Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Articles on this Page

(showing articles 1 to 50 of 50)
(showing articles 1 to 50 of 50)

Channel Description:

Блогосфера - http://blogosfera.dnevnik.bg/
  0 0

  Никола Балов

  Samsung са тествали батериите на Galaxy Note 7 в собствена лаборатория
  Отговорността за избухващите смартфони Galaxy Note 7 изглежда ще бъде изцяло поета от самия производител, който се оказва, че е…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Василена Вълчановаted talks

  Имам личен интерес към добрите презентации – не само защото и аз обичам да говоря на сцена. Намирам способността да задържиш вниманието на публиката и да разкажеш история за определен вид изкуство, приложимо в много сфери. Не мислете за презентациите само като нещо случващо се на сцена пред голяма амфитеатрално разположена аудитория. Същите умения са нужни, за да представите идея на инвеститор или да убедите екипа си в потенциала на нов проект.

  В последните години Carmine Gallo се доказа като експерт в презентациите. Той деконструира успешните презентатори и анализира основните елементи, допринасящи за доброто им представяне. Първата ми среща с него бе покрай книгата The Presentation Secrets of Steve Jobs (превеждана и издадена на български). Сега той се фокусира върху наблюдение на лекторите от най-известното събитие за въздействащи презентации – TED. Открива 9 основни елемента в 3 групи, за които говори в Talk Like TED.

  talk like tedТрите закона на добрата презентация

  Gallo фокусира вниманието върху три основни закона за презентации. Те трябва да са преди всичко емоционални, пълни с нови идеи и запомнящи се. За мен заявката, че тези закони са изведени на база невроанализи е по-скоро любопитно допълнение, отколкото повод да се доверя изцяло на тезите в книгата – но пък повечето от тях звучат много логично.

  Доброто представяне носи емоционален заряд и докосва публиката дълбоко. Това на практика е „входния билет“ към вниманието на публиката ви – без емоция не можете да задържите фокуса върху идеята си. Презентациите дават нещо ново – знание или гледна точка – а тази новост помага аудиторията ви да запомни вашето послание. Ето трите ключа за успеха ви като презентатор.

  Създайте емоция

  Първо трябва да изградите емоционалния заряд на представянето. Ако не можете да предадете страстта, която изпитвате за темата или проекта на презентацията си, надали някой друг ще се запали по нея.

  People cannot inspire others unless and until they are inspired themselves.

  Фокусирайте се върху личната си връзка с темата– така ще откриете причината въобще да говорите пред групата си слушатели. След това включете поне една запомняща се история– още по-добре, ако са две или три. Историите помагат да илюстрирате темата си и могат да работят също толкова убеждаващо, колкото статистиките и числата. Ако една добра реч се състои от pathos, ethos и logos, както ни учи Аристотел, според Гало pathos трябва да заема около 2/3 от представянето ви и историите са част от точно този емоционален елемент.

  Your audience wants someone or something to cheer for. They want to be inspired. Give them a hero. Captivate their imagination with stories about yourself, other people, or successful brands.

  Част от емоционалното представяне е и вашето присъствие като лектор. Тук говорим за неща като език на тялото, цялостно „обхващане на сцената“ (добрите презентатори не са статични, а се движат), ниво на гласа (скорост, сила на гласа, височина на тона, планирани паузи). Основният съвет тук е практика, практика и още практика. Колкото по-често ви се налага да говорите пред хора, толкова по-добри ще бъдете в това.

  Дайте им нещо ново

  Вторият основен център на презентацията е нейният оригинален характер. Трябва да дадете на аудиторията си нещо ново – нещо, което никой не им е казвал досега. Дори ако идеята ви сама по себе си не е нова, представете я от различна гледна точка– това увеличава шансовете хората да я запомнят. Внесете в презентацията елемент на изненада, който да създаде емоционален заряд– Гало дава за пример Бил Гейтс, който пуска в залата комари, докато говори за малария. Със сигурност ще запомните нещо такова, нали?

  Only through seeing your own world through a fresh lens will you be able to give your audience a new way of looking at their world.

  Оригиналната идея на презентацията обаче трябва да е и максимално проста. Ако някой се опита да обобщи посланието в един туит от 140 знака, как ще изглежда той? Ако нямате отговор на този въпрос, трябва да поработите още, докато направите съобщението още по-ясно.

