идвам. Не знам защо. Трудно излизам от вкъщи, все по-трудно. Как мислите – защо е така?
     Човекът се засмя и я погледна топло.
     – Предполагам защото обичате дома си. Не го мислете толкова, сега нали сте тук?
     – Да – тя се замисли за момент, после добави колебливо – Ако нещо се случи с някое от децата ми, наистина не мога да си предс…
     Прекъсна я кротко.
     – Не казвайте, че не можете да си представите нещо да ви се случи. Защото животът е способен да направи така, че да ни се случи. Да ни постави в невъзможни ситуации, за да видим, че можем да ги преживеем и да продължим нататък.
     – Баба ми е болна от левкемия – изплю изневиделица. – Разбрахме преди две седмици, оттогава не съм я чувала.
     – Защо?
     – Какво защо?
     – Защо не сте й се обаждала?
     – Не знам, просто не мога. Не знам какво да й кажа.
     – Не е нужно и това да го мислите толкова. Не е нужно предварително да измисляте какво да кажете на някой близък човек. Това е същият човек, който е бил преди, преди болестта, вашата баба.
     – И все пак, толкова е… – запъна се и млъкна.
     – Толкова е?
     – Несправедливо. Толкова е несправедливо.
     – О, мила. Не вярвам животът и смъртта да имат някакво специално отношение към това кое е справедливо и кое не. Ако мога да ви дам един съвет, пък вие както си решите – просто се опитайте да прекарате малко време с нея, докато можете и това е. Постойте с нея, поговорете, послушайте я – нищо повече. Това стига.
    Наближаваше станцията, където трябваше да слязат – вече се мержелееше сред господстващата белота. Мъжът се обади отново.
     – Хайде да послушаме малко музика, искате ли?
     Тя му подаде едната слушалка – на този непознат дядо с отишъл си син, отишъл си, а той самият останал, който можеше да бъде неин дядо, но не беше. Беше просто случаен непознат в планината, с когото слушаше музика.
     След като се сбогуваха, Кая не тръгна веднага. Постоя малко на едно място, встрани от тълпите скиори. Наблюдаваше го как уверено се плъзга със ските нататък и надолу, докато се изгуби в далечината, после извади телефона си и набра номера. Зачака търпеливо.
     Погледна над главата си към синьото горе, не избеляло като очите на стареца, а наситено, ярко, категорично синьо без ни едно облаче, снежните върхове на планината го пробождаха. Слънцето изглеждаше толкова ниско, така близо до нея, че почти можеше да го докосне, стига да поиска. Очите й плувнаха.
     – Здравей, бабо. Не можеш да си представиш къде съм – каза тихо в слушалката и се усмихна през сълзи.

     февруари, 2018  Дияна Тончева    Дияна Тончевав „Кръстопът”.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Дончо Ангелов

  Накратко: една маркетингова компания (законно) купува солидно количество данни, които (законно) използва в свое проучване. Тези данни са (законно) извлечени през (законни и валидни) изходни точки на системата (програмистите им казват API) на Facebook. Дали е законно или не агрегирането и препродаването им е интересен дебат. Най-вероятно не е морално, но отново е законно. Агрегирането обаче, другари бойци за световна справедливост, не е нито на Facebook, нито на маркетинг компанията!

  По-интересното обаче е, че всички се нахвърлиха върху Facebook. Все едно ей-сега, днес им стана ясно, че личните им данни могат (лесно) да бъдат взети, особено ако не гледат на кои приложения какви права дават. Facebook е голяма цел, улучва се лесно. Затова може би и сума ти народ реши, че той е главния виновник за това (и още много други неща).

  Я ми кажете срещали ли сте постове по стени на приятели от приложения от типа “На коя филмова звезда приличаш”, “Какъв/а/ си бил/а/ в предишния живот”, “На кой остров ти подхожда да живееш”, “Кога ще умреш”, “Кой е най-големия ти приятел”, “Колаж от твоите снимки за 2017”?

  Срещали сте. Щом аз, който я имам, я нямам 1000 приятеля, съм срещал (доста често), значи и вие сте ги срещали.

  Я сега си признайте бързо колко от вас всъщност сте използвалитакива приложения? Хайде, вдигайте ръка, не се колебайте? Да не посочвам, че аз помня на колко приятели съм им мрънкал, че си раздават личните данни за глупости!

  Знаете ли обаче как работят тези приложения? Те искатот вас разрешение за достъп до данните ви във Facebook. Ако четете внимателно, над 90% от тези приложения искат ОГРОМЕН набор от разрешения за достъп почти до всички ваши данни, хронологични и бъдещи, без реално да имат нужда от това. И вие, забързани да разберете “на коя филмова звезда приличам”, бързичко кликвате “Разрешавам” и не мислите за последствията!

  А знаете ли какво става, след като “разрешите”? Ето какво!

  Първо, разбира се, приложението получава нужния достъп. В зависимост от регламента, който е поискало то от вас, този достъп може да бъде даден завинаги. И най-вероятно остава даден завинаги. Т.е., това приложение вече ще има достъп до данните, до които сте му разрешили. Помните ли кои са те? Вижте по-горе! Най-вероятно всички.

  Второ, приложението си свършва работата, за която то е поело ангажимент пред вас. Примерно, ако ще ви показва на кой актьор най-много приличате, то взема профилната ви снимка. Ако сте харесали някой и друг актьор, може дори да избере негова снимка, прави един елементарен 4-стъпков image morph от вашия портрет в неговия/нейния и ви го показва. Публикува ви го даже на стената!

  ЧЕСТИТО! Вече знаете, че приличане на Мерилин Монро в младите ѝ години. Интересното е, че всичките ви приятели (и приятелки) също знаят, и съответно и те искат да разберат на кой артист приличат. И кликат върху вашата стена, и дават и те разрешение, и получават и те приликите, и постват тези прилики на техните стени, и техните приятели и те гледат, и те искат, и те дават, и те постват, и техните приятели и те……. кръгът е безкраен, прилича много на multi-level marketing, но тъй-като не участват пари, ефектът е като пожар в суха гора. Не съм гледал фактически данни, но смело мога да предположа, че минимум 30% от аудиторията, видяла подобен пост, се лъже да клика и да дава разрешения.

  Сега обаче идва интересното! Защото приложението, освен че ви е показало на кой филмов герой приличате, си е направило надлежно копие на вашите данни. Не ви е питало, ама е и нямало нужда да ви пита.

  Да, ще кажете, ама то не е честно!
  Да, ще кажат програмистите от този бизнес, ама безплатен обяд няма!
  Да, ще каже Facebook, ама вие лично му разрешихте (и ние имаме запис кога точно сте го направили)!

  В крайна сметка, само за няколко седмици подобни фирмички могат да “пожънат” данните за десетки, ако не и стотици акаунти. Защото приложението е автоматично, ние сме достатъчно наивни, за да му даваме достъп, и публикувайки на нашите стени, “зарибяваме” и всъщност заразяваме един добър процент от нашите приятели със същото приложение.

  След това фирми като Cabmridge Analytica съвсем законно купуват тези данни и ги използват за маркетинг целите си.

  Съвсем законно!

  Защо, ще попитате вие, съществува тази несправедливост?
  Ами съществува, защото ние, потребителите, я поискахме. Поискахме я преди може би десетилетие, когато Facebook от малка фирмичка стана това, което е сега. Поискахме я, за да може Facebook да помогне в създаването на хиляди приложения, които да ни дават да гледаме виртуални ферми, да правим виртуални манджи във виртуални кухни, въобще да се забавляваме.
  Поискахме я, защото е удобно да се използва “вход чрез Facebook” като начин за идентифициране на потребителите.

  И сега какво? Да убием Facebook? Ами няма да го убием. Точно така, както и 200 км писти няма да съсипят една планина, така и тук няма да убием Facebook.

  Наистина, акциите му паднаха солидно, след като гръмна този скандал, но така първосигнално действат всички търговци на акции при всички скандали. Зубърбърг се опитва с всички сили (някои и не много морални, безспорно!) да потуши скандала, защото буквално губи милиарди. Но истината е, че няма да загуби всичко.

  Сега, накрая на този материал, забравихте ли откъде тръгна всичко? От мен, теб, вас, всички нас! Всички нас, които искахме да видим дали приличаме на Мерилин Монро в добрите ѝ времена.

  И ако сте разбрали и половината от това, което ви казах, ще направите две неща:

  1. Ще минете през текущите ви приложения във Facebook и ще махнете от там всичко, ама всичко, което не ползвате. Добрата новина: ще се почувствате като след пролетно почистване. Лошата: това може да не помогне много-много, защото приложенията, които имат данните ви, няма автоматично да ги изтрият. Но пък вече и те ще влязат в хипотезата на неправомерно държащи ваши данни.

  2. Ще внимавате много и ще се въздържате от глупави импулси като този “на кое животно приличам”. Аз ще ви кажа: всички приличаме само на едно животно: човекоподобната маймуна, от която сме произлезли. Само аз правя изключение и приличам на прасето Шушо, но това е само като се кача на кантара. След това си ставам нормален, човекоподобен лакомник.

  И не, няма нужда да си триете акаунта във Facebook. Освен ако много не искате, де! Но ако ще го триете, трийте го по ваше желание, а не водени от разни странни призиви.

  Title images (cc-by-sa) The privacy saga continues

  Лиценз: Creative Commons Attribution 3.0 Unported


  0 0

  Кръстопът

     „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл” (София, ул.Стефан Караджа 22) приюти на 21.02.2018 г. от 18:30 ч. „ГрАДът – поезия и образи от Александър Байтошев”. Събитието започна с четене на поетични текстове от Байтошев, с което беше официално открита и неговата самостоятелна изложба в „Хралупата”, продължаваща до 27.03.2018 г. Това е поредното събитие в „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл”, в което гостува творец в няколко направления в изкуството, многоизмерен автор, който ще ни отведе в своя ум, сърце и град.

  Александър Байтошев представя своята поезия и открива самостоятелна изложба в „Хралупата – бутик за думи, образи и смисъл“.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Блог Стара София

  Рядка снимка от покрайнините на някогашна София. Откъде е правена и какво се вижда на нея?  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Десислава Манева

  Има една прекрасна книга, в която, казват, се описвали 112 техники за медитация. Но не е само това.

  “Човекът е като кръг без център. Животът му е повърхностен. Животът му преминава в периферията. Ти живееш навън, никога не живееш вътре в себе си. Не можеш, докато не намериш център.

  Дори, когато си сам, с ума си си сред хора. И когато няма никой друг при тебе, ти пак, ти пак не си вътре. Продължаваш да мислиш за другите; продължаваш да се насочваш навън. Дори, когато спиш, сънуваш другите. Не си вътре.

  Но животът никога не може да се познае посредством периферията. Животът може да бъде разбран единствено в центъра. На периферията е възможно единствено живуркането. Именно за това ти живееш един твърде фалшив живот и тогава дори смъртта става фалшива – защото този, който не е живял истински не може да умре наистина.

  Само истинският живот може да се превърне в истинска смърт. Тогава смъртта е красива. А фалшивият живот непременно е грозен – просто отвратителен. Нищо не се случва. Ти просто продължаваш да чакаш, да се надяваш, че нещо ще се случи, някога, един ден.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Нели Огнянова

   

  Турският парламент e одобрил нов закон,който позволява на медийния регулатор  RTUK да контролира интернет съдържанието.

  Доколкото става ясно от публикациите, в бъдеще онлайн видео стрийминг компании    трябва да имат лицензия за съдържанието и разрешение за разпространението  от  RTUK. За издаването на документите  ще се изискват удостоверения от агенцията за сигурност и полицията.  Съдилищата могат да блокират достъпа на потребителите до съдържание и услуги, ако не са осигурени необходимите разрешения. В коментари се посочва, че не е ясно доколко изискванията се отнасят до YouTube, но платформите получават уредба, сходна с тази на класическата телевизия.

  Мнозинството в регулатора е назначено от партията на Ердоган.

   

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Нели Огнянова

  На Европейския съвет (22-23 март 2018)  се обсъждаи данъчното облагане в цифровата икономика – ето конкретните въпросикъм участниците.

  По темата има съобщение на ЕК COM(2017) 547 final.

  На 21 март 2018 Комисията направи две законодателни предложения, които според съобщението ще доведат до по-справедливо данъчно облагане на цифровите дейности в ЕС: “Този пакет представя съгласувания подход на ЕС към създаване на система за облагане на цифровите дейности, който е в подкрепа на цифровия единен пазар.”

  Първата инициатива има за цел да реформира правилата за корпоративно данъчно облагане, така че печалбите да се отчитат и облагат с данък там, където предприятията имат значително взаимодействие с потребителите посредством цифрови канали. Това е предпочитаното дългосрочно решение на Комисията.

  Второто предложение е в отговор на призива на няколко държави членки за временен данък, който да обхваща основните цифрови дейности, които сега не се облагат с данък в ЕС. За разлика от общата реформа на ЕС на съответните правила за данъчно облагане, този косвен данък ще се прилага за приходитеот някои цифрови дейности, които изобщо не се облагат с данък съгласно действащата данъчна уредба. Тази система ще се прилага само като временна мярка — до привеждане в действие на комплексната реформа — и разполага с вградени механизми за намаляване на възможностите за двойно данъчно облагане.  Данъкът ще се прилага за приходите от дейности, в които основната роля за създаване на стойност играят потребителите и които са най-трудни за обхващане от действащите данъчни правила, като например приходи:

  – получени от продажбата на онлайн пространство за реклама,

  – получени от цифрови посреднически дейности, които позволяват на потребителите да си взаимодействат с други потребители и могат да улеснят продажбата на стоки и услуги помежду им,

  – получени от продажбата на данни, генерирани от предоставена от потребителите информация.

  Приходите от данъка ще се събират от държавата членка, в която се намират потребителите, а данъкът ще се прилага само за дружества, чиито общи приходи от цял свят са 750 милиона евро и чиито приходи в рамките на ЕС са 50 милиона евро. Това ще помогне да се гарантира, че по-малките нововъзникващи и разрастващи се предприятия няма да понесат тежест. Ако данъкът се прилага при ставка в размер на 3 %, се очаква приходите за държавите членки да възлязат на 5 милиарда евро годишно.

  Сайт на ЕК –  данъчно  облагане на цифровия сектор

   

   

   

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Силвина Фурнаджиева

  Тази седмица ти предлагам различни теми: съвети за блога ти, метод за планиране и разработване на уникални идеи (който ползва и Илън Мъск), насоки за управление на екипа ти и още много. Всеки от материалите е дълъг… и си струва четенето.


  • Why Your Best Blog Posts are Also the Oldest (And How to Get More Out of Them). Заглавието си казва всичко, аз няма какво да добавя освен препоръка да прочетете статията. Имам същите наблюдения, остава и да започна да прилагам всички съвети.
  • “Първият принцип” – метод за уникални идеи!Наскоро ползвахме точно този принцип с клиент, когото консултирах. Човекът дойде при мен с няколко идеи за бизнес, които можеше да развие, но всяка от тях му се струваше сложна. Той искаше да бъде сигурен, че ще вложи времето си в правилната, но не беше сигурен как да я избере. Предложих му да стартира с тази, която е най-лесна и бърза за осъществяване на практика, така че да види резултата възможно най-скоро, а след това да използва част от приходите от тази идея, за да финансира следващата. По метода на първия принцип „разглобихме“ всяка от идеите на най-малките „съставни части“ като необходими действия и ресурси и… се оказа, че всяка от тях е доста по-постижима, отколкото изглежда на пръв поглед. 🙂А и изборът стана по-лесен.
  • We fired our top talent. Best decision we ever made. Отново лично изстрадана мъдрост, след която видях тази статия и ми се прииска да я бях прочела по-рано, защото е съвсем вярна. Ситуацията се разигра в екип от програмисти и дизайнери, който ръководех и беше абсолютно същата като описаната в статията – от начало до край.
  • 23 Smart Ways To Increase Your Confidence, Productivity, and Income– доста от тези неща съм тествала и споделяла и по-рано под една или друга форма. Тук са събрани на едно удобно за четене място.
  • The Also/Or Dilemma– когато ти дойде идея за ново занимание, услуга или продукт, какво правиш с нещата, които вече заемат времето ти? Статията дава възможно решение за случаи, в които трябва да избереш дали да замениш нещо старо с ново или да продължиш и с двете.

  Материалът Дайджест на предприемача #31е публикуван за пръв път на Сайтът на Силвина.

  Лиценз: Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Никола Балов

  OnePlus 6 ще предлага 6.28
  Все още има около три месеца до премиерата на OnePlus 6, но слуховете около модела на китайците стават все повече.…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Нели Огнянова

  Новото правителство на Австрия предприема стъпки за засилване на позициите си в медиите.

  Обществената телевизия с най-голямата аудитория в Австрия – до 4 милиона зрители при население 8,7 милиона души – се финансира главно чрез данък, който правителството иска да отмени. Различни министри правят изявления, че не одобряват модела на  финансиране на  ORF.Заместник-канцлерът е най-директен, като нарича ORF  място, където лъжите стават новини.Понятия като фалшиви новинии lügenpresse (лъжепреса) се използват за критичните публикации  по подобие на употребата на термините от управляващите в САЩ.

  Представители на ORF  оценяват атаките като част от опитите  на правителството да получи по-голямо политическо влияние чрез медийния сектор.В същото време медийният министър Блумел няколко пътиобявява публично, че правителството възнамерява да укрепи частните радио- и телевизионни медии.

  По-широка картина на тревожните тенденции в Австрия – от www.indexoncensorship.org.

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Кариери
  Как да се подготвим и как да се представим, за да получим предложение за работа в творчески екип

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Нели Огнянова

  Стана известно решението от 22 март 2018 по делото  T-540/15 De Capitani v European Parliament.  Делото е с предмет искане на основание член 263 ДФЕС за отмяна на решение A(2015) 4931 на Европейския парламент, с което на жалбоподателя е отказан пълен достъп до документи – в частност бързи споразумения относно текущите обикновени законодателни процедури, предложени във всички комитети, таблици с няколко колони (описващи предложенията на Европейската комисия, ориентацията на парламентарната комисия, измененията, предложени от вътрешните органи на Съвета на Европейския съюз, и ако има такива, предложените компромисни проекти),  представени на участниците в триалозите за текущите обикновени законодателни процедури.
  Парламентът отговаря на жалбоподателя, че поради много големия брой документи, посочени в първоначалното заявление,  искането   трябвало да се отхвърли.Де Капитани свежда искането до седем четириколонни таблици, изготвяни при текущите към датата на първоначалното заявление триалози.
  Така че делото се отнася до публичността на четириколонните таблици за целите на триалозите– обявени впрочем отдавна за една от най-непрозрачните процедури в правотворчеството.
  .

  Парламентът отказва информация със  следните мотиви:

  –        процесът на вземане на решения щял да бъде реално, конкретно и сериозно засегнат от оповестяването на четвъртата колона на спорните документи,

  –        областта на полицейското сътрудничество, към която спадат спорните документи, била много чувствителна и оповестяването на тяхната четвърта колона щяло да навреди на доверието между държавите членки и между институциите на Европейския съюз, а поради това и на доброто сътрудничество между тях, както и на вътрешния процес на вземане на решения на Парламента,

  –        оповестяване в момента, в който все още се водят преговори, вероятно щяло да доведе до опасност от упражняване на обществен натиск върху докладчика, върху докладчиците в сянка и политическите групи, тъй като преговорите са относно много чувствителните въпроси за защита на данните и за управителния съвет на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество и обучение в областта на правоприлагането (Европол),

  –        предоставянето на достъп до четвъртата колона на спорните документи щяло да предизвика колебания у председателството на Съвета за споделянето на информация и сътрудничество с преговарящия екип на Парламента, а именно с докладчика; освен това поради нарасналия натиск от страна на националните органи и на групите по интереси екипът щял да бъде принуден да направи преждевременно стратегически избор, изразяващ се в определяне кога да се отстъпи на Съвета и кога да се иска повече от неговото председателство, което „щяло ужасно да усложни възможностите за постигане на съгласие на обща основа“,

  –        оказвало се, че принципът, че „нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко“ е особено важен за доброто функциониране на законодателната процедура и поради това оповестяването преди края на преговорите на даден елемент, дори да не е чувствителен по същността си, би могло да има отрицателни последици за всички други аспекти на дадена преписка, нещо повече, имало опасност оповестяването на становища, които още не са станали окончателни, да създаде неточна представа за истинските становища на институциите,

  –        поради това трябвало да се откаже достъп до цялата четвърта колона, до одобряването на текста, предмет на споразумение, от съзаконодателите.

  “Що се отнася до наличието на евентуален по-висш обществен интерес, Парламентът заявява, че сами по себе си принципът на прозрачност и високите изисквания на демокрацията не са и не биха могли да бъдат по-висш обществен интерес.”[8]

  Общият съд смята, че е необходимо  да припомни съдебната практика във връзка с тълкуването на Регламент № 1049/2001, след това основните характеристики на триалозите, и на трето място, дали трябва да утвърди наличието на обща презумпция, по силата на която съответната институция може да откаже достъпа до четвъртата колона от таблиците от текущите триалози. Накрая, ако Общият съд стигне до извода, че такава презумпция не съществува, той ще изследва дали пълното оповестяване на спорните документи ще засегне сериозно въпросния процес на вземане на решения по смисъла на член 4, параграф 3, първа алинея от Регламент № 1049/2001.

   Общият съд отбелязва, че в резолюцията си от 11 март 2014 г. за достъпа на обществеността до документитеПарламентът отправя покана към Комисията, Съвета и към себе си „да гарантират по принцип по-голяма прозрачност на неофициалните триалози, като организират открити срещи, като публикуват документите си, включително графиците, дневния ред, протоколите, разгледаните документи, приетите решения, информацията относно делегациите на държавите членки, както и техните позиции и протоколи, в уеднаквен и лесно достъпен в интернет формат, при спазване на изключенията, изброени в член 4, параграф 1 от Регламент № 1049/2001“.

  С оглед на всичко изложено по-горе, нито един от изложените от Парламента мотиви, поотделно или взети заедно, не показва, че пълният достъп до спорните документи е могъл да засегне конкретно и реално, разумно предвидимо, а не чисто хипотетично, разглеждания процес на вземане на решения по смисъла на член 4, параграф 3, първа алинея от Регламент № 1049/2001.

  Като е отказал с обжалваното решение оповестяването в хода на процедурата на четвъртата колона от спорните документи, с мотива че то би довело до сериозно засягане на неговия процес на вземане на решения, Парламентът е нарушил член 4, параграф 3, първа алинея от Регламент № 1049/2001.

  Обжалваното решение трябва да се отмени.

   

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Никола Балов

  Стартират предварителните поръчки на Sony Xperia XZ2 и от VIVACOM
  VIVACOM също започва да приема предварителни поръчки за Xperia XZ2. Новият флагман на Sony ще се продава от април, но…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Кариери
  Изпращайте ни вашите любими смешки на тема HR, мениджмънт и човешки ресурси на karieri@karieri.bg. Ако ни разсмеят, ще ги публикуваме в петъчната ни рубрика

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Ново 20: Samsung Galaxy Note 9 все пак може да има вграден в екрана скенер за пръстови отпечатъци
  Няколко анализатори вече пуснаха своите прогнози, че Samsung няма да предложи вграден в дисплея скенер за пръстови отпечатъци дори при…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Изт:AboveScience @ Youtube 

  Тригодишни дечица търкат с малките си пръстчета по дисплеите на таблети и смартфони. Правят го в кафенетата и в пицариите, у дома, навсякъде и през цялото време. Раждат се с фейсбук страници. Домашните любимци също имат такива, даже инстаграм и туитър в по-екстремните случаи. Служители от десетилетие качват в различни платформи и в сайтове с обяви за работа детайли относно професионалната си реализация. Менюта, цени и локации на ресторанти се снимат, тагват и споделят в социалните мрежи. Дори кварталната бакалия вече притежава профил и рейтинг в някое мобилно приложение. Без джи пи ес не шофираме даже и в родните си градове. Всички използваме една и съща търсачка. За всичко. Всеки ден. Повечето приложения в смартфоните ни изискват геолокация. Носим в джобовете си процесори с мощта на изчислителен център от миналия век. И обикновено тези устройства са непрекъснато свързани с интернет. За да не пропуснем нещо. За да „сме в час с технологиите”. И те с нас…

  Ако вярваме на популярните теории на конспирацията (аз ги наричам „теории на параноята”), съществува един задкулисен, глобален елит, който мечтае всички хора на планетата да бъдат имплантирани с електронен микрочип, за да могат господарите на света да следят всяко действие, всяка мисъл, всяко намерение и всяко движение на подчиненото си стадо…

  Щеше да е прекалено зловещо, ако не беше вече постигнато. Отдавна. Дет се вика, българинът ръката си ще отреже, но чип няма да носи! Обаче и до тоалетната ходи с дивайса. Доброволно. Разберете, всяка форма на робство е невъзможна без масовото и доброволно съучастие на робите. Хората сами си плащат за средствата, с които ги контролират – често с виртуални пари назаем, за които също си плащат отделно – веднъж като лихва по изразходваните средства и още веднъж като такса за поддръжка на кредитния инструмент, който им помага „да са в час с технологиите”. Но да се върнем към вездесъщите усройства, без които не можем:

  Притежавате ли смартфон, таблет, лаптоп? Използвате ли „безплатните онлайн услуги” на частни корпорации, създадени само и единствено с цел печалба? Чували ли сте израза: „Безплатен обяд няма”? Ами: „Ако не виждаш продукта, значи продуктът си ти”?

  И защо да ви чипират тогава, след като толкова доброволно и усърдно сътрудничите? Кой си оставя смартфона вкъщи? Кой не ходи навсякъде с него? Кой не позволява на всяко „безплатно” приложение да знае далеч повече за личността, навиците и предпочитанията му, отколкото собствената му майка някога ще разбере? Защо дори безполезните сайтове, който не предлагат никакви услуги, настояват упорито да знаеш, че използват „кукита”, с които „подобряват своето обслужване”? Чете ли някой изобщо достъпа, който разрешава, докато си инсталира нещо ново? Слага ли си някой лейкопласт на камерите на смартфона, на таблета и на преносимия компютър, които го „виждат” и „чуват” постоянно? Ами на смарт телевизора в хола? Съобразява ли се някой какво говори, докато в джоба му има включен апарат с микрофон, за притежаването на който лично е платил четирицифрена сума? Излиза ли някой изобщо някога от социалните си профили? Използва ли криптиране? Трие ли си кукитата? Историята на търсенията? Ъпдейтва ли си мобилните приложения? Колко често го прави? Има ли някой доверие на правителствата, които контролират доставчиците на всички тези „безплатни” услуги? Изключва ли си някой някога мобилните данни, уай-фи-то, геолокацията, джипиеса?

  Рядко. И в добавка използва „безплатните” мрежи по кафенета и по хотели…

  Какво като не са защитени?

  Просто винаги си носете зарядните, за да са ви под ръка, че тая свързаност хаби батерията, братче!

  Уви, малко може да се направи. Щом сме се хванали на хорото, ще ни „пощипват”… Тезата ми е, че няма смисъл отделно и да ни чипират.

  Защо да го правят, след като вече си имаме смартфони? По-вероятно е съвсем скоро и физическите разплащания да започнат да минават през тях. Безконтактно. Говорим не за научна фантастика, а за неща, които ги има на пазара от години…

  „Ако нещо работи, не го ремонтирай”

  Тихомир Димитров

  Сродни публикации (отварят се в нов прозорец):

  Къде, по дяволите, е прогресът?

  Дали пък наистина не живеем в компютърна симулация?

  Футуризъм в сегашно време

  Защо безкасовото общество е кофти идея

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  ivo_andric111

  е книга, която вероятно никога нямаше да прочетаако не бях попаднала на споделена във Фейсбук статия за автора.  Познавах Иво Андрич по име още от ранното си детство от библиотеката на баба ми, но мислех, че е някакъв ретро-соц писател, който пише книги на ретро-соц теми, така че въобще не ми е минавало през ум да прочета нещо от него; баба почина тъкмо като завърших 7 клас и явно не е смятала, че съм достатъчно голяма за да ми чете откъси от тази книга и да ме запали по нея. Но пък сега осъзнах, че една от любимите си поговорки е научила от тази книга: „Има три неща, които не могат да се скрият: любов, кашлица и сиромашия.“

  ВЕДНАГА след като прочетох статията си свалих и двете андричови книги, които намерих в Читанка.  Ако имах достатъчно време, щях да я погълна за един ден (380 страници, но някак ми се струва кратка). Мисля, че някой ден бих си я купила на хартия; новото издание, обаче, е с нов преводач и не знам дали ще ми хареса.

  Написаното дотук изглежда съвсем излишно за читателя, но не мога да не го напиша, защото изразява възторга ми. А аз рядко съм във възторг. 

  В тези страници се побират много истории, които се появяват и угасват на фона на историята на моста, построен в средата на 16 век като подарък от Мехмед Паша Соколович – едно от момчетата, родени в околностите на Вишеград и взети като кръвен данък. И все пак, важното за мен в тази книга не са историите– нито историята на моста, нито личните истории на християни, мюсюлмани и евреи. Не ми е важна и историческата история, макар че признавам, че пробуди любопитството ми и смятам да се поограмотя.

  Най-важното за мен е усещането, че няма нищо ново под слънцето, включително и това, че едно от най-постоянните неща на света е промяната.Другото важно нещо е, че всички „философствания“ безкрайно точно формулират актуални за мен неща– за старото и новото, за съжителството на различни общности и житейски философии, за утопиите и суетите на прогресивните идеалисти, за начините да се управляват хората и още, и още. Тези „философствания“, обаче са толкова леки, непретенциозни и проницателни, че без притеснение бих могла да кажа, че Иво Андрич е гениален писател и напълно заслужава Нобеловата си награда.Давам си сметка колко тъпо звучат последните ми думи, но се налага да хитрувам, защото искам колкото се може повече хора да прочетат тази книга, а някой би могъл да реши да я прочете тъкмо заради тези думи. Сега пак хитрувам за да не си помислите, че тези клишета са плод на писателското ми безсилие. Признавам: не знам по какъв друг начин да го кажа, а смятам, че е важно.

  Може би по-точно би могло да се каже, че това е една от малкото книги, които си струва да бъдат отпечатани и прочетени.Предполагам, че една от причините да се получи такава е тази: Андрич не е учил „творческо писане“. Учил е във факултета по математика и естествени науки и е всел няколко курса по хърватска литература. Убедена съм, че повече е чел, отколкото е писал. Убедена съм и в това, че рано се е отърсил от суетата или поне се е научил да я разпознава у себе си винаги когато се надигне. Особено горещо препоръчвам книгата и на тези, които искат да станат писатели с пожелание повече да учат за света, повече да мислят и да не бързат да публикуват на всяка цена.

   

   

   

   

  Лиценз: Creative Commons Public Domain


  0 0

  Продължавме пътуването из Грузия с мотора на Владимир. Първият етап беше преходът през Турция, после влязохме в Грузия и спряхме в селцето Местия,после направихме преход от Местия до Тбилиси. За последно разгледахме Тбилиси. Днес ще поемем към Казбеги, наричан днес Степансминда.