  Накарайте ги да запомнят

  Първият начин да създадете запомнящо се послание е да не отделяте време за празни приказки. Не правете презентацията си по-дълга, отколкото трябва.Причината TED лекциите да са ограничени до 18 минути се крие в това, че по-дълго съдържание натрупва твърде много нова информация в съзнанието на слушащия и той забравя всичко, което сте му казали.

  Тъй като послания, облечени във визии, се помнят по-лесно, наблегнете на визуалното представяне на информацията. Ако можете да предадете идея със снимка, не ползвайте текст. Ако можете да използвате графика, не слагайте таблица с цифри.Звучи като нещо ясно, но е и много важно, защото увеличава многократно вероятността посланието ви да бъде запомнено. Запомняме около 10% от вербално представената информация – но ако тя е допълнена от тематична визия, запомняме 65%.

  Струва ли си книгата?

  Презентационните умения са много по-важни отколкото може би осъзнавате. Както казва Gallo:

  Failure to communicate effectively in business is a fast road to failure. It means startups won’t get funded, products won’t get sold, projects won’t get backing, and careers won’t soar.

  Затова е време да се фокусирате върху това да се научите как да презентирате като звезди. Talk like TED ще ви помогне за това, но не е пълен наръчник за презентации. Ако искате да прочетете повече примери за всяка от точките горе, вземете пълното четиво. Ако търсите само дестилирано представяне на идеите, този пост и презентацията по-долу ще ви свършат работа и ще спестят време.

  Постът Тайните на лекторите от TEDе публикуван в Васи ли?!.

  Лиценз: Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported


  0 0

  Никола Балов

  Qualcomm представи три нови чипсета Snapdragon за смартфони от нисък до среден клас
  Qualcomm обяви три нови чипсета от серията Snapdragon, които в следващите месеци ще видим в нови смартфони от нисък и…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Култовата игра Asphalt преминава в офроуд режим
  Една от най-популярните мобилни игри Asphalt скоро ще получи своето продължение с новото заглавие Xtreme. Този път забравете за лъскавите…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  КЗК налага над 5.2 милиона лева глоба на Теленор след жалба на Макс
  КЗК налага санкция от 5 241 930 лв. на Теленор заради заблуждаваща информация във връзка със скоростите на 4G мрежата…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Мария Илиева, LaMartinia
  Топ Kлийнингсе свързаха с мен преди време с предложението да тествам услугите им за почистване на дома. Отхвърляла съм подобни оферти на други фирми поради различни съображения, но в случая Дени ме спечели с думите „без препарати“ и „със силата на водата“. Освен с любезно, грамотно и културно написан мейл, което, уверявам ви, е рядкост.

  И друг път съм споменавала, че чистенето не ми е стихия и го слагам в графата „адски досадни задължения“. Знам, че е важно за децата, здравето, и изобщо, но това не пречи да не ми е особено приятно. Да почистят нашия силно замърсен диван само с вода? Абсурд! Разбира се, предупредих фирмата, че две крайно палави деца са разливали и замазвали доста разнообразни субстанции по него, след като отказах да правя повече жалки опити за почистването му. А като си спомня, че вместо син, исках да вземем бял диван…

  Чистим и прозорци, и бани, всичко – увери ме Дени. Чудесно, казах си и погледнах през прозореца на хола, едва различавайки какво има зад него.

  Фирмата предлага цялостно почистване на дома, отдаване на техника под наем и дистрибутира почистващатасистема Sirena, която освен всичките си достойнства, има и едно основно – цената ѝ е най-изгодната на пазара за висок клас техника.

  Нека видим как ще се справят, подсмихнах се аз. 

  В уречения ден и час пристигнаха Дени и Нели, въоръжени с един куп техника и в пълна бойна готовност. Нямам проблем да оставя хора вкъщи, но така или иначе бях отделила целия ден за санитарен. А и ми беше интересно как действа това чудо Sirena. Дени ми разясни принципа на действие, философията на фирмата и защо са се захванали с тази цялостна концепция за почистване на дома. През това време Нели действаше с пердета, прах, под и каквото ѝ се изпречи на пътя.

  Винаги личи, когато някой приема мисията си за своя, не просто за бизнес начинание или работа. И това е нещото, което страшно много ценя у другите. Дени разпалено ми разказваше как първо е закупила системата за своето семейство и след като се е уверила, че действа и оправдава цената си, се е захванала с начинанието Топ Kлийнинг.