  Приятно четене:

  Към Степансминда

  част пета на

  Грузия: човек с мотоциклет

  8-ми ден. 1-ви август.

  Тбилиси – Степансминда

  170 км.

  Рано сутринта към 7часа натоварих багажа на мотора и потеглих. Преди това проверих нивото на маслото. За близо 3 000км беше спаднало малко, но още беше в границите и не беше за доливане.

  Бях проучил тесните криви улички, около хотела и знаех как да се измъкна до булеварда. После щях да разчитам на навигатора. Добрах се до булеварда след обикаляне из камара тесни улички, но посоката, която знаците ми задаваха за движение беше точно противоположна на посоката, в която аз отивах. Покарах малко в обратна посока и тъкмо реших да сгазя лука, да направя обратен завой през двойната непрекъсната линия и видях на стотина метра пред мен полицейска кола. Малиии, как щях да се натреса…. Там

  в Грузия появи ли се полицейска кола, всички наоколо стават много кротки и тихи

  Няколко пъти съм бил свидетел, как полицейската кола излиза отпред на колоната автомобили и започва да ги води, като сейфти кар на формула едно. Води ги примерно с 30 – 40км/час и никой не смее да изпревари полицейската кола, защото тук бил участък с разрешено движение със 70км/час… Никой! Чак, когато полицията свие нанякъде и се оттегли, точно, както пилотна кола на формулата, двигателите изревават, газта се натиска до ламарините и пак почват с техните грузински простотии.

  Имат абсолютен респект от полицията

  От както Саакашвили смени абсолютно целият състав на Вътрешното министерство и на полицията тук вече с подкупи, и с пари на ръка не можеш да минеш, ако си сгазил лука. По никой начин. Веднага ти праскат акта и си го плащаш по банков път, като поп, защото иначе не можеш да напуснеш Грузия. Ще те спрат на границата. И ако сега те хванат в крачка, вече няма схема, „ама сега какво ще правим“…

  Та продължих си аз в обратната посока по булеварда и след половин километър на кръгово островче обърнах обратно.

  Включих и навигатора. Зададох му посока Владикавказ.

  Всичко беше точно. Река Кура ми се падаше отдясно, а аз се движех на север. Минах по край центъра, който вчера снимах, минах по край мостът на дружбата, онзи пешеходният със синьозеленият покрив. Кулата на хотел Радисън ми остана отляво. Булевардът ме водеше през доста кръстовища със светофари, но както бях отбелязал задръствания нямаше въпреки огромният поток от коли и всякакви МПС-та. Река Кура все така ми беше отдясно. Минах през много кръстовища и светофари, а навигаторът все така ми показваше, че се движа правилно все напред. В един момент реката пак ми беше отдясно, а пред мен в далечината се появи мостът на дружбата. Онзи същият с интересният покрив и аз карах към него… В първият момент се шашнах и си помислих, че в Тбилиси има два такива моста… После видях и другите характерни места и сгради, които снимах вчера.

  Ама какво става тука?!?!

  Аз просто се връщах обратно по другият бряг на реката, а не по този, по който тръгнах… Къде съм се объркал така и не разбрах… Проклетият навигатор все така си сочеше напред, а стрелката си стоеше на розовата линия за правилната посока… Теглих няколко много яки псувни и спрях пред една автомивка, за да питам вътре момчетата за посоката. Разказах им от къде, и за къде съм карал, и те от сърце се смяха на въртележката ми из Тбилиси. Обясниха ми после, къде има мост, за да мина пак на другият бряг и как да сменя посоката на 180градуса, за да поема пак на север.

  – Разбра ли всичко? Попитаха.

  – Разбрах…

  – Е хайде, карай, пък ако след 20 – 30минути, пак се озовеш тук при нас, ние пак ще ти обясним…

  Потеглих отново. Пак минах през същият булевард и същите места, както преди малко. Пак карах само направо и река Кура ми беше от дясната страна, но в един момент

  започнах да излизам от Тбилиси

  Шосето вече имаше вид на магистрала и пред мен се появи магазинът на Карфур. Точно по този път пристигнах и влязох в Тбилиси, но тогава магазинът на Карфур ми беше отляво от другата страна на платната. Сега ми беше отдясно и точно в моята посока и платно.

  Спрях във въпросният Карфур, за да взема батерии за СПОТ-трекера. Тази макина работеше само с литиево йонни батерии АА. Не искаше да работи с алкални такива, въпреки че я бях заредил с Дурасел. Спрях в този магазин, за да купя батерии. Да ама и тук нямаше литиево йонни такива батерии. Е купих никел метал хидратни, акумулаторни батерии по 2700милиамперчаса всяка, двете общо за 20лари (15лв). Те толкова струват и в България тези батерии. Та тези машинки СПОТ-трекера и сателитният навигатор са много полезни неща, но както, и всяка друга електроника на моменти могат много успешно да ти вдигнат кръвното, и да ти скъсат нервите.

  Започнах бавно да навлизам в планините.

  Тук преходът е по-плавен за разлика от Сванетия, където планината се изправяше рязко след Джвари. Стигнах

  водохранилището на река Арагви пред Ананури,

  а после и манастирът му.

  Жинвалското водохранилище на река Арагви – река Арагви пред Ананури, Грузия

  Жинвалското водохранилище на река Арагви

  река Арагви пред Ананури, Грузия

  В дъното на снимката след водохранилището е Ананури

  Манастир Ананури, Грузия

  Част от стените на манастирът на Ананури

  Манастир Ананури, Грузия

  Църквата в манастира на Ананури

  Олтарът в църквата – Манастир Ананури, Грузия

  Олтарът в църквата

  Част от манастира Ананури, Грузия

  Част от манастира

  Манастир Ананури, Грузия

  Част от манастира и църквата на Ананури

  Продължих нататък. Лека полека

  планината Кавказ започна да се изправя нагоре

  и да става все по величествена. Пред Гудаури завоите преминаха в серпентини. Започнах бързо да набирам височина за изкачването на Кръстовия превал. Но, разбира се, първо трябваше

  да премина през Гудаури

  Това е височинен ски курорт в Кавказ.

  Гледки от Кавказ пред Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Гледки от Кавказ пред Гудаури

  Хотели в Гудаури, Кавказ – Грузия

  Хотели в Гудаури

  Гледки от Кавказ – Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Гледки от Кавказ

  Гледки от Кавказ – Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Гледки от Кавказ

  Между Гудаури и Кръстовият превал

  се намира една полукръгла наблюдателна площадка наречена „Дружба на народите“. Не можех по никакъв начин да я пропусна и подмина.

  Дружба между нардите – Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Част от наблюдателната площадка

  Дружба между нардите – Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Друга част от площадката

  Дружба между нардите – Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Наблюдателна площадка Дружба на народите в Кавказ

  А ето и какво се вижда от тази наблюдателна площадка

  Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Пейзаж

  Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Пейзаж

  Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Невероятна красота!

  Гуадаури, Кавказ – Грузия

  Горе в дясно на тази снимка, под сенките по склона е Кръстовият превал

  След наблюдателната площадка продължих да се изкачвам нагоре, за да мина през

  Кръстовият превал

  Кръстовият превал, Кавказ – Грузия

  Кръстовият превал

  Кръстовият превал, Кавказ – Грузия

  После продължих към Степансминда.

  Направо се чувствах леко зашеметен от тази красота. Невероятна планина!

  Много красива! Както казваше един грузинец – „Красиво е! В Кавказ даже да умреш е красиво!“…

  От Кръстовият превал започва и спускането

  към Степансминда (със старо име Казбеги)

  Кръстовият превал, Кавказ – Грузия

  Река Терек, която минава през Дараялските теснини при Верхни Ларс и тече към град Владикавказ – Северна Осетия

  Степансминда, Кавказ – Грузия

  Вече съм пред Степансминда. Виждат се и неизбежните крави по пътя

  Степансминда (Казбеги)

  е на 11км от границата със Северна Осетия – Русия. Минава се през пункта на Верхни Ларс, а град Владикавказ е на 20км след границата.

  Степанцминда, Грузия

  Срещу Степансминда е село Гергети.

  Църквата на Гергети

  е стара и е построена на един голям баир над селото. Мислех да я посетя.

  С пристигането в Степансминда се разговорих с разни хора на центъра, и като разбраха, четърся квартирами предложиха за 20лари (15лв) стая. Съгласих се. Хазяинът ме отведе в хостела, за да се настаня. Стаята беше малка. Легло, стол и стойка с телевизор. На останалото празно пространство се отваряше вратата. Банята и тоалетната бяха в коридора. Идеално ме устройваше всичко за тази цена. Моторът вкарах в двора на къщата.

  После пак реших да сляза до центъра, за да хапна. Времето нещо хич не ми харесваше. Облаците бяха надвиснали много ниско и планината изобщо не се виждаше. Седнах в ресторанта и поръчах. В този момент заваля и заплиска здраво. Айде, стига де! Пак се повтаряше историята от Местия. Ще видим утре как ще е. Но явно нямаше да се качвам с моят мотор до Гергетската църква.

  Изчаках дъждът да спре и се прибрах в хостела. Там беше пълно с туристи и алпинисти, а хазяйнът и още един друг продължаваха да свалят хора от планината, поради лошото време. Всички стаи вече бяха пълни и даже в двора бяха опънати 5 – 6палатки. Банята беше плътно окупирана от жените в тези експедиции. Това не ме разстрои особено. Аз се бях къпал сутринта преди да тръгна от Тбилиси и нямах никакво намерение да се плацикам по два пъти на ден.

  Верандата на къщата беше затрупана с екипировка, раници, щеки, шалтета и какво ли не. Преместих си ботушите, че ми ги бяха затрупали с техният багаж. Позяпах малко, но планината още беше забулена. Слушах руснаците и как някаква мацка се кара на някакъв пич. Нещо от рода на – На теб ти бяха поставени задачи, а ти не ги изпълни… „Почему тьи не вьиполняеш поставленьие задачи?“ Пичът нещо мрънкаше и се оправдаваше. Помислих си, че тези комунизмът никога няма да ги изостави. Те са просто орисани за него…

  Към 21часа почти на смрачаване облаците се разчистиха, потънаха някъде и

  върхът на Казбек

  се видя. Снимах го. Реших, че утре времето май ще бъде хубаво.

  връх Казбек – Степансминда, Кавказ – Грузия

  връх Казбек

  Връх Казбек на смрачаване. Долу пред него е село Гергети. Горе в ляво на баирът се вижда и силуета на църквата на Гергети

  Очаквайте продължението

  Автор: Владимир Чорбаджийски

  Снимки: авторът

  В района на Казбеги може да се намери добро настаняване:  Booking.com

  Други разкази свързани с Грузия – на картата:

  Грузия

  След Казбеги, и в цяла Грузия можете да намерите хубави места:  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Кръстопът


  Круша

  Окото на кушата е човешко
  семе – последна обител
  на гладката кожа.

  Крем от есен,
  жълта и маслена тяга.

  И ножът оставен на масата,
  несмеещ да драсне
  по нейната цялост.


  Когато падне орех

  Когато падне орех
  от йод земята почернява.
  Стича се
  към тихите подземни рани,
  към корените на къпини,
  към бучките от пръст,
  и пустите градини.

  При падането на дървото
  листата се отлепят,
  изгниват като длани,
  протегнати към слънце.
  Пръстите му са събрани
  във жест на бавен огън.

  Смъртта на ореха извиква
  къртици, божества и мравки.


  Папая

  Да позная искам твоето лице, Папая,
  със хиляди зърна и сок,
  със плът оранжева и гола,
  скрита в мараня и смог.

  Родена си от слънцето, Папая,
  от пръст червена на бразди.
  Баща ти – вечен и дъждовен –
  земята гневен оплоди.

  Роди се ти, Папая –
  неумолима, страдаща, тъга.
  Създаде жаждата и се помоли
  да те откъсне
  мръсна, грапава ръка.


  Анна-Александра     Анна Александрав Кръстопът

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Samsung проучва докладвани проблеми с тъчскрийна на Galaxy S9
  В последните дни в мрежата се появиха оплаквания от новите собственици на Galaxy S9 и Galaxy S9+, които обясняват, че…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Huawei P20 няма да разполага с 40 МР камера на P20 Pro
  Остават само три дни до световната премиера на новите флагмани от серията Р20 на Huawei, като вече чухме доста детайли…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Започваме същинската част на пътуването на Вида и Павлина до Париж – започнахме с пътуването до Париж с влака, днес поемаме из града на… каквото се сетите, но със сигурност – столица на Франция 🙂
  Приятно четене:

  Назад към Париж

  част първа

  Пале Роял и Айфеловата кула

  Париж, панорама

  Назад към Париж

  Ще започна с нещо, за което мнозина биха ме презрели –

  Париж не беше моята мечта. Мислех си, че мога да мина и без него.

  Лъжех се. И съм щастлива, че не се подведох по изтърканите туристически текстове и пътеки, че тръгнах „неорганизирано“ да откривам Париж за себе си. Обикалях по улиците, седях в градинките, не минах и без задължителните места, но те ми носеха радост и разполагах с времето си. Исках да запомня града със сърцето си, а не с фотоапарата. Но ето мина време и фотосите ми помогнаха да систематизирам поне малко преживяното. Дано има полза и за другиго.

  Дълго отлагах. Толкова хора са писали такива интересни неща, та аз ли… Има ли смисъл? Но после ми казаха „винаги има – за всекиго Париж е различен“.

  Тогава да започвам да се връщам назад към времето, когато се разхождах из този „най-прекрасен от всички… градове“ – както би казал Волтер, ако можеше да го види днес.

  Казват, че най-доброто време за разглеждане на Париж е април – май или септември – октомври, когато задължителната туристическа навалица е намаляла, а времето още е хубаво. Послушах приятелката си, която живее там, и в една късна октомврийска нощ се качихме на влака– нашето голямо европейско пътешествие започна.

  Сигурно се чудите защо избрахме най-бавния транспорт – причините са много, но едната от тях е:

  „писна ми да бързам“

  Искаше ми се да се отпусна в спалното купе, да чета, да дремя, да гледам през прозорците и да се „изчистя“ от софийската забързаност, блъсканица, проблеми или, както би казал някой, „да настроя сетивата си“. София – Будапеща – Мюнхен – Щутгарт – Париж, а после Париж – Цюрих – Будапеща – Белград – София.Спирахме някъде за ден, някъде за половин, а някъде само за няколко часа – обикаляхме и си пожелавахме да дойдем пак. И бих го повторила, само че поредното ръководство на БДЖ усърдно се грижи това да не е възможно. Макар че пътища винаги има.

  гара Париж - Ест, Париж

  И така пристигнахме –

  гара Париж-Ест, gare de Paris-Est,

  строена през 1847 – 1849г. от архитект Дюкне (FrançoisAlexandreDuquesney). На нея са снимани много филми и може би сте я гледали в „Зази в метрото“ или „Извън закона“ с Жан-Пол Белмондо, „Невероятната съдба на Амели Пулен“ с Одре Тоту. От Париж-Ист през 1883г. тръгва легендарният Ориент Експрес. Е, някой ден може пък да се качим в него от гара София и…

  гара Париж - Ест, Париж

  Имах късмета да изживея няколкото си „парижки“ дни в самия център на града в района на

  Пале Роял

  и това изключително облекчаваше пешеходните разходки.

  Пале Роял, Palais-Royal – площад, дворец и парк, разположени срещу северното крило на Лувъра – Париж, Франция

  Пале Роял, Palais-Royal – площад, дворец и парк, разположени срещу северното крило на Лувъра

  Четириетажни сгради, строени през ХVІІХVІІІвек, обграждат градината. Изградените в долната им част пасажи и аркади са смятани за първообраз на покритите пешеходни пространства. Там днес има филателни и модни магазини, антиквариати, за съжаление, вече не толкова бляскави, а започващи да западат. Казват, че в целия Пале Роял са почти 400.