  Надали ще е интересно тук да обяснявам чисто техническите параметри на машината, тях всеки може да провери в спецификацията на продукта. Ето нещата, които ми направиха впечатление.  ПЛЮСОВЕТЕ

  -          Цената- разбира се. Предназначена да бъде по джоба на средностатистическо семейство (има опции за разсрочено плащане), което хич не е маловажно. Сещам се за други марки, чиито машини са на стойността на една прилична кола.

  -          Възможност за тест– преди да закупим скъп уред е добре да се уверим дали реално ще го ползваме. От „Топ Kлийнинг“ ще ви разяснят лично всички специфики на машината, съвсем открито, без агресивни маркетингови подходи и познати трикове. Дени ще отговори лично на всичките ви въпроси и съмнения.
   
  -          Лесна поддръжка и ползване– в Sirena няма сложна електроника, ефектни светлини или дистанционно управление, които въпреки че грабват окото, са капризни за поддръжка и допълнително оскъпяват продукта. Честно казано, светлини, мигачи и говор не ме впечатляват в един уред, така че не държа да ги има, ако това ще свали цената и няма да пречи на функционалността. Единственото, което трябва да правите е да сменяте мръсната вода и да изплаквате ХЕПА-филтъра на всеки 3-4 месеца. Смяната му се налага чак след средно 18, а понякога и след 24 месеца.

  -          Дизайн– изглежда сравнително компактна и приятна на вид. Не че ще излизате на ресторант с нея, но все пак е добре да държим на естетиката. Съчетава най-добрите характеристики на вече познати модели от подобен клас, изчистена е от ненужни части и подробности, което не само че оскъпява, ами и усложнява ползването.  -          Удобство– има телескопични тръби, с които можете да почистите и най-високите помещения. Всички приставки се прикачват към уреда, така че няма да се налага да се чудите къде да ги завирате след почистване.

  -          Сервизна база и гаранция– колкото и модерна и подобрена да е, все пак е техника, и е добре да разчитате на развита сервизна мрежа. Получавате 10-годишна гаранция на мотора, 3 години за останалите части и 1 година за труд. Дистрибуторът поема разходите по доставка на резервни части и консумативи – още един плюс.


  МИНУСИТЕ

  -          Все още няма разработена приставка за дълбочинно изпиране (в момента се разработва, уредът е на пазара от 4 години), но реално едва ли има домакинство, което да пере меката си мебел всяка седмица, така че това не е проблем. Винаги можете да се обадите на фирмата за тази услуга.
  -          Лично от моята гледна точка на човек, който не почиства основно всяка седмица, закупуването на уред може би е въпрос на по-дълго премисляне. На този етап (липса на време и енергия за това) по-скоро бих ползвала редовно абонаментните им услуги за почистване на дома.


  ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩА SIRENA?

  • За хора, които държат на хигиената, чистофайници и привърженици на зелената идея – няма химия, само чистата сила на водата. Доказано е, че почистващите и въздухопречистващи системи (с воден резервоар, сепаратор на частици и ХЕПА-филтър) са сред най-ефикасните методи за борба с алергените в дома, причиняващи алергии и астма. Показателите им са съпоставими – филтрират 99,97 % от финия прах, а електрическата им тупалка отстранява в дълбочина прах, акари, косми, др.Повечето имат тих режим, който непрекъснато освежава въздуха.

  • За семейства с малки деца – децата цапат,разливат, правят лекета, ръсят трохи, драскат с флумастери, влачат храна навсякъде, неизбежно е.

  • За хора с домашни любимци – водата поема не само праховите частици, но и всякакъв тип косми/козина/мъх.

  • За хора, страдащи от алергии, астма, всякакъв тип респираторни заболявания. Водата освен да ПОчиства, също и ПРЕчиства въздуха.

  • За хора, които обичат да ароматизират дома си с натурални есенции. Към Sirena вървят и различни аромати, специално създадени за уреда и за аксесоара Sirenita - освежител за въздух, чиято цена също е изключително достъпна.

  КАК СЕ СПРАВИХА?

  Не знам как да ви го кажа другояче, но домът ни буквално СВЕТНА. Всичко ухаеше на портокал (заради силната степен на замърсеност на дамаската преценихме, че биоразградимият препарат е желателно да бъде включен в действие), прозорците „прогледнаха“, нямаше следа от прах (въпреки почти 4-часовия процес), диванът остана БЕЗ НИТО ЕДНО ПЕТНО (почистени бяха ъглите, замазаните ръбове и облегалки), банята лъсна. Чудо! Фуги, дограмата, всяко ъгълче и квадратен сантиметър. Цялото това време използвах да изпразня и изхвърля половината съдържание на кухненските шкафове, което отлагах от месеци. Здравословно, антиалергично, качествено и без химия. А и е адски приятно някой да свърши тежката част вместо вас. Нели, основното действащо лице на терен, беше буквално като фурия, такова КПД скоро не бях виждала!