  Пале Роял, Palais-Royal – Париж, Франция

  Пале Роял, Palais-Royal

  Видях отворени само някои от тях, ала без клиенти. Ето този магазин за детски играчки в един от пасажите бе от по-светлите и посещавани.

  Затова пък тук, на улица „Божоле“, се намира

  един от най-скъпите ресторанти в Париж – Grand Vefour

  Навремето е бил посещаван от Наполеон Бонапарт и Жозефин, от Виктор Юго, от Ламартин, а в по-късни години – от Жан Кокто, Саша Гитри, Жан Маре, Луи Арагон, Жан-Пол Сартр, Симон дьо Бовоар и други знаменитости. Наричат го „цитадела на класическата френска кухня“. Не знам така ли е, не влязох, но пред входа му виждах предимно японци.

  Един от най-скъпите ресторанти в Париж – Grand Vefour

  Ресторант Grand Vefour

  Може да се каже, че

  паркът

  е оазис на тишината – с подрязани липи, които оформят алеите, лехи с разноцветни цветя, фонтани, скулптурни фигури

  Паркът на Пале Роял, Palais-Royal – Париж, Франция

  Паркът

  Сутрин обитателите на апартаментите наоколо разхождат кучетата си (само в определени часове), тичат, играят бадминтон. По обед се появяват майките с колички и децата, а привечер играчите на петанк. Паркът е тих и ведър, около фонтана е пълно с припичащи се на слънцето хора, с четящи студенти и кротки пенсионери.

  8 Rue de Montpensier, 75001 Paris, Франция

  Докато седях на един от столовете, разпръснати около фонтана, за миг ми се стори, че иззад ъгъла ще се появят кралските мускетари и ще чуя звъна на шпагите им. И защо пък не – някога това е било Кардиналският дворец, построен по заповед на кардинал Ришельо за негова резиденция и завещан на Луи ХІІІ– оттам и Пале Роял т.е. кралският дворец. (все едно Неофит да е на мястото на Бойко Борисв и да подари сградата на Св.Синод на Р.Радев – бел.Ст.)

  Под липите са разположени и „столовете на поетите“ – или поне аз така си ги нарекох. Те са неподвижни, свързани с поставки, на които са разположени малки пластики, представляващи книга, лула, пепелник… На гърба на всеки е гравиран цитат или кратък стих от световноизвестен поет с името отдолу. Например: „Морето е огледало, в което съзерцаваш душата си“, Бодлер.

  Palais-Royal, Столовете на поетите в парка на Пале Роял – Париж, Франция

  „Столовете на поетите“

  Каква е историята? Преди няколко години скулпторът Мишел Голе прибира изхвърлени зелени градински столове и ги превръща в поезия. Освен изгравираните стихове, има вход за слушалки и можете да слушате целите стихотворения, изпълнени от най-известните френски актьори. Така, когато седнеш на някой от столовете, имаш чувство, че си в прекрасна компания – Пол Верлен, Пол Елюар, Фредерико Гарсиа Лорка, Емили Дикинсън, Пиер Паоло Пазолини, Марина Цветаева, Артюр Рембо, Жан Кокто, Фернандо Песоа…

  Пале Роял, Palais-Royal – Париж, Франция

  На площада пред главния вход на двореца са инсталирани черно-бели колони с различна височина – това авангардно произведение на Даниел Бюрен с появяването си през 1986г. предизвиква двояки мнения и смут сред парижани. Днес внимание им обръщат предимно туристите и модните фотографи. Колкото пъти минах, винаги имаше манекенки, качени върху някоя колона, или просто туристи, които искаха да запечатат и този детайл от Париж.

  Главният вход на двореца – Пале Роял, Palais-Royal – Париж, Франция

  Главният вход на двореца

  Днес в Пале Роял се помещават Conseild’État (Държавният съвет), Conseil constitutionnel (Конституционния съвет) и Ministère de la Culture (Министерството на културата). В комплекса се намира и Comédie-Française (Комеди франсес), смятан за най-стария действащ все още театър в света. Ако нямаш билет, няма как да влезеш, но пък можеш да кажеш, че искаш да видиш програмата и да се консултираш за билети. Така разгледахме фоайето на театъра, ала снимките са забранени. В един ранен следобед пред театъра се бе разположил доста голям оркестър от млади хора и огласяше околността с „лека“ класика – ако не се лъжа, беше Моцарт. А от там пресичаш Place du Palais Royalи ул. „Риволи“ и си в

  Лувъра!

  Лувър, Париж – Франция

  Лувър

  От двете страни на този проход са

  двата вътрешни двора „Марли“ и „Пюже“,

  приютили скулптури от различни епохи. Таваните и стените им към пасажа са остъклени и минувачите могат макар и отдалеч да разгледат експонатите. (За съжаление, моят фотос не се получи, затова използвам от официалния сайт на музея)

  Лувър, двор Марли – Париж, Франция

  Лувър, двор Марли

  Седнах до пирамидата и май най-накрая повярвах къде съм! И знаете ли кое е смешното, до мен седнаха други българи, които шумно се възхищаваха и радваха. Как сега да не кажа изтърканата фраза „светът е малък“!

  Лувър, Париж – Франция

  Малък, малък, ама иска обикаляне – и ние тръгнахме.

  Като начало един съвет – не се притеснявайте, че ще се изгубите.

  Сена е отличен ориентир*

  Номерацията на успоредните на нея улици расте по течението на реката, а на перпендикулярните – с отдалечаването от реката.

  Но нека първо погледнем Париж отвисоко

  Париж от Айфеловата кула, Франция

  Точно така,

  от Айфеловата кула

  Решихме, че е най-добре да се качим още в началото, за да видим какво ни очаква. В подножието й винаги е пълно с автобуси, влиза се след преглед на ръчния багаж. Още от самото начало

  бъдете подготвени, че където и да влизате, ще попадате на щателна проверка

  – музей, театър, галерия, голям магазин – навсякъде има специални входове и охрана. Мърморенето е безсмислено, тук се отнасят отговорно към безопасността – вашата и на околните.

  Айфеловата кула – Париж, Франция

  И още нещо – в Париж ще срещнете хора от всякакви раси, религии и култура. Така че ако имате расови или религиозни предразсъдъци, оставете си ги у дома или поне избягвайте да ги проявявате – рискувате да изпаднете в неудобно положение. Може някъде просто да ви посочат вратата.

  Париж не е за тесногръди хора

  Айфеловата кула – Париж, Франция

  Пред касите вече има хора… Но чакахме само няколко минути.

  Всички са страшно експедитивни и чакането е сведено до минимум. И все пак е за предпочитане да се отиде сутрин и предварително да сте решили до кой етаж искате да се качите, но не пестете –

  гледката е зашеметяваща

  Париж от Айфеловата кула, Франция

  Домът на инвалидите

  Изкачваме се, около нас е пълно с чужденци – френска реч почти не се чува. Ето ги покривите на Париж, вдясно е златният купол на Дома на инвалидите…

  Площад Трокадеро – Париж от Айфеловата кула, Франция

  Площад Трокадеро

  …площад Трокадеро, а в дъното се виждат Булонският лес, музеят „Луи Вюитон“ и ултрамодерният квартал Дефанс – в първите две отидохме, но Дефанс си го запазихме за следващия път.

  Мостът Йена – Париж от Айфеловата кула, Франция

  Мостът Йена

  Ето го и мостът Йена, който свързва Марсово поле с площад Трокадеро, Построен е в чест на победата на Наполеон в битката край Йена. Оттук не се вижда, но в четирите края на моста има четирима воини (гръцки, римски, галски и арабски), държащи кон за поводите.

  Айфеловата кула – Париж, Франция

  Времето минава страшно бързо, имаш чувство, че си горе от двайсетина минути, а то минали два часа. Но си има всичко – и магазини, и ресторант, и бюфет. Същите айфелови кули можете да си ги купите и от продавачите наоколо, но друго си е след това да кажеш „тази си я взех от първото ниво на кулата“. Ала да се подкрепи човек с нещо вкусно, особено ако краката му още треперят от височините, си е просто наложително.

  Айфеловата кула – Париж, Франция

  Очаквайте продължението

  Автор: Павлина Д.

  Снимки: авторът

  Ето и изгодни нощувки в района на Пале Роял:  Booking.com

  Други разкази от Париж или писани от Павлина Д.– на картата:


  Париж и Павлина Д.

  Не само Париж, ами цяла Франция ви очаква!  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Жюстин Томс, smiling

  24301343_1541457969224635_4973309805835658790_n

  Часът на Земята е днес. Няма какво да си говорим – лицемерно е да го отбелязваме като гасим осветлението си за час. В същото време да си живеем на планета, която сме затрупали с отпадъци. Съвсем скоро ще сме в ситуацията от филмчето Уол-и, създадено само преди 10 години с цел да ни постресне. Ама лесно не се стряскаме.

  Малките стъпки, които може всеки да предприеме още днес са ясни:

  1. По-малко употреба на пластмаса (особено тази за еднократна употреба) в ежедневието (за това скоро ще има отделен дълъг пост). Най-дразнещи са сламките, чашките за кафе и вода, лъжички и вилички, бутилчици.
  2. Задължително максимално по възможност разделно изхвърляне на отпадъциот опаковки в трицветните кофи (аз винаги нося моите до кофи на Екопак, знам, че там ще бъдат наистина рециклирани!) – хартия, пластмаса, метал, стъкло – буркани, кенчета, пликове, картонени кутии, кофички от кисели млека, бутилки.
  3. Повече пеша, с велосипед, с градски транспорт и по-малко с автомобил. Може. И е по-полезно. Ама наистина.
  4. По-малко безсмислено или от леностоставяне на осветление да свети, вода да се лее без истинска нужда от това.
  5. Драстично намаляване на малките опаковки (например минерална вода в еднократна опаковка) и повече насипно купуване на продукти.

  От малките стъпки има полза само ако много, ама наистина много хора се включат и достатъчно съзнателно ги спазват не само днес, в Часът на Земята, не само в Денят на Земята, а всеки ден. Всеки ден. Всеки ден.

  Ekopak_last last-1

  Всичко това може да се направи с лекота от всекибез да се отрази никак на стила му на живот.

  Лесно, без никакво затруднение, чисто и с голяма доза удовлетворение.

  Само малко желание …

  IMG_5156

  Следващите стъпки са по-осезаемии вероятно по-малко хора биха ги предприели. Те включват компостиране (и пак ви казвам – компостирайте), опити за седмица-месец-година с нулеви отпадъци, преминаване на изцяло стъклени бутилки и чаша в чантата, за да не се използват никога еднократнии още и още.

  Хайде! Не само в Часът на Земята. А всеки ден.


  Писах още: Митове за рециклирането, Планини от отпадъци произвеждаме всеки ден

  Лиценз: Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Отново с Красен тръгваме да катерим китайски планини – този път е Чуанди Динг в южен Китай. Приятно четене:

  Чуанди Динг – на планина в Южен Китай

  част първа

  Изкачването

  Пребивавам в Китай, провинция Гуандонг, северната част.
  От доста време ми се искаше

  да направя сериозен преход на някоя китайска планина,

  но все се случваше така, че попадах на масово разпространените в Китай „планини – паркове”, където се влиза с вход, купува се билет, и тогава те пускат вътре. И като влезеш, започват алеи, пейки, кошчета за боклук, наскоро построени, уж „древни” пагоди и други традиционни сгради, тук – там сергии с разни дреболии за ядене и пиене, на някои по-високи и стръмни планини – и с лифтове, яздене на коне, и всякакви други такива екстри и атракции. И разбира се, особено през почивните дни, там винаги е пълно с народ.

  Но аз

  исках истинска, дива планина,

  като нашите планини в България. Най-добре в западната половина на Китай, където са най-високите планини на света, но и в по-ниските източни планини също е интересно. Обаче трудно се намираха местни ентусиасти –

  повечето китайци се страхуват от диви планини,

  да не се спънат и да паднат, да не се уморят прекалено много, и т.н.

  Някои пък се страхуват от гробища

  Местните имат такъв обичай – да погребват близките си в гробове някъде навътре в някоя близка гора, на някой близък хълм или склон на планина.

  А да тръгна сам, чужденец, не е като в България, тук отдалеч се различавам, и „бия на очи”,а има някои, особено по селата, които мислят, че чужденците са ходещи „трезори с пари”, при това глупави и наивни.
  Запознах се обаче с един китаец, който се оказа наистина

  професионалист планинар и пътешественик – Шън Ли

  Той беше ходил на много планини из Китай, знаеше къде и как да събере групи, беше отлично екипиран, и с голям опит като планински водач. Беше ходил и с колело от Ласа (Тибет) до Кунмин за един месец, както и на други, по-кратки пътувания. И сега, когато има поне 2 – 3 свободни дни, събира група, и ходят на тежки и трудни преходи. Той ме и предупреди, че ако искам да се присъединя към негова група, трябва сериозно да си поддържам формата, защото има опасност да не мога да издържа. Е, после се оказа, че прехода не беше чак толкова труден, а ми беше точно „по мярка“, в мой стил, но малко тренировка все пак не беше излишна.
  Дойде и китайския национален празник – 1 октомври – един от големите празници в Китай (деня на началото на Китайската народна република). На този празник китайците почиват цяла седмица, и използват отпуските масово да пътуват – поне седмица преди празника вече няма никакви билети нито за влакове, нито за самолети.

  Шън Ли ми се обади няколко дни преди празника, и ме пита дали искам да дойда с него и с групата, която сформира,

  на планината Чуанди Динг, в „нашата” провинция Гуандонг

  Беше ми споменал преди за тази планина, и това, което ми беше разказал, ме привлече.

  Чуанди Динг (Chuandi Ding – 船底顶),

  е най-високия връх там (1586м) – не е много висок, спрямо нашите планини, още по-малко пък в сравнение с високите планини на запад, но пак си заслужава изкачването – цялата планина около него (на площ колкото половината на нашата Рила), носи неговото име. В превод името означава „корабно дъно” или „обърнатия кораб”, поради вида на върха, погледнат отстрани.

  Веднага приех с радост поканата, и започнахме с жена ми приготовления – накупихме всичките нужни принадлежности, които ми липсваха, от популярния китайски сайт taobao. Запознах се и с групата, с която щяхме да бъдем – по китайския чат QQ, където всеки се представи (някои се познаваха от предишни преходи, а други като мен бяха нови), обсъдихме кой какво ще носи, и всякакви такива подробности. Шън Ли прати до всички подробен файл с описание на маршрута, и всички изисквания, свързани с прехода, включително и изискването всеки да си направи застраховка (нещо, за което в България масово нямаме навик).
  Накрая дойде и деня на началото на прехода. За целта трябваше да дойда до града, от който щяхме да тръгнем –

  град Ингдъ (Yingde – 英德),

  откъдето са и всички участници в групата, и където са и роднините на жена ми.

  Уговорката беше за 20:00вечерта. Дойдохме с жена ми на мястото на срещата, но там нямаше още никой, само едно момиче дойде с една малка раница – Мариса. Попитахме я дали е част от групата, и тя наистина беше с нас, при което си казах, че явно прехода няма да е чак толкова тежък, колкото Шън Ли ми го представи (все пак Мариса беше с малка раница, без някаква специална екипировка). Скоро дойдоха и останалите, заедно с малката болонка Попо (която накрая се оказа най-издръжлива от всички). Дойде и колата (малък микробус), натоварихме раниците, и се натъпкахме вътре – 11човека, плюс шофьора – 5момчета и 6момичета.
  Тръгнахме от Ингдъ към изходната точка на маршрута –

  село Синдонг (Xindong – 新洞)

  След 2часа пътуване – първо през широко ново шосе, после през тесни циментови междуселски пътища (каквито са разпространени из Китай), където едвам се разминавахме с рядко преминаващите насрещни коли, накрая стигнахме и в Синдонг.
  Селото е на около 360 м н.в., в една котловина, представлява няколко двуетажни къщи, и по средата нещо, което беше хем училище, хем кметство в същото време.