  Преди тупането и изпирането. Замърсените участъци личат добре.

  "Шейк"от мръсотия. УЖАС!
  След изпирането

  След изпирането

  След изпирането

  ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Ако не се чувствате в стихията си, по-добре извикайте професионалисти, които си знаят работата и ще я свършат доста по-добре от вас. Оказва се, че дори в почистването си има алгоритми и ред. Точни, стегнати, подготвени хора, пък и симпатични на всичкото отгоре. В разговора стана дума, че има значение не само честотата, но и качеството. Колкото по-основно и щателно е почистването, толкова по-малко поддръжка и работа ще изисква с времето – факт, който често забравям, пардон, пренебрегвам.

  Гарантирам, че Топ Kлийнингса вашите хора.

  „Мамо, ама това нашият диван ли е?!“.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Теленор намира решението на КЗК за разочароващо
  Няколко часа след публикуване на информацията в сайта на КЗК за решението й да наложи глоба на Теленор в размер…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Димитър Лъжов

  България продължава да връща в Турция хора, които са преследвани там по политически причини. Българските медии научават за това от турските медии, и то с 48 ч. закъснение. Това, питам, част ли е от европейските ценности, които правителството ни дъвче като дъвка всеки ден? Нашият цивилизационен избор не е Брюксел, а Диарбекир.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Блог Стара София


  Рекламен материал, публикуван в Български индустриално-занаятчийски албум (1926-1927)


  ВЪЖАРСКА ФАБРИКА „ИВАН ВЪЖАРОВ“
  АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО
  ФАБРИКА ОСНОВАНА 1902 ГОДИНА, ПРЕОБРАЗУВАНА В АКЦ. Д-ВО 1924 Г.

  Обща двигателна енергия 125 к. с. 
  Персонал 150 — 250 души.

  Външен изглед на въжарската фабрика „Ив. Въжаров“ — Красно-село

  Фабрика: Красно-село, телефон № 2973
  Магазин: Пл. Св. Неделя 6, телефон № 792

  Производство на всички видове въжарски изделия: канапи, върви, конци, флотски въжа и уреди, палатни върви, чистителни върви, специялни върви за амбалажи на тютюневи бали; колани, ленти, трансмисионни ремъци, всички потреби за армията, като: постромки тегличи, болнични носилки, колани за обикновенно употребление, тапицерски ленти и други.


  Ив. П. Въжаров е род. 1858 г. в с. Слишовци (Трънско) и произхожда от една стара патриотична фамилия, известна и до днес в целия Трънски край, която в епохата на робството е крепила българския дух по долината на р. Ерма. От незапомнени времена, тая фамилия се занимавала с въжар. занаят, който Ив. Въжаров усвоява по наследство още от детинство. В желанието си да се специализира и запознае с новата техника по въжарството, както и да проучи основно конопената култура, той заминал за странство и обходил почти цяла Европа. След завръщането си към 1883 г. основава специялни въжарски работилници в Пловдивъ и Чирпан, а впоследствие и в Цариброд, с които дава нагледен пример за виреянето на въжарството у нас. Лишен от всякаква материялна подкрепа, пред наличността на голяма външна конкуренция и отсъствието на държавна протекция за въжарската индустрия, той с едно упорито трудолюбие е продължавал да се бори за нейното закрепване. Понеже чуждата конкуренция е виждала в неговото лице един сериозен и опасен противник в областта не само на въжарската индустрия, но и на конопената култура, употребила е всички усилия систематично да му пречи и пакости. Такъв е случая със запалването на въжарските му работилници заедно с целия инвентар. Този удар, обаче, не отчайва Ив. Въжаров. Той с удвоена енергия се заема с възстановяване на своите работилници, които слива на едно място и през 1902 год. туря началото на I-вата Българ. въжар. фабрика заедно с покойния Ц. Паяков, с когото след 20 годишно сътрудничество, се разделя по взаимно съгласие.