  Пристигнахме там около 22:00вечерта, и разположихме палатките направо на циментовия „плац” пред „училище – кметството”. Момичетата веднага извадиха три малки газови бутилки „Made in Israel”, и започнаха да готвят супи и бульони с китайско зеле, бамбуци и други дреболии, извадиха и рибки, и любимите на китайците пилешки крака. Хапнахме, поговорихме си, и към 23:30легнахме да спим, като аз бях в една палатка с Шън Ли.

  Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Сутринта, на 2 октомври, станахме в 6:00. След сутрешния тоалет на опашка в една дворна чешма, и в една разбита селска тоалетна, хапнахме набързо китайско фиде с подправки, събрахме палатките и багажите, направихме си обща снимка пред „училище – кметството”, и

  тръгнахме на път

  Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Очертаваше се сериозен преход с денивелация повече от 1200м,

  при това не с постоянно изкачване, а с изкачвания и спускания, затова аз за всеки случай тръгнах с тези, които бяха най-отпред.
  Тръгнахме в 7:00. В началото вървяхме половин час по циментов път нагоре, после (на около 450м) се отклонихме по коларски път, който леко се спусна надолу, мина покрай един водопад, и тръгна по-стръмно нагоре. Към 8:00 се изкачихме до около 550 м, след което пътя тръгна почти водоравно известно време. Минахме през

  малкото селце Шансие (Shangxie – 上斜) ,

  където коларския път се разпиля на много различни пътеки в различни посоки, избрахме вярната пътека, и заслизахме надолу към една река.

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Стигнахме до реката около 9:00часа, в ниското, на около 430м. Там спряхме за 15 мин. почивка, при което едно от момичетата – Ян Гуо, я ужили горска пчела. Нямаше проблеми, и след като хапнахме дреболийки, тръгнахме по реката. Тя беше почти безводна, само с камъни, понеже малко по-нагоре водата й беше отклонена.

  Около 200 метра по-нататък по реката стигнахме и до мястото на отклоняването, където имаше водна централа, и трябваше да пресечен един по-пълноводен приток.

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Малко – по малко всички успяхме да го пресечем, прескачайки по речните камъни, почти без никой да се намокри, като Шън Ли взе в ръце и болонката Попо, която не смееше да преплува реката. Още около 500метра по-нататък пътеката се очерта по-ясно, и тръгна стръмно нагоре. Изкачвахме се с много серпентини, на две места с много голям наклон, при което всички доста се изпотихме (вече беше почти 10:00сутринта, и слънцето грееше все по-силно)

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Спряхме на още една малка почивка – на около 650 м височина, и продължихме нататък, все по-високо над реката. Склоновете бяха все така буйно обрасли с широколистна гора, смесена с много тропически видове, сред които фикуси, тук – там бананови дървета, и бамбук. Самата долина, както и повечето долини в тази планина, е много стръмна, тип пролом, напомня на нашите проломи на Искър, Чепинска, Въча и Чепеларска река, но разликата е, че при нашите реки стръмното обикновено е само в долните няколко стотин метра над реката, а по-нагоре наклоните намаляват, докато тук стръмното е чак до билото, което от своя страна също е силно насечено.

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Скоро обаче излязохме на съвсем различен пейзаж. След като прехвърлихме едно било на около 740 м, излязохме на доста по-равни поляни, обрасли с висока трева, и сред тях – малък язовир – това бяха

  поляните Сядонг (Xiadong – 下洞)

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Само над поляните стърчеше високо първия от поредицата върхове на планината –

  връх Гаоджан (Gaozhang –高嶂),

  който и предстоеше да изкачим. Тук пътеката се раздели на няколко пътеки, които често се губеха сред високата трева. И понеже групата ни доста се разтегли, аз, Шън Ли, и три от момичетата, които бяхме най-отпред – Мариса, Ча Нонг и А Ви, тръгнахме по една от пътеките, а останалите – по друга пътека.

  Около 11:30спряхме да починем малко край един от потоците, после продължихме още около половин час. Пътеката скоро навлезе в бамбукова гора и започна бавно да се изкачва. Тук срещнахме една друга голяма група китайци, които слизаха по обратния път, и бяха спрели да обядват. Малко след тях и ние спряхме, около 12:00часа, и хапнахме, всеки кой каквото сам си беше взел – аз лично си носех бисквити, пакетирани черни яйца в соев сос, нещо като кренвирши, и други подобни. Имаше и плодове, приличащи на сливи, но с вкус на нещо средно между круша и ябълка. Бяхме на около 780м н.в., и

  голямото изкачване тепърва предстоеше

  Срещахме и други, слизащи от горе, някои с доста измъчен вид и омекнали от спускането колена. Тръгнахме отново около 13:00, и започнахме, отначало с по-малък наклон, после все по-стръмно, да се изкачваме. Скоро се събрахме и с останалите от групата. Аз отново бях най-отпред, заедно с Шън Ли, А Ви, малко зад нас бяха и двете нови момичета Мариса и Ча Нонг, и най-възрастния (около 42 – годишен) участник Цинфън Лънюе (не му знам истинското име, това му е прякор, означаващ „свеж вятър, студена луна”)

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Пътеката се виеше стръмно нагоре по тревист склон, при което около нас се очертаваше все по-обширна панорама. Накрая, към 14:30, излязохме

  на връх Гаоджан – на около 1280 м н.в.

  Оттам се откри нова

  панорама към връх Луоръ (Luori – 落日) зад него главния връх Чуанди Динг,

  и към другите върхове наоколо. Това, което се очерта обаче, не изглеждаше никак леко – трябваше да вървим по било, което на места се спускаше доста ниско, после отново се издигаше стръмно нагоре, а Чуанди Динг беше най-отзад, доста далеч. Спуснахме се малко, после отново тръгнахме нагоре – само аз, Шън Ли и А Ви. При поредното изкачване се наложи малко да си почина поне 5 минути, след което тръгнах сам по пътеката. Останалите бяха доста назад. Пътеката вървеше по голо тревисто било, подобно на старопланинското, и доста неравно – с много хълмове и падинки между тях, а от двете му страни – много стръмни склонове, които се губеха някъде много дълбоко долу, обрасли с тропическа широколистна гора.

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  Така вървях около час и нещо, с постепенно спускане до около 1150м. Шън Ли се отдели и остана да изчака другите, а най-отпред останахме само аз и А Ви. Около 15:45стигнахме до една седловина (на около 1150м), от която започна ново стръмно изкачване – към връх Луоръ

  Около 16:45аз и А Ви изкачихме

  Луоръ (около 1480м),

  а другите ги виждахме далеч долу под нас. Оттам пред нас се откри връх Чуанди Динг, гледката беше красива, но доста „уморяваща” – предстоеше ново спускане, и после ново, поредно (и за щастие последно) стръмно изкачване. На всичкото отгоре вече нямахме и вода.

  Изкачване на Чучанди Динг – планина в Южен Китай

  След кратка почивка се спуснахме плавно по пътеката, която навлезе в гъста нискостъблена гора, примесена с някакъв вид нисък бамбук. Пътеката се отклони от главното било, което правеше голям завой, и слезе до една малка долинка, в която най-после имаше малко поточе. Напълнихме вода от него, тя не беше особено хубава, беше жълтеникава, но бяхме твърде жадни, за да я пропуснем, а и друга вода, както разбрахме, нямаше и да има до върха. Продължихме по пътеката, на една от многото седловинки, на която имаше и полянка, имаше друга група, която вече се беше установила там и бяха разпънали палатките си.

  Chuandi Ding, Qujiang, Шаогуан, Китай

  Беше 17:45, и бързахме, по възможност, да се качим на върха преди залеза, защото А Ви, която се беше качвала там и преди, каза, че залеза бил много красив. Бяхме доста капнали вече, и положихме доста усилия да преодолеем и последното стръмно изкачване – от около 1 300м до 1 586 м.

  Изкачване на Чуанди Динг – планина в Южен Китай

  Пътеката се извиваше стръмно през нискостъблената гора, накрая и тя свърши, и остана само трева и нисък бамбук тук – там. Най-накрая стръмния склон намаля, и се изкачихме на „дъното на обърнатия кораб” – една широка (около 200х200м) площ, обрасла с трева и нисък бамбук, с хълмчета и падинки между тях, на най-високия от които имаше купчина камъни, маркиращи най-високата точка на планината.

  Беше вече 18:30часа. Успяхме аз и А Ви

  да видим залеза на слънцето

  Беше пълно и с много палатки, накацали сред падинките и хълмчетата, и много млади хора, които се суетяха около тях и се подготвяха за „вечерен купон”.

  Бързо започна да се стъмва, а от останалите от групата нямаше и следа. Все пак, групите тук си бяха добре организирани, имаха радиостанции, включително и нашата група, и успяхме да се свържем с нашите, разбрахме, че все пак ще успеят да изкачат върха, макар и по тъмно. Преди това обаче с А Ви опънахме палатката, която аз носех, да си е приготвена.

  Духаше доста вятър, а като се стъмни, стана и доста студено, така че си облякохме якетата. После с А Ви си оставихме раниците в опънатата палатка и слязохме малко надолу да чакаме другите. Те се появиха около 19:15, скоро всички се събрахме, потърсихме и други подходящи и свободни места за другите палатки, и първата работа беше тази – да опънем палатките и да се установим. След това започна обичайната процедура – запалихме трите газови котлона, и момичетата започнаха да готвят.

  Изкачване на Чуанди Динг – планина в Южен Китай

  Първо – гореща сладка супа (с леко лют привкус), доста добре загряваща. После и друга супа, пак рибки, пилешко в соев сос, китайско зеле, свински крачета в соев сос и подправки, обикновено свинско, и т.н. Не липсваше и малко вино (сладко), и сладка китайска ракия. Яденето и готвенето продължи до късно.

  Изкачване на Чуанди Динг – планина в Южен Китай

  Момичетата се опитаха да сготвят и ориза, но нещо не се получи, и го оставихме за следващия ден. Не запалихме огън, но нямаше и нужда – газовите котлони, и челниците бяха достатъчни за светло и за ядене. Болонката Попо (така се казваше), не изглеждаше изобщо уморена, но все пак се държеше прилично, и не ходеше по храната. След хапването, „наздраве” – то, и веселите приказки, малко по малко започнахме да се прибираме по палатките, и към 23:00всичко постепенно утихна, и легнахме да спим.

  Очаквайте продъжението

  Автор: Красен Желязков

  Снимки: авторът

  Около Чуанди може да се намери изгодно спане::  Booking.com

  Други разкази свързани с Китай – на картата:

  Китай

  След Тибет, цял Китай е на ваше разположение🙂  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Цитирам текста на съобщението, което получих днес:

  —-

  (логото на Fibank)

  скъпи клиенти,

  Вашата електронна сметка в Fibank.bg е временно заключена от съображения за сигурност.

  Ако искате да активирате профила си, следвайте инструкциите по-долу.

  можете да го направите тук:

  Отключване на профила

  С уважение,

  Обслужване на клиенти

  —-

  Както се сещате, линкът „Отключване на профила“ не сочи към Fibank – сочи към домейна mobiocean.com. Домейнът е регистриран на лице със скрита информация, и сайтът е хостнат в secureserver.net – тоест, цялата схема е изпипана за целта на измамата.

  Обърнете внимание на добрия български език и оригиналното лого в е-майла. В системата на измамниците с гаранция има и българи, като минимум като преводачи.

  Сайтът, който ви очаква на линка, също е прилично копие на този на Fibank – включително масивното предупреждение срещу измами. Естествено, можете да въведете там каквито искате „потребител“ и „парола“ – той ги приема щастливо и „отключва“ акаунта ви.

  Не се хващайте. Изсмучат ли кибепрестъпниците парите ви, българските банки ще ви помогнат да си ги върнете дълго след като цъфнат налъмите. Нагледал съм се на достатъчно случаи. Който сам се пази, и Господ го пази. Който не се пази сам, и Господ не може да го опази.

  Лиценз: Creative Commons - Attribution (CC-BY)


  0 0

  Продължаваме пътуването с велосипеда на Константин из Мароко. Започнахме с отсечката Танжер до Асила, минахме от Лараш до Мекнеси продължихме към Азру.

  Днес ще стигнем Зеида, за да напомним, че сняг има не само в София в края на март, но и в Мароко 🙂

  Приятно четене:

  От Азру до Зеида

  част четвърта на

  Из Мароко с велосипед

  Спах до късно, навдигнах се чак към 9и се качих да пия кафе в заведението над хотела. Не се задържах дълго, беше хладно, а тук заведенията не се отопляват, така че слязох да си натоваря багажа и в 10бях готов. Потеглих…и като видях какъв баир ме чака първите 30метра – слязох и забутах. Нечовешко просто. Е, вечерта, когато го спусках, ми беше готино..

  Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Пътят навлизаше стръмно в планината,

  макар не чак толкова, че да ми се налага пак да бутам

  Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Коли нямаше много, така че се караше спокойно. Горите бяха прекрасни, а някъде тук има туристически маршрут през парка. Бил известен, че минавал покрай някакво дърво столетник, но преди няколко години го нападнала някаква болест и го уморила.

  Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Пред мен някакъв местен се правеше на здрав – изпреварваше ме по стръмното и изчезва зад завоя, 2минути по-късно го подминавам – спрял да си вземе въздух, че повече не може… И така 10тина пъти, докато не видях друг

  местен жител…

  Маймуни – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  А аз си мислех, че е студено за маймуни…а тази най- спокойно си просеше храна, хапна си и си замина.

  Маймуни – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  А то, с изкачването, си захладня здраво. Появи се скреж, а аз изкарах и ръкавиците, че пръстите на ръцете ми замръзваха.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  На места, където слънцето успяваше да огрее, се вдигаха мъгли от пара, много готино. В същото време навсякъде се чуваше шум, като при дъжд – снегът се топеше и падаше от дърветата.
  Не си личеше, но пътя беше заледен, от време навреме задната гума превърташе, в комплект със сериозният баир не беше много приятно.

  Маймуни – Атласки планини – Из Мароко с велосипедМаймуни – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  А по- нагоре се оказа, че има още от местните. Явно тук бяха по концентрирани

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  …защото от тук тръгваше туристическата пътека, та явно се въртяха да просят от туристите.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипедСняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Пътя продължаваше да се изкачва, снега се увеличаваше, температурите падаха. Гората беше все така красива, камъните покрити със зелен мъх (където се подаваха над снега), навсякъде цареше великолепна тишина, разкъсвана от време навреме от песента на някоя птица и понякога (много нарядко) от преминаващи коли. Напредвах с едва 4 – 5км/ч, беше ми студено на ръцете, а на лицето ми се беше лепнала тъпа усмивка, която не искаше да си иде. Изобщо – голям кеф.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Постепенно се изкачих над горите и пред мен се ширна, покрито със сняг, плато. Слънцето беше високо и измъкнал се от сянката на дърветата вече си беше топличко. Всъщност почти цял ден термометъра ми показваше 14градуса. Доволно.
  Пътят продължаваше да се издига и се губеше в далечните хълмове.

  Планът за днес бе да стигна къмпинг Timnay,

  на 20километра преди Миделт, препоръчан ми като евтин от Самир, но вече се съмнявах да успея.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Проход – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Постепенно се изкачих до

  най-високата точка на прохода – 1 965м.

  За, почти, два часа бях изминал едва 6км и се бях изкачил приблизително 500м височина.
  Надявах се, че оттук следва спускане…

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  …и се оказах прав, но за кратко. Пътя се пускаше плавно, а после се изкачваше отново стръмно, заобиколен отвсякъде от хълмове и така чак до

  Timahdite,

  малко планинско село.