  Ив. Въжаров смело може да се нарече родоначалник на въжарската индустрия в България, за чието преуспяване е положил неуморни усилия. Едновременно с това, обаче, Ив. Въжаров е първия виновник за въвежането на конопената култура у нас, като закупил от странство най-подбрани конопени и ленени семена, които раздавал първоначално даром на населението, а впоследствие срещу коноп. По този начин, той е успял да осъществи една благородна и полезна за нашето народно стопанство идея — чрез създаването на конопената култура да направи родната въжарска индустрия независима от чуждия пазар на сурови материяли. Днес, благодарение на него, голям брой земледелско население, както в северна така и в южна България намира прехраната си в култивирането на конопа, който всецяло се консомира от нашите въжарски фабрики и работилници. Ив. Въжаров, освен направената голяма пропаганда в страната за посяването на коноп и лен е спомогнал и за откриването на нови въжарски заведения. По негова подръжка, създадени са в страната 3—4 въжарски фабрики, 10 производ. кооперации и повече от 45 работилници.

  Ив. Въжаров е основател на I-вата бьлгар. произв. кооперация „Влакнодай“ за коноп и лен, която обединява видни наши специалисти и общественици. Той притежава 14 златни и сребърни медали, 8 почетни дипломи за своето производство от всемирните изложения в Пловдив, Лондон, Брюксел, Лиеж, Милано, Виена, Петербург, Чикаго и др. Специялно за конопената култура, той е бил награден от всемирните изложения в Лондон и Чикаго — за изпратените от него израстъци от коноп 6,25 м. и лен 1,35 м. (запазени в тамошните Агрономически музеи), с най-високото отличие „Гранд при“, рекорд в целия свят.


  Складирането наизтопения коноп (гръсти) в котловината на р. Марица. Поради красивия и величествен изглед на тия безбройни конопени купи, Ив. Въжаров ги е нарекал „Ц. Симеоновия лагер“.

  Изготовление на една военна доставка на големи параходни въжа за Българския флот, под ръководството на Ив. Въжаров.

  Оран и сеидба на конопа в Тракийската равнина, извършвани по съветите и указанията на Ив. Въжаров.

  Беридбата на конопа по указанията на Ив. Въжаров

  Топене (киснене) и измиване на конопа, ръководено от Ив. Въжаров

  Машинно очукване на конопа под наблюдението на Ив. Въжаров

  Ръчно очукване на конопа по методата на Ив. Въжаров


  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  In fact, it will be brought to life soon :)

  Равносметката от седем години в Германия по-късно: (почти) две бакалавърски степени, пет сменени жилища, една неуспешна пет годишна връзка, четири години с един работодател, два неплатени стажа, безброй концерти, пътувания и срещи с вдъхновяващи хора. Спонтанното решение да деактивирам фейсбук и още по-спонтанното решение да купя домейна на блога и да започна да го пълня отново с интересни статии. Какво можете да очаквате скоро:

  • Минимализъм – що е то и как се постига?
  • Как се живее без пари в Германия?
  • Как да си намеря работа?
  • Защо да (не) следвам японистика?
  • Защо да (не) следвам психология?
  • Успешен старт в немски университет
  • Как да си намеря жилище в град като Франкфурт?
  • Какво е хедхънтинг и това ли е моята перфектна работа?
  • Хората, които ме вдъхновяват
  • Безкрайните възможности като студент

  По някои от темите (следване, намиране на работа) вече постнах едно резюме на немски, което всъщност е описание на един менторинг уъркшоп, който трябваше да проведа в рамките на следването ми по психология, и който ми достави голямо удоволствие. Това и ме мотивира да публикувам повече статии по темата. С нетърпение очаквам обратна връзка и съобщения от четящите: feel free to ask :)


  Filed under: Fit für den Job, Fit fürs Studium Tagged: Германия, Франкфурт, жилище, намиране, немски, работа, следване, студент, университет, Praktikum

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Димитър Лъжов


  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Голямата снимка, Дневник

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Apple ще представи новите си компютри на 27-ми октомври
  4 години след последния голям ъпгрейд на лаптопите MacBook Pro в края на месеца очакваме Apple най-после да представи нови…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Василена Вълчановаread internet

  Успяваме да се фокусираме за по-кратко от златни рибки. Със сигурност сте чували този израз, може би знаете, че не е напълно научно издържан, но пък той илюстрира добре това, което всички изпитваме, когато четем в Интернет. Отнема адски малко време, за да стигнете до ново изкушение, а те са много – и всички са само на един клик разстояние. Използването на малки смартфон екрани, по които се скролва адски лесно, не помага особено. Тогава няма нищо учудващо във факта, че само 16% от онлайн потребителитечетат дума по дума – и че можем значително да улесните фокуса им върху вашия текст, ако го конструирате и форматирате правилно.

  Без хиперболи, моля

  Каквото и да си мислят маркетолозите, аудиторията вече е достатъчно опитна и веднага разпознава рекламните текстове. Не само това – проучването на Nielsen Norman Group показва, че потребителите изпитват когнитивно натоварване, когато четат рекламен текст. Никога досега не съм се замисляла за това, но се оказва, че има много логика. Накратко, фокусираме се върху това да различим истината от безпочвеното хвалене и това изисква умствена енергия – а съответно, генерира и напрежение. В изследването използването на обективен език подобрява ползваемостта с 27% – така че ви съветвам да забравите за рекламното говорене.

  Съдържание на хапки

  Особено важно при писането за уеб е да оформите съдържанието в лесно четим вид и съобразено с навика на хора да четат „по диагонал“. На помощ тук идват всякакви техники като:

  • отделяне на съдържанието в секции с подзаглавия
  • разделение на текста в параграфи – всеки от тях трябва да носи една идея и да не е по-дълъг от 3-4 изречения
  • изписване на ключови думи и фрази с удебеление или курсив
  • изреждане с булети или номерирани списъци
  • задаване на „ритъм“ в съдържанието – редуване на къси и дълги изречения, различни по дължина параграфи, секции с цитати и т.н.

  Такова оформяне на текста води до ръст в ползваемостта (четимостта) от 47%. Форматирането не е технологично сложно занимание – затова не е зле да го тествате, нали? А що се отнася до създаването на ритъм в текста, ето един нагледен пример колко е важно това – авторът на текста е Gary Provost, но за жалост не знам кой е направил визията:

  gary provost writing rhythm

  Съкратете текста, после го съкратете още малко

  И на последно място, един грях, който често правя и аз – не оставяйте ненужни думи в текста. Ако началната ви чернова е 600 думи, имате добър шанс да съкратите текста поне на 400. Единственият критерий дали една дума има място в текста или не трябва да бъде дали допринася за смисъла, дали има добавена стойност. Всичко останало може спокойно да си отиде.

  Има автори, които се притесняват, че ако текстът не е дълъг, той не изглежда сериозен или стойностен. За тях имам само две думи: Сет Годин. Постовете в блога му рядко надвишават 300 думи, а книгите му са около 100-200 страници. Въпреки това той си е извоювал името на абсолютен гуру в сферата на маркетинга. Не е важен обемът на изразената идея, а нейната тежест.

  Това са не просто начини текстът да се чете по-лесно – това е начинът да запалите повече хора по своята идея, да ангажирате повече хора със своята кауза, да убедите повече хора в стойността на вашия продукт.

  Постът Как се пише в ерата на Интернет?е публикуван в Васи ли?!.

  Лиценз: Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported


  0 0

  ЗапОчваПо Ощо однО ĐżŃŠŃ‚ŃƒĐ˛Đ°Đ˝Đľ с ТОни – таСи път няма Đ´Đ° сПо на ПОтОр, Đ° що ĐżŃŠŃ‚ŃƒĐ˛Đ°ĐźĐľ със:

  – ПотрО
  – ŃˆŃŠŃ‚ŃŠĐť йъс
  – саПОНот
  – нОрПаНон вНак
  – TGV висОкОскОрОстон вНак
  – траПваК
  – такси
  – кОрайчо
  – Đ°Đ˛Ń‚ĐžĐąŃƒŃ
  – кОНоНО
  – вНакчо Са раСхОдка
  – автОПОйиН пОд наоП
  – Đ°ŃĐ°Đ˝ŃŃŒĐžŃ€
  – Нифт
  – оскаНатОр

  – ĐżĐľŃˆĐľŃ…ĐžĐ´Đ˝Đž в ĐłĐžĐťŃĐźĐ°Ń‚Đ° си част 

  Đ˜ тръгваПо къП Đ›Đ°ĐˇŃƒŃ€Đ˝Đ¸Ń ĐąŃ€ŃĐł, катО ĐżŃŠŃ€Đ˛Đ¸Ń дон що тръгноП къП ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž.