  Сняг в Timahdite – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Кажи речи на всеки 100 метра можеше да си наемеш шейна и да с спуснеш по склона. Този тук си имаше и снежен човек, хората се редяха да се снимат с него, само не знам защо е целият жълтотпред (и не смея да предполагам… 😛 )

  Не знам колко струваше, изкушавах се много да се спусна и аз, но още ми беше пресен спомена за вчерашният студ заради мокрите крака, та се отказах.

  Месо – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Стигнах до селото прегладнял, не бях закусвал, а и хляб не носех със себе си, така че спрях и си купих 3хляба за 3,5дирхама. По цялата главна улица димяха здраво скари, вече минаваше два, но никое не ме привличаше да седна, не знам защо.
  Накрая си харесах едно, спирам и питам „Колко струва“ на френски и соча към устата. Келнера повдигна рамене и ми обясни, че зависи какво ще ям, но таджина е 30дирхама. Сядам без да се замислям повече. Оказа се, че и интернет има, няма лошо.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Нахраних се добре и не се помайвах повече, минаваше три, а бях минал едва 30км до тук.
  Пътят продължава да се вие нагоре и надолу, асфалта е стар и износен, едва поддържах 12 – 13км/ч, доста уморително.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Поне не беше студено и въпреки, че наоколо беше камениста пустиня, поне беше красиво.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Каменна пустиня – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  По едното време започнах да се притеснявам, слънцето слизаше все по- ниско. Не се виждаха

  никакви селца, наоколо само камънак

  и понякога овчар насред нищото… дори едно дърво за завет на палатката нямаше. Пък и надали щеше да е достатъчно топло че да спя на палатка през нощта.

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Внимание! Опасни завои… ураааа..сигурно ще почна да се спускам най-сетне…

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Сняг – Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  …да, да, ама не! Никакви такива екстри. Ама поне имаше крайпътна чешма, та си заредиш полупразните бутилки с вода.
  Въпреки терзаният на тема „Къде ще спя тази вечер?“ не мога да не призная че пейзажа беше великолепен. Заради гореспоменатите терзания (а и неподходяща светлина) не спирах да правя снимки, но беше наистина красиво, навсякъде беше прорязано от плитки поточета, получили се от топенето на снега. Изобщо…и да си купя речник, пак няма да имам думи, за да го опиша.

  Чак на свечеряване започнах да спускам планината

  в началото температурата започна да пада много бързо, колкото заради скриващото се слънце, толкова и заради скоростта, макар последната да не беше много висока, заради поредицата от завои. Въпреки това поддържах около 40км/ч, а термометъра показа нула градуса.

  Край пътя е пълно с кучета

  и всички бясно се втурват, лаейки, към мен, но съм прекалено бърз за тях. Подминавам зоната с многото завои и се движа с над 50км/ч, на моменти подминавам и 60. Най-инфарктният момент е когато едно ме видя отдалеч и се опита да ми пресече пътя, за малко да го блъсна и да се пребия, но ми се размина.
  Наклона намалява, но въпреки това в продължение на километри се движа с 30км/ч, напълно доволно. Прелитам покрай някаква махала, появила се иззад завой. Въртя педалите като бесен, надявам се на някакво хотелче или къмпинг, но не виждам нищо. Изкарал съм светлоотразителната жилетка и фара, макар още да не съм му сменил батериите.
  На мръкване стигам някакво

  село Zeida

  Мислех да спра в него, но си спомних, че къмпинга трябва да е само на 6 – 7км от селото.

  Zaida, Мароко

  Спирам в някакъв магазин да потърся батерии за фенерчето, вече е нощ, но нямат. Чак в третото ми намират едни. Още със слагането фара изръмжа, че са на привършване, ама токоз има брат. За 2дирхама и на толкоз ще се радваш.

  Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Уморен съм, но натискам здраво педалите и половин час по-късно стигам до къмпинга. Стаите му са скъпи, мисля бяха 250дирхама (около 25€), но за мен и палатката е само 40. Човека ми вика да не се ровя за парите, да си опъна спокойно палатката и да се оправя, после ще има време и за плащане. Ами добре.
  Опъвам палатката и отивам в ресторанта да пия чай. Много е красиво, така и не можах да направя свястна снимка. Чаят пристига с малка чинийка местни сладки, в последствие платих само 10 дирхама, имайки предвид чинийката със сладките, цената е повече от добра.
  Диванчето беше меко, беше топло и не ми се мърдаше, но очите вече се затваряха, така че отидох да се изкъпя. Водата беше на границата между топла и хладка, но пак по-добре от нищо след над 100-те километра, които минах днес.

  Спах лошо

  Беше ми супер студено. Навлякох си де що дреха имах, увих стъпалата с един панталон, а на главата сложих шапката с наушниците, купена за в случай, че успея да се кача на върха Тубкал. Цяла нощ се въртях и зъзнех, само благодарение на умората успявах да заспя от време навреме.

  Събуждам се рано

  и на бегом тичам в ресторанта да пия кафе, а вътре едно топличко…и към кафето има бисквитки, наслада. Стоя и се грея, после ще събирам палатката, нека поизлезе и напече малко слънце. Гледам картата и осъзнавам, че и днес ме чака планински баир. Мнях.
  Събирайки такъмите се разговарям с някои от пътуващите с каравани, спрели тук. Палатката ми е близо до тоалетните, та минават покрай мен. Не вярват, че пътувам с колело. Някои ми споделят, че прекарват 3и 4поредни зими из Мароко, защото им излиза по-евтино, отколкото да си сеят вкъщи, а и климата по-добър, в по- голямата си част са холандци.
  Отивам на рецепцията да платя и се засичам с уникален образ.

  Атласки планини – Из Мароко с велосипед

  Хуан от Испания

  Хуан е от Испания и според мен е изперкал

  Трудно ми е да преразкажа историята му, самият той ми обясни малко объркано. Като цяло разбрах, че Хуан е археолог. Докато проучвал някакви камъни из Кадиз получил видение свише. Оттук нещата и обясненията му ми станаха още по-смътни, но

  в общи линии тръгнал на хаджилък. Пеша.

  Пътуваше вече от много месеци, бил тръгнал първо от Франция по поклонническият път на Сантяго, минал цяла Португалия, сега следвало Мароко и щял

  да се прехвърли в Алжир, на път за Йерусалим

  Питам го „как, границата с Алжир е затворена“, а той каза: „Господ ще намери начин да ми помогне“. Макар наскоро да получил друго съобщение от него (да се разбира Господ), че е време да се прибира. Изпратил му „смс“, така да се каже, чрез облаците и един самолет. Наричал го „Caracol e Amor“, непреводимо е на български, нещо от сорта на „Охлюв пълен с любов“ ще да е. Та му пратил 2облака – единият с форма на охлюв, а другият – на сърце, а отдолу прелитащ самолет изписал името Ерашидиа, град на не помня колко километра оттам (под 200 всеки случай). Сиреч стигай там, приятелю, и се прибирай вкъщи, мисията ти свърши един вид.
  Въпреки, че го намирам за изкукал,

  не мога да не го уважа за вярата и упорството му

  Пожелавам му успех и много късмет в остатъка от неговото пътуване. Надявам се да открие това, което търси.
  И с тази история мисля да приключа за момента.

  Очаквайте продължението

  Автор: Константин Костовски

  Снимки: авторът

  Ето и другите изгодни варианти за нощувка в Агелмос:  Booking.com

  >

  Други разкази свързани с Мароко или писани от Константин Костовски – на картата:

  Мароко и Константин Костовски

  А можете да намерите и други хотели и хостели из цяло Мароко:


  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Кръстопът


     В печат е първият роман на Рене Карабаш (Ирена Иванова) „Остайница“ (Жанет 45, 2018). Това е една история за изборите, които правим и необратимите последствия от тях. История за това да се родиш момиче, когато всички бащи искат момчета. Докъде може да стигне амбицията да угодиш на бащата? Да се превърнеш в син? Грях ли е да избягаш, когато те е страх от смъртта? Грешка ли е да се отдадеш на страстта с цената на нечий живот? История за любовта и човека отвъд пола, отвъд думите ‚син‘ и ‚дъщеря‘, ‚мъж‘ и ‚жена‘. История за човека, събрал гнева и милостта на Господ в своите 21 грама душа.

     Романът е в стил на писане ‚поток на съзнанието‘, който се основава на мисли, достигнати под почти медитативно състояние на връзка с Аз-а и неговото разчленяване, пунктуация от запетайки, асоциации и думи, които смесват минало и бъдеще, създавайки една постоянна динамика на текста и влияние на подсъзнателно ниво на читателя. Разбира се, хаосът на мислите е видими, но текстът всъщност следва стабилна структура от умело построени сюжетни ядра. Според Уилям Джеймс съзнанието е транзитивно – то тече, в даден момент има един център, после има ореол. Около центъра кръжат неща, има периферия, граници и задгранични територии от безсъзнателна психика. Именно в такъв стил е и романът „Остайница“. Тъй като тази техника на писане подмята като вълна читателя напред и назад, задъхва го, изморява го, укротява го и после пак го подхваща, главите в книгата са кратки, за да има място за ‚поемане на въздух‘ от читателя. Подобно на Джойсовия „Одисей“ книгата започва с така нар. „фуга“– със стихотворението „Още в корема на майка ми чувах разни неща, като баща ми да казва искам син“, чиито части откриват някои от главите в книгата.

     В продължение на две години авторката е изучавала Кануна на Леке Дукагини, за да може да стъпи сигурно върху тази хлъзгава повърхност. А и не може да се говори за чуждите рани, ако не се потопиш в своите. Според Ирена ограниченията, които задава този канон, са идентични на ограниченията и в една свободна държава, убийствата и отмъщенията, които всеки ден извършваме, свободата, която не спираме да търсим, и любовта, която или е позволена, или ни се забранява. Въпреки разказът, който разкрива междуродствени отношения и отнешния жена-жена, историята стои високо над плътта и хомосексуалните тематики, тя е преди всичко за социалната принадлежност на човека, за човека в опаковката и границите, които си поставя сам.

     Очаквайте представянето на „Остайница“ пред публика в края на месец април. Предлагаме ви да прочетете началото на романа:  „ОСТАЙНИЦА“ от Рене Карабаш

  роман
  Остайница – клетвена девица, жена, която дава клетва за девственост по Кануна на Лека Дукагини и започва да живее като мъж и глава на семейството, в патриархални общества в Северна Албания, Косово, Македония, Сърбия, Черна Гора, Хърватска, Босна. Това е конституционално приета смяна на пола, чрез полагане на клетва, след която жената придобива правата на мъжа, от която жените там са лишени. Кръвните вражди са характерни за местата, на които властва Кануна. Към наши дни са останали само няколко клетвени девици, тъй като общностите се обезлюдяват. Всичко това се намира само на 537 км от България. Това не е мит, нито приказка. Това е историята на човека.

  Други наречия за остайница: остайница, мушкара, виргинеша, мушкобаня, харамбаса, завйетована девойка, садик.


  _________________________________________________________________________________
  ГЛАШАТАИТЕ НА СМЪРТТА

  „Канунът“* бе по-силен, отколкото изглеждаше. Той се простираше навсякъде, пълзеше по земята, по синурите край нивите, пъхаше се из пътишата, из пазарите, обикаляше сватбите, изкачваше се чак до алпийските пасбища, дори и по-високо, стигаше до небето, откъдето идеше под формата на дъжд, за да напълни вадите по нивите, заради които ставаха една трета от кръвните отмъщения“

  Исмаил Кадаре „Посърналият Април“
  много поздрави от брат ми казва братът на Неманя и стреля с пушката само веднъж
  топлото тялото на баща ми тупва в шумата, големите му очи, втренчени в него, големите очи на баща ми, втренчени в очите на брата на Неманя, силните му ръце хващат баща ми и го обръщат натам, накъдето залязва слънцето, той е възбуден, като гледа пръстите си в кръв, избърсва ги в ризата на Мураш, глашатаите на смъртта разнасят вестта за убития, застреляха Мураш, Мураш е убит, повалиха Мураш до дивите нарове, при наровете, Мураш, Мураш, Мураш, вика майка ми и потъва в полите си насред улицата, живот мой, Мураш, вятърът носи виковете на глашатаите, виковете настигат майка ми по черния път към дома и я блъска към земята, майка ми потъва в полите си насред улицата, четирима здрави мъже вървят по черния път към дома, на четири букови клона носят тялото на баща ми, пътят е неравен, носачите се спъват приведени, тялото на баща ми се повдига и пада като кашлица, слагат го в краката ми и то вече не помръдва, сега трябва да попитам, всичко както е по Кануна, трябва да попитам носачите това което трябва да попитам, отварям устата си, от нея излиза само горещия въздух, горещия въздух в студа пред лицата на носачите, горещия въздух не живее вече пред лицето на баща ми, хайде, Матя, мърморят на яките си носачите, не ме поглеждат в очите, не искат да виждат смъртта на бащата в очите на дъщеря му, по-скоро биха гледали смъртта в очи

  те на бащата, но в очите на дъщеря му никога, те искат да легнат спокойни в креватите си, а аз трябва да остана права, да не губя власт над тялото си, изкашляне, и казвам, какво ми носите

  рана или смърт  МАТЯ  излизам от църквата, за първи път усещам студения албански въздух с главата си, сигурно приличам на магаре, косите ми по пода на църквата, да се разделиш с нещо, което винаги си имал, се оказа повече от лесно, сега ще изгорят и роклите ми, всичките до една, без една от баба и лачените ми обувки, даде ми ги преди да умре, роклята и обувките за сватбата ми, беше сложила до дрехите за нейното погребение, ела, бабо, нещо да ти дам, не знам коя от двете рокли е за мен, бабо, с баба ми бяхме еднакви на ръст, преди да си отиде, поряза се докато кла болно яре, кръвта є се отрови и, вземи, бабе, чеиз за сватбата, и двете рокли толкова хубави, едната от червено кадифе, другата синя като небето, взех синята рокля, обувките бели лачени, Бекиа, бабо, взе си моята рокля, върни я, бабо, нарекла съм я за като си отивам, няма, бабо, тази ми харесва, не обичам червения цвят, ти я вземи, нђ, никога не я облякох тази рокля, ей я там седи в килера с лачените обувките, скрих ги преди клетвата,

  да не ги изгорят, един път за малко да ги сложа, на сватбата ми, щеше да е в същата църква, в която се разделих с женскитe работи

  няма връщане назад

  излизам от църквата, за първи път усещам студения албански въздух, сигурно приличам на магаре, какво пък, казвам си, най-ценният метал в Албания е свободата, жената в Албания струва двайсет вола, не гледай мъжете в очите, не ходи в кръчмата, грижи се за децата, пери, готви, най-много да отидат да занесат млякото в мандрата, убийството на Бекиа беше най-разумното нещо, което можех да направя, дадоха ми пушка и часовник, вече можех да пуша и да пия, да движа с мъжете, да ходя в кръчмата и да посещавам стаите за „мъжки приказки“, научиха ме да стоя разкрачен, децата в махалата започнаха да ми викат бате Матя, вървях всяка вечер по тесните улици на селото, упражнявах се, трябваше да свикна с новата си походка, да свикна с това, че не струвам вече двайсет вола, че имам часовник, на татко момчето

  баща ти искаше син, но се роди ти млъкни, майко, същият ден се появи Матя, чаках го да съблече дрехите ми, да ме облече в своите, и да сложи часовника си на ръката ми, няма вече Бекиа, косите є плуват в реката, знаете ли какво, госпожо репортер, ние хората имаме нужда от правила и граници, аз мисля, че имаме нужда точно от това, не знам как е при вас, но тук е така, свободата е нещо опасно

  цялото село знае Мураш искаше син, ама му се роди момиче

  всички искат синове по тези земи, заради кръвния данък, мъжете измират, няма кой да се грижи за мъжките работи, приемам мъжкото име Матя за свое единствено собствено име и нека

  излизам от църквата за първи път усещам тръгвам към вкъщи, трябва да знам, че роклята и обувките са там, Прокълнатите Планини се изправят от всичките ми страни, Албанските Алпи, Проклетиите, хиляди километри, накъдето и да тръгна, неподвижната каменна армия, събрана от ръцете на дявола, небето се обляга на раменете им, чуваш ли звънците на мулетата – вечерните камбани на селото, и тогава валеше дъжд, но ситен като роса, вали и не спира, ей така, като сега, и мъгла, винаги мъгла, тук в платото е най-гъста, всичко като сива картина, нито тъжна, нито радостна, как да го кажа, като лице без изражение, разбирате за какво говоря, нали, да спира вече този дъжд, дълго ли вървяхте дотук, тук е така, върви се много, пътищата са дълги и объркани, само местните знаят пътя, като слепите, само те не се губят в тъмното

  вървя по вълчите пътеки от църквата към вкъщи, отляво реката тече до мен през целия път като непознат спътник, който знаеш, че няма да те заговори, точно тогава разбрах какво съм направила, когато вече стъпвах с по-големи крачки от моите, спъвам се в камъните, камъните са навсякъде по пътя, няма връщане назад, не мога да прикача косата си отново за главата, да върна думите в устата си, да се издуя като жаба, да кажа истината, веднъж завинаги, изведнъж в мъглата виждам основите на къща, виждала съм я и преди, когато сме минавали оттук с баща ми

  за първи път не зная обаче тази къща строи ли се или се събаря
  Рене Карабаш (Ирена Иванова)    Рене Карабаш в „Кръстопът“.      Рене Карабаш в DICTUM.