  ĐŸŃ€Đ¸ŃŃ‚Đ˝Đž чотоно:

  Дон 1,

  От ĐĄĐžŃ„Đ¸Ń Đ´Đž ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž

  28.06.2015 Đł.

  ĐŸŃŠŃ€Đ˛Đ¸Ń дон Ń‚Ń€ŃĐąĐ˛Đ°ŃˆĐľ Đ´Đ° со придвиМиП От ĐĄĐžŃ„Đ¸Ń Đ´Đž ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž със саПОНот. ХтанахПо навроПо Са Đ´Đ° ПОМо Đ´Đ° со придвиМиП Đ´Đž Нотищо ĐĄĐžŃ„Đ¸Ń йоС Đ´Đ° си иСтървоП саПОНота. ТъК катО пОНотът на Wizzair ĐąĐľŃˆĐľ на ТорПинаН 1 сПотнахПо, чо Đľ Ń…ŃƒĐąĐ°Đ˛Đž Đ´Đ° тръгноП ПаНкО пО-ранО, Са Đ´Đ° но СакъснооП. ĐžĐąĐťŃĐşĐžŃ…ĐźĐľ со, сНОМихПо раницито и ĐąĐľŃˆĐľ вроПо Са първОтО ни соПоКнО соНфи прод цвотната градинка на йНОка ни.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo2.jpgЗапътихПо со къП ПотрОтО, кОотО ни о йНиСО и пОНСваПо чостО.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo3.jpg

  Đ•Ń‚Đž ни вочо и в първОтО ни провОСнО сродствО ĐœĐľŃ‚Ń€Đž ĐĄĐžŃ„Đ¸Ń.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo4.jpg

  ХтигнахПо йърСО дО

  ТорПинаН 2на Нотищо ĐĄĐžŃ„Đ¸Ń,

   

  ŃĐťŃĐˇĐžŃ…ĐźĐľ От ПотрОтО и со СапътихПо Đ´Đ° търсиП къдо Đľ ШатъН ĐąŃƒŃĐ°, кОКтО ни ĐąĐľŃˆĐľ втОрОтО провОСнО сродствО Са деня. ОкаСа со, чо иПа дОйро ПаркиранО паркО ĐźŃŃŃ‚Đž прод торПинаНа и но ĐźĐžĐśĐľŃˆ Đ´Đ° гО ŃĐąŃŠŃ€ĐşĐ°Ńˆ. ĐĄĐ°ĐźĐ¸ŃŃ‚ ĐąŃƒŃ Đľ йоСпНатон и Пинава на 30Пин.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo5.jpg

  ОкаСа со, чо сПо ОкОНО 2часа пО-ранО на ТорПинаН 1, въпроки чо ĐąŃŃ…ĐźĐľ саПО с ръчон йагаМ. ĐŸĐžĐ˛ŃŠŃ€Ń‚ŃŃ…ĐźĐľ со ПаНкО и Ń€ĐľŃˆĐ¸Ń…ĐźĐľ Đ´Đ° вНиСаПо навътро. ĐœĐ¸Đ˝Đ°Ń…ĐźĐľ прОворка на йагаМа йоС прОйНоП, но ни направиха прОйНоП и Са статива и Са БОйи. ХоднахПо Đ´Đž кОНкОтО Đľ въСПОМнО на поКкито Đ´Đ° си чакаПо пОНота, с БОйи ŃŃĐ´Đ°Đ˝ĐľŃ‚Đž Đľ Ń‚Ń€ŃƒĐ´Đ˝Đ° райОта и ĐžĐąĐ¸ĐşĐ°ĐťŃŃ…ĐźĐľ иС Đ˛ŃŠŃ‚Ń€ĐľŃˆĐ˝Đ¸Ń‚Đľ части на торПинаНа Đ´Đ° раСгНоМдаПо. ДОКдо род и Са нас Đ´Đ° со качиП в

  саПОНота Са ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž

  и отО ни вочо в пОНот.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo6.jpg

  ĐŸŃƒŃ…ĐľĐ˝Đ¸Ń‚Đľ ОйНаци со стоНоха пОд нас, на БОйи ĐźŃƒ ĐąĐľŃˆĐľ интороснО Đ´Đ° Ноти със саПОНот, Ń‚ŃŠĐš катО последния път кОгатО ĐťĐľŃ‚Ń ĐąĐľŃˆĐľ на ПаНкО пОвочо От гОдинка и няма никакви спОПони :).