  До дни излиза първият роман на Рене Карабаш „Остайница“ (Жанет 45, 2018 г.), вижте началото му.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Продължавме пътуване из Армения и Грузия, заедно с Драган. Първия ден минахме 2 000 км за 1 ден през Турция, после прекосихме Грузия, бяхме в Ереван и Ечмиадзин,после посетихме манастира Гегард и римското светилище Гарни, както манастиртите Хор Вирап, Нораванк и Татев. Послепомирисахме войната в Нагорни Карабах от близо, а за последно обиколихме Ереван.

  Днес вече заминаваме за Грузия, за да видим Тбилиси.

  Приятно четене:

  Тбилиси

  Грузия

  част осма на

  Армения и Грузия с Дачия

  Четвъртък (08май) – ставаме към 7часа, закуска заедно с цялото българско войнство, натоварихме багажав колатаи към 8 часа оставихме Ереван зад нас. Ереван е много древен град, създаден е 782години преди Новата ера, или 30години преди Рим. Ние обаче се бяхме

  запътили към столицата на Грузия – град Тбилиси,

  който е доста по-модерен, както по рождена дата (458година от нашето си летоброене), така и като съвременна градска среда.

  Планът за деня беше на път за Тбилиси да минем през още две арменски забележителности – най-голямото езеро Севан и още един от популярните средновековни манастири на брега му – Севанаванк. Поради низ от причини, вместо стандартните 290км между Ереван и Тбилиси, ние изминахме почти 100 км повече, след като на три пъти объркахме пътя.

  Ереван – Тбилиси – карта на маршрут, Грузия, Армения

  Ето го и тракътза деня.

  Така, ние хубаво

  оставихме Ереван зад нас,

  но разликата между лявата и дясната карта горе вече беше започнала да се формира. Аз продължавам да обвинявам противния Garmin, въпреки че ми е напълно ясно, че няма как някаква електроника да ми е виновна, но все пак – бях си въвел адреса на хотела в Тбилисии малко лекомислено не проверих как изглежда начертаният от Garmin-а маршрут на по-дребен мащаб на картата. За сметка на това обаче, още предишния ден, много внимателно бях проучил имената на градовете, през които трябва да минем и определено Ashtarakне беше от тях. Въодушевен от нещо като истинска магистрала обаче, ми отне около 25км да осъзная, че се движим в грешната посока:

  Магистрала Ереван – Тбилиси в Армения

  Е, все пак бяхме в Армения и понятието магистрала тук е с размита дефиниция, та позволеният на магистралата обратен завойми влезна в употреба. Просто бяхме излезнали през грешния изход на Ереван, което ни костваше около 30-ина ненужни километра и поне още толкова минути. Няма значение, ако не друго, поне беше забавно.

  Освен, че навигацията ни водеше по грешен път,

  аз съумях и да изтърва един завой, което ни костваше отделно още няколко километра през дупки и джендеми, преди да се върнем на „правилния“ път. След като се усъмнихме вече в правилността на пътя, спряхме до едно такси и

  питахме за пътя до Тбилиси. Така ни упъти човечеца, че се затрихме още повече.

  Абе много е важно първо да ти дойде втория акъл, ама не винаги се получава. Разгледах внимателно картата на Garmin-а и открих проблема – понеже пътят при границата Баграташен – Садакхло в картата на Армения и картата на Грузия не се пресичаше, Garmin-ът го тълкуваше като задънена улица и всячески се опитваше да ме прекара от някъде си другаде. В същата ситуация съм попадал и в Сърбия и то пак заради GPS карти на различни производители за различните държави – та имайте си едно на ум. В крайна сметка след няколко корекции в маршрута и три – четири ловки маневри се появиха табелите за Севан.

  Продължихме още почти 80км по подобна псевдо – магистрала. Аз така и не разбрах с колко е позволено да се движиш по тази магистрала, защото нямаше нито един знак, който да те информира за това. Нищо де, следях си за бели Toyota Corolla с видео техника на челното стъкло и пред тях държах поведение. Качеството на настилката никъде не позволяваше скорости над 100 км/ч, така че бързо не пътувахме, но и не бързахме особено много де. Освен дупките по магистралата, имаше и други интересни компоненти, като например автомобили и каруци, движещи се в твоето платно, но срещу теб. Или пък някой краймагистрален селянин, който е опънал сергия в аварийното платно.

  Ако се загледате в картата на Армения, ще ви направи впечатление, че 1/6 от територията и е заета от

  езерото Севан,

  което е най-пълноводният водоем със сладка вода в кавказкия район. Намира се на 1 900метра надморско равнище и ние след няма и 2часа път се добрахме до него. Преди в езерото е имало само един остров, на който е построен през девети век манастирът Севанаванк. Манастирът все още си функционира като такъв, но пък островът се е превърнал в полуостров, което нас ни устройваше много добре. Църквите в този манастир си личеше, че са по-нови, защото бяха изградени от тухли.

  Арменска църква край есеро Севан, АрменияАрменска църква край есеро Севан, Армения

  Понеже арменците си нямат море, явно ползват това езеро и за плаж. Стига толкова културна програма за деня – чака ни път. Предстоеше ни да се гмурнем в тези планини и иначе много пухкаво изглеждащите облаци – не бях виждал досега така да се задържат облаци в планината, чак толкова отсечено.

  Езеро Севан, Армения

  Магистралата свърши, а пухкавите облачета се оказаха доста гъста мъглас елементи на дъжд. Пътят беше красив, но супер разбит:

  Магистрала Ереван – Тбилиси в Армения

  Не, че нашите тунели са цвете за мирисане, но определено най-ужасният тунел, през който съм минавал някога, беше една

  практически пещера след град Ванадзор,

  изкопана в скалата, без каквото и да е покритие на пода и стените. На влизане ми направи впечатление, че на една ръждива табелчица пишеше височина 3,20метра (не знам как минават тировете от там), но след нея последва някакво страхотно раздрусване. Видях, че тунелът е напълно тъмен (за осветление сами разбирате, че няма как да става дума), но така връхлетях върху камъните с около 40км/ч, че направо ме заболя … сърцето де – нищо не съм счупил. След като почти спряхме и започнахме да се придвижваме на първа предавка, по средата на тунела, който целия беше прокопан под завой, достигнахме и до единственото осветително тяло в това чудо на пътното строителство – издълбана дупка в тавана на тунела, от която влизаше … мъгла. Сетих се да снимамчак към края на тунела, но и без тази снимка ще го помня винаги.

  Пътят минаваше през

  каньона на река Дебет

  и пейзажът беше много тучен, но просто заради качеството на настилката нямаше възможност за концентрация върху даденостите на природата.

  Kаньонът на река Дебет по пътя Ереван – Тбилиси в Армения

  Kаньонът на река Дебет

  През следващите 150километра видяхме само една табела за Тбилиси, и то тя беше така сложена на едни пет кьошета, че въобще не ставаше ясно коя отбивка трябваше да хванем – разбира се, уцелихме грешната. Продължаваха и страданията с навигацията ни, която все искаше да ни изкара от Армения през някакъв друг изход (по на запад) и затова често се налагаше да правим обратни завои и да се връщаме по 3 – 4 километра назад, за да продължим по правилния път.

  Минахме през

  град Алаверди,

  който е нещо като Перник – имаше някакви огромни въгледобивни и медодобивни предприятия, които бяха явно приватизирани по арменски и изглеждаха като призраци, доста потискащо. Това определено не беше от най-развитите райони на Армения.

  Алаверди по пътя Ереван – Тбилиси в Армения

  Алаверди

  Продължихме по тесния планински път. Минаванията под

  мостовете на влаковата линия Ереван – Тбилиси бяха доста екстремни

  и непрекъснато имах чувството, че огледалата ми ще останат на някой арменски стълб или камион. В крайна сметка за 5часа стигнахме и до

  арменско – грузинската граница

  Арменско – грузинска граница по пътя Ереван – Тбилиси

  Арменско – грузинска граница

  Бариера има, ама тя е вдигната наполовина. Спирам, оглеждам се – навалица някаква няма, общо взето само ние сме желаещи да навлезем в Грузия.

  Минавам си под бариерата на собствени риск – никой не ми се скара

  Дотук добре. Намирам една будка с някакъв товарищ в нея. Къде ми били документите – давам аз каквото се очаква на граница, а в допълнение и онзи документ, който ми бяха дали на влизане в Армения.

  Граничарят ме овиква

  „Никой полицай ли не ви е спирал докато сте били в Армения?“, викам му, че аз си карам по правилата и никой не ме е спирал. Не можело да бъде това.Аз си замълчах. Този документ бил отворен, трябвало да го затворя. Явно съм прескочил така разпространените тук брокери – бях забравил лудницата на влизане в Армения. Паркирам и влизам в някакъв огромен фургон, в който има примерно 20ученически чина, на които стоят едни нахмурени арменски чичковци – брокери.

  В единия край на фургона има каса.

  Давам си отворения документ, взимат ми 6600драми (23лева), връщат ми бележка за 6500драми и ми връщат същия отворен документ.Викам, ей!Това било държавна такса за не знам си какво, документът щели да ми го затворят брокерите. Разликата от 100драми не знам точно каква такса беше, според мен си беше джобна такса за касиера – то са 50стотинки де, ама ме издразни тоя. Избирам си най-малко нахмурения, пуфтящ цигари, брокер, давам му 2000драми (7лева – тук вече за никаква бележка не може да става дума), той скъса една част от „отворения“ документ, би три печата и … явно по този начин до „затвори“. Взимам си партакешите и се връщам при будката с товариша, той беше доволен от свършената работа и ни пусна напред. Значи влизането в Армения ми струваше 112 лева, а излизането ми струваше 30 лева – общо 140 лева за прекрасните арменски пътища – дано ги вложат разумно…

  Чао Армения (أرمينيا), здрасти Грузия (საქართველო)!

  Грузинската граница

  е съвсем друга бира– едно ново строителство, едно излъскано. Пълно беше с някакви американски джипове и от тия американските полицейски коли. Вече сме свикнали и пак ни снимаха с камерките един по един. Никакви проверки на багажа, никакви такси. Поговорихме си само с граничаря, от къде сме, накъде сме – усмихна се и каза „счастливого пути”. Минаваме покрай Duty Free Shop – аи навлизаме в Грузия, посока Тбилиси.

  Пътищата, инфраструктуратаи бензиностанциитетук много наподобяват тези в България, няколко класи над Арменските са. На всяка бензиностанция се предлага дизел и евро дизел, което беше успокояващо. Аз обаче си имам гориво и искам да си заредя в Тбилиси, с надежда, че горивото там ще е най-качествено. Цената и без това продължава да е стабилно под 2 лева за литър. Това, което прави най-силно впечатление (освен безумната азбука), е силното полицейско присъствие:

  Грузинска полиция, Грузия

  В никоя друга държава не съм виждал такъв респект към полицаите,

  нещо подобно си представям в USA (никога не съм бил там). Полицейските коли са големи, имат много силни сирени и се държат много силово и арогантно на пътя. Във всяко село най-лъскавата сграда е полицейския участък. Тук полицаите спират колите с високоговорители – настигат те, пускат сирените и ти говорят на грузински. Не че ме спираха мен, но докато стигнем до Тбилиси (около 70км от границата, ама то по тия пътища направо е песенв сравнение с арменските) станах свидетел на 3 – 4такива полицейски акции. Никъде не видях знаци за ограничение на максималната скорост, затова все гледах да карам зад някого, за да го ползвам за бушон. Нямаше нито една камера за превишена скорост, но липсата им се компенсираше с безброй много полицейски Skoda Octaviaпоследен модел.

  Може вече да бяхме влезнали в Грузия, но Garmin-ът продължаваше да ми лази по нервите и ме караше да заобикалям от не знам къде си. Май картата за Тбилиси беше отделна от тази за Грузияили нещо такова. Наблягам непрекъснато на това, защото искам да предпазя някого, който реши да кара в този район – много е важно да се подготвите с подходяща навигация, просто насладата от пътуването е много по-голяма, когато не трябва да мислиш дали не караш в грешната посока. Аз съм си извадил вече поуките и от тогава не съм имал такива навигационни колапси. На грузинските табели не можеше да се разчита, съответно пак се затрихме, питахме, връщахме се, правихме нарушения…

  Още преди влизането в Тбилисини беше припомнено за грузинските джигити. Пълно беше с всякакви резачки. Всички сме чували за това, че

  грузинците са луди шофьори

  Действително е така – при задминаване тук е прието, че задминаващият е с предимство, и не той трябва да се прибере, за да се размине с насрещно движещата се кола, а задминаваната и насрещната коли са длъжни да улеснят максимално джигита, дори това улеснение да включва влизане в банкета. Първите няколко пъти е стряскащо, но после ти държи влага и се свиква бързо. Просто трябва задължително да си нон – стоп на щрек за луди, летящи срещу теб, грузинци. Сигурен съм, че някои от вас са чували за Гиорги Тевзадзе, неговото BMW M5 E34 и лудото му градско каране – (видео). По ирония на съдбата, този съвременен грузински герой загина, возейки се на дясната седалка, година преди ние да посетим Тбилиси, така че поне ми беше малко по-спокойно, макар и непрекъснато да ме засичаха разни други джигити.

  Може би Армения ни беше занижила вече очакванията, но

  Тбилиси

  ни се стори много модерен град

  Едно ново строителство, едни градинки, едни големи булеварди, не липсва нито стара, нито нова история:

  Тбилиси, ГрузияТбилиси, Грузия

  Влезнахме в града, навигацията се поосефери и ни закара през най-централния булевард Шота Руставели (все едно бул. Иван Вазов) до първия от набелязаните хостели– най-близкия до центъра от трите. Стаите ни харесаха, имаха готини руски камини, но за съжаление нямаше да си имаме съквартиранти, както беше в Горис, Армения.

  Банята беше обща за етажа, но предвид, че бяхме почтисами в целия хотел– преглътнахме това неудобство. Преглътнахме и цената от 150грузински лари (120 лева) за две стаи. Оставихме багажа в хостела, а колата беше перфектно паркирана на задънена улица в ремонт– няма кой да я барне (добре, че сме с Дачия, че не ми се мисли иначе). Тръгваме на пешеходна разходка из грузинската столица.

  В сравнение с Ереван,

  Тбилиси е много различен град. Много по-модерен,

  с много повече живот по улицата, с много по-модерни хора, и най-вече с много по-модерни сгради. Някакси много по-познат за нас стил. Не знам дали ми хареса повече, но беше някакси по-наситен.

  Скъпите колине са рядкост, а дори видяхме електрическа Tesla Model S (към този момент не бях виждал такава кола в България все още). Като цяло автопаркът беше в пъти по-млад от този в Армения и малко по-стар от този в България. Нямаше нито една Лада, само една – за атракция. Правеше впечатление, че има много японски автомобили (може би от Индия) с десен волан, дори и таксита. Имаше и други разпознаваеми марки от западния свят, като McDonald’sи ProCredit Bank, например.

  Тротоарите бяха поддържани,

  а по тях се движеха много млади хора:

  Тбилиси, Грузия

  Някои от площадите бяха с някакъв европейски, може би италиански облик:

  Тбилиси, Грузия

  Други площади по-скоро напомняха на Скопие:

  Тбилиси, Грузия

  Като цяло градът остава едно леко чувство на бутафория, но като че ли все пак донякъде и подплатена.
  Не рядко се срещаха и сполучливи образци на съвременното изкуство по улицитеи по сградите.
  По женитечовек може дори да се загледа, но по мъжете по-скоро не.

  Има и старинен център, с много интересни стари сгради:

  Тбилиси, Грузия

  Тбилиси, ГрузияТбилиси, Грузия

  Тбилиси, Грузия

  Църквите отвътре приличат повече на нашите.

  Но определено

  емблемата на Тбилиси са новите съвременни сгради,

  които дори стоят малко смешно до буйната и кална река Кура (не се смейте!):

  Тбилиси, Грузия

  – Сградата на съдебната палата, малко като операта в Сидни:

  Сградата на съдебната палата – Тбилиси, Грузия

  – Един нов киносалон с безумна форма, или по-скоро с безумни форми:

  Киносалон – Тбилиси, Грузия

  – Един метално – стъклен пешеходен мост:

  Мост – Тбилиси, ГрузияМост – Тбилиси, Грузия
  След това се качихме по стръмнинатакъм

  античната крепост Нарикала,

  от където се открива гледка към центъра:

  Тбилиси, Грузия

  Оказа се, че грузинците си имат своя интерпретация на дом – паметника на тоталитарната комунистическа партията Бузлуджана отсрещния хълм в планината Табори. Надявам се грузинците да са съумели да го запазят по-добре от нашия, който в момента е в класацията „Най-красивите изоставени места в света“. Имаше и няколко готини хотелчетапо хълмовете наоколо.

  Sololaki St, Tbilisi, Грузия

  Подобно на Майка Армения и тук

  Майка Грузия

  гледа от високо столицата си.

  Майка Грузия – Тбилиси, Грузия

  Тази 20 метрова майчицаолицетворява характера на грузинеца – държи в лявата си ръка чаша виноза добре дошлите гости (като нас) и мечв дясната си ръка, за враговете на Грузия.

  Понеже започна да се свечерява, решихме да не се мотаем дълго в търсене на перфектното заведение за вечеря, а седнахме просто в най-пълната кръчмана площада под крепостта. Може би беше по-туристическо, но като за една вечер в Тбилиси, едва ли можехме да опитаме повече

  традиционни грузински ястия

  на един път. То не бяха едни супи с пелмени, супи без пелмени, кебапи по азербайджански, салати от местни треви, но най-вече следва да се обърне внимание на най-характерните за тоз район Хачапури и Хинкали (като големи пелмени) с овче месо:

  Грузинска кухня – Тбилиси, ГрузияГрузинска кухня – Тбилиси, Грузия

  Грузинците не си играят – като поръчаш една ракия (тук се нарича Чачаи на вкус, според бащата на Таня, е много близка до нашата), не те питат дали да е малка или голяма, а направо ти носят бутилка 200милилитра. На една такава ракия тук е прието да се прибереш с колата, както при нас на една малка бира. За цялото това угощение платихме 45лева, което за 4човека ми се стори нищожно малко.

  След вечерята имахме възможност да се насладим и на

  нощен Тбилиси:

  Нощен Тбилиси, ГрузияНощен Тбилиси, ГрузияНощен Тбилиси, Грузия

  Тракът от пешеходната разходка представляваше това.

  На връщане към хотелазаговорих едни таксиджии и ги попитах по кой път да минем утре за Батуми. Те ми препоръчаха северния и по-качествен път през Кутаиси и Уреки, а не южния (в доста по-лошо състояние) път през Боржоми и Ахалцике. Питах и в хотела, и там така ми казаха. В леглото, преди заспиване, направих малко проучване какво можем да разгледаме по път утре, набелязах два хотела в Батуми (хареса ми така да се движа без резервация за спане – някак по-авантюристично е) и дръпнахме плувките.

  Очаквайте продължението

  Автор: Драган Драганов

  Снимки: авторът

  В Тбилиси могат да се намерят специални оферти за хотел:  Booking.com

  Други разкази свързани с Грузия – на картата:

  Грузия

  Не само в Тбилиси, но и в цяла Грузия можете да намерите хубави места:  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Кръстопът


     На 23.02.2018 г. в първото четене от поредицата на Хралупата (бутик за думи, образи и смисъл) „Ние сме…“ със своята поезия гостува и домакинства Теодора Тотева.

  Преди тишината
  звукът от всички неща
  сътворението се разтваря,
  докосва небето с език
  прохождане на дъжда
  Нечие зачеване


  Предоставяме ви видеозапис от събитието:

    
  Теодора Тотевав „Кръстопът”.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Днес Дарина ще ни даде малко идеи как да си организираме пътуване до Венеция. Приятно четене:

  Венеция за 3 дни

  съвети за пътуване

  Пътуването ни за Венеция започна с това да намерим евтини билети – най-лесният вариант е да летите с нискотарифните Ryanairдо Тревизо/ Treviso, което се намира на 35км северно от Венеция. Някои казват, че Венеция може да се разгледа и за 1 ден – основните неща, да, но ако искате наистина да разгледате града ( а според мен това е най-красивото място, на което съм била ) ви трябват 2 – 3 – 4 днис посещенията на съседните острови. Вариантите да намерите евтини билети за мен са ( освен от самия сайт ):

  1. Да следите facebook страницата Flight Chaser / Лети за без пари– следете страницата за оферти за дестинацията ( и не само )
  2. azair.eu– най-лесната и удобна търсачка за нискотарифни полети. Отбелязвате начална и крайна дестинация и продължителност на престоя, период за търсене и дали да е с прекачване/ без прекачване и ще Ви намери най-евтината оферта.

  Венеция, Италия

  Смея да кажа, че ръчният багаж беше предостатъчен за престоя, носейки ръчен сешоар и маша, както и по-плътни и по-леки дрехи, тъй като бяхме в края на месец октомври.

  Най-удачно време за престой във Венеция

  Основният проблем с Венеция са освен да се избягват тълпите в края на януари до средата на февруари по време на карнавала, когато е пълно с тълпи туристи и цените за спане/ хранене са доста завишени. Най-удачното време за престой e март – априли след товасептември, октомври и ноември. В края на октомври времето беше около 16 – 19градуса,

  не миришеше от каналите изобщо

  освен ако не седите в много малка тясна уличка по-продължително време и нямаше огромни тълпи. Венеция е около 55 – 60хиляди постоянно живеещи и се посещава годишно от около 20млн. туристи, така че постоянно има посетители, но зависи от размерите.

  Венеция, Италия

  Избор на хотел/ апартамент

  много хора предпочитат да не спят в самата Венеция, освен ако не сте с кола – според мен е по-добре да си в самата Венеция, тъй като се губи много време за пътуване до самия остров. Но ако сте с кола – тогава вече е оправдано.

  Ние избрахме много малко апартаментче– по-скоро като стая, разделена от плъзгаща врата, подходяща за 4 човека и мъничка баня. Мястото беше страхотно – на 1минута пеша от спирка San Toma и много близо до центъра.

  Голямо предимство е малкото вътрешно дворче, където може да се пуши. Човекът, който отдаваше апартамента, беше изключително любезен и коректен.Хотелите са доста скъпи, но могат да се намерят по-евтини оферти за апартаменти/ хостели.

  Венеция, Италия

  Придвижване от летището до Венеция

  Венеция има 2летища – основното е Marco Polo, което е на 6км от острова, а другото е Тревизо/ Treviso, което е на около 35км от отстрова. За съжаление от София Ryanair кацат на Тревизо, но летището там е малко, много чисто и уредено и няма начин да се объркате или лутате в търсене на информация. Там оперират само нискотарифни компании – когато ние летяхме бяха основно Ryanair и Wizz air и Blue Panorama.

  На сайта на летището има подробна информация за придвижване , която включва освен евентуалното придвижване до Венеция, така и други дестинации като други острови като Лидо ди Йезоло, близките ски курорти, други градове и т.н.

  Венеция, Италия

  До Венеция има няколко варианта:

  • трансфер с GoOpti,
  • такси ( ужасно скъпо ),
  • влак ( трябва да се вземе автобус за влака, после пак да се придвижвате – не е много удобно, ако отивате в самата Венеция ) или
  • автобус.

  Единият по-скъп, но по-удобен вариант е с трансфер на low-cost услугата GoOpti , която е нискотарифна услуга за превоз от летища, гари и т.н., оперира в Италия, Германия, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия (поне към момента това видях от сайта ).

  Цената на услугата варира, като най-евтино е да запазите възможно най-рано, зависи от това колко човека сте също – колкото повече хора – толкова по-евтино излиза. Единственият минус е, че не връщат парите, ако не се появите в указания диапазон или ако не летите поради други причини.

  Тъй като не бяхме уредили транспорта навреме и цената в последния момент беше висока с тази услуга, избрахме да се придвижим с автобус – има 3компании, които извършват тази услуга.

  • Едната е Barzi Service , но тъй като Google maps ни ориентира, че до нашия адрес най-добрия маршрут е през Piazzale Roma – те не предлагат директен трансфер до там. Barzi Service отиват до Венеция Тронкето ( фериботния терминал, където има голям паркинг ) и след това трябва да се качите на влакче.
  • Другите 2варианта са Terravision, които са по-удобни, чисти, предлагат wi-fi, но е задължително да направите онлайн резервация .
  • Затова най-лесният вариант е ATVOавтобусите, белитетие се купуват от залата на първия етаж, като по-удачно е да си вземете билет за отиване и връщане, като спестявате 2евро на човек – друпосочният е 22евро, а еднопосочен 12евро.

  Времето за пътуване е около 60минути, ако няма значително задръстване, така че го имайте предвид за летенето на връщане.

  [geo_mashup_locatiomn_info]

  От Пиацале Рома/ Piazzale Roma вече не са разрешени коли

  Трябва да се качите или на водно такси (което е доста скъпо ), или на вапорето (vaporetto ), които са големи водни автобуси – това е публичният транспорт във Венеция, опериращ под името ACTV , които уреждат 24/7транспорт 7дни в седмицата.

  Венеция, Италия

  Билети могат да се купят както онлайн от сайта, от Piazzale Roma има машина, както и от будка, където продават вестници се продават и тези билети. Ако сте за един ден – можете да си купите единични, но ако сте за няколко, бих посъветвала да си вземете карта за няколко дни. Тя е за определени часове (а не дни както в някои държави )

  Автор: Дарина Маринова

  Снимки: авторът

  Картинката по-долу ще ви отведе при специалните оферти за нощувки във Венеция:  Booking.com


  Други разкази от Венеция или с автор Дарина Маринова– на картата:

  Венеция и Дарина Маринова

  Ето и възможност да обиколите Италия, без да надплащате за нощувки:  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Библиотеката

  Монументален труд е сътворила Свобода Бъчваровасъс своята „Земя за прицел“. Изненадан, запленен и развълнуван от първата книга, бързо продължих с втора част, „Наследникът“. В доста драматичен момент бях оставил героите в края на първия том – старият банкер Борис Скарлатов не успява да намери пътя към сина си, отчужден и отказващ да има нещо общо с именития си баща. Младият Борис пък преживява разтърсваща любовна раздяла, насилствено причинена от близките на неговата любима.

  „Наследникът“започва без следа от тези сътресения. Зимата на 1907 година е и Борис се завръща в София, оставил в миналото болезнената раздяла. В България му предстои да се сблъска с живописната действителност на чиновничеството, на бюрократичните машинации и на словесните престрелки в пресата. Докато на хоризонта предпазливо започва да се мъжделее предстоящата война с Турция, Борис попада във водовъртежа от задкулисни политически и икономически игри, тънки сметки между могъщи финансови играчи и корпоративни интереси. Изключително майсторски и с невероятна историческа достоверност Свобода Бъчварова рисува портрета на епохата с детайли, които смайват въображението на читателя. Тайните политически интриги около новите държавни заеми, с които България предстои да задлъжнее, ролята на Фердинанд и на големите френски и немски финансови кръгове са представени като от истински свидетел на събитията.

  А самите свидетели тук са и активни участници в най-значимите моменти. Синът на стария Борис Скарлатов прави първите си опити в писането за опозиционен вестник, което бързо разпалва страстите в родната журналистика. Умело служейки си с факти, известни му благодарение на влиятелния банкер, той влиза в  сложни маневри, обвинявайки правителството за злоупотреби с държавни заеми и е на път да провали плановете на самия монарх. Друг шокиращ сблъсък с реалността за младия възпитаник на европейските университети е работата му в държавната администрация в малък отдел, отговарящ за бандеролите. Борис бързо научава как се върти омагьосаният кръг на зависимости в тази работа и вижда как принципът на морковът и тоягата функционира и тук.

  С надвисването на облаците на войната баща и син започват да се сближават все повече, макар и да са на твърде различни позиции. Синът е повлиян от общия ентусиазъм и гори от патриотичен плам. Той вярва, че войната ще е успешна и Турция ще бъде победена. Доста по-скептичен е старият банкер, а неговите прогнози ще се окажат и по-достоверни, както винаги е било и по финансовите въпроси.

  В този том съдбините на България заемат дори повече място, отколкото в първия. Надвисналите над родината облаци са пресъздадени от Свобода Бъчварова с много ангажираност и съпричастност към тегобите, преживени от нашия народ. Минорните тонове, съпътстващи разочарованието от балканските войни в края на романа преминават и към фамилията Скарлатови. Тя също е на кръстопът, а една от най-ярките страници в нейната история ще бъде затворена. Дали младият Борис ще успее да отвори нова и да я напише също толкова забележително като своя баща?

  Предстои да видим…

  Публикувано от Георги

   

  – Имаш ли понятие от българската преса? Твоята статия ще излезе в едно вестниче, което четат хиляда души. Ако направи впечатление и възбуди общественото мнение, тогава управляващата партия ще задейства своята мощна преса с хиляди читатели. Но не се ласкай от мисълта, че ще ти отговорят по същество. Напротив! Ще те изкарат картоиграч, пройдоха, развратник, конекрадец, кръвосмесител, отцеубиец, въобще човек, достоен за въжето.
  – Но това няма да бъде истина.
  – Няма да бъде, но за читателя ще бъде интересно как покриват с храчки някого. Винаги в миналото край ешафодите се е трупала огромна тълпа. Сега ешафодът – това е пресата

  Лиценз: Всички права запазени