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo8.jpg

  Đ˘ŃƒĐş сПо вочо някѩде над Đ˜Ń‚Đ°ĐťĐ¸Ń.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo9.jpg

  КацнахПо на Bergamo

  – НотищотО Са нискОтарифни кОПпании Đ´Đž ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž. ХравнитоНнО йърСО со иСниСахПо проС торПинаНа и воднага со натОварихПо на сНодващОтО ни провОСнО сродствО Са Đ˝Đ°ŃˆĐľŃ‚Đž ĐżŃŠŃ‚ŃƒĐ˛Đ°Đ˝Đľ – ĐźĐľĐśĐ´ŃƒĐłŃ€Đ°Đ´ŃĐşĐ¸ Đ°Đ˛Ń‚ĐžĐąŃƒŃ, кОКтО Ń‰ĐľŃˆĐľ Đ´Đ° ни Отводо Đ´Đž цонтраНна гара

  ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Prevozni_sredstva/photo12.jpgĐŸŃ€Đ¸ŃŃ‚Đ¸ĐłĐ˝Đ°Ń…ĐźĐľ на гарата, ĐşĐžŃŃ‚Đž Đľ нощО ОгрОПнО.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/milanocenrale.jpg

  ХНод пОНота ĐąŃŃ…ĐźĐľ ОгНадноНи и Ń€ĐľŃˆĐ¸Ń…ĐźĐľ Đ´Đ° пОхапноП пО някоя Đ´Ń€ŃƒĐłĐ° ĐˇĐ°ĐşŃƒŃĐşĐ° на гарата.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/milanocenrale2.jpg

  ХНодващата стъпка ĐąĐľŃˆĐľ Đ´Đ° наПориП хОтоНа. Đ—Đ° цоНта Ń‚Ń€ŃĐąĐ˛Đ°ŃˆĐľ Đ´Đ° со пОвОСиП на

  ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝ŃĐşĐžŃ‚Đž ПотрО

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo.jpg

  ОкаСа со, чо в один ПОПонт става надСоПнО катО вНак, няма пОкриви катО при нас, прОстО си върви Отвън. мОтоНа ни ĐąĐľŃˆĐľ в квартаНчоноПнОгО даНоч От цонтъра с ПотрОтО. ĐĄĐ°ĐźĐ¸ŃŃ‚ квартаН но ĐąĐľŃˆĐľ тОНкОва ĐťĐžŃˆ.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo2.jpg

  От ПотрОтО Đ´Đž хОтоНа со Ń…ĐžĐ´ĐľŃˆĐľ ĐżĐľŃˆĐ° ОкОНкО 15 – 20Пин., наПорихПо гО НоснО. ТаП Ń€ĐľĐˇĐľŃ€Đ˛Đ°Ń†Đ¸ŃŃ‚Đ° ĐąĐľŃˆĐľ йоС продпНата и пНатихПо всичкО на ĐźŃŃŃ‚Đž. мвърНихПо си йагаМа и со Ń€Đ°ĐˇŃŃŠĐąĐťŃĐşĐžŃ…ĐźĐľ, Ń‚ŃŠĐš катО Са пОНота со ĐąŃŃ…ĐźĐľ ОйНокНи с дойоНи дрохи Са Đ´Đ° но СаоПат ĐźŃŃŃ‚Đž в йагаМа. БоС ПнОгО Đ´Đ° со ПОтаПо, со ОтправихПо ОйратнО къП цонтъра с ПотрОтО и вочо йоС гОНоПито раници.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo3.jpg

  ĐŸŃŠŃ€Đ˛Đ°Ń‚Đ° спирка ĐąĐľŃˆĐľ Duomo di Milano – ОгрОПна катодраНа

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/duomodimilano.jpg

  ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝ŃĐşĐ°Ń‚Đ° катодраНа (Duomo di Milano)

  со иСдига на Ń†ĐľĐ˝Ń‚Ń€Đ°ĐťĐ˝Đ¸Ń пНОщад ĐŸĐ¸Đ°Ń†Đ° доН Đ”ŃƒĐžĐźĐž. Тя Đľ наК-ĐłĐžĐťŃĐźĐ¸ŃŃ‚ гОтичоски храП в свота и втОрата пО гОНоПина катОНичоска катодраНа. КатодраНа Đľ СайоНоМитоНна със свОито 135ŃˆĐżĐ¸ĐťĐ°, осеяни с красиви ŃĐşŃƒĐťĐżŃ‚ŃƒŃ€Đ¸, каПонни Ń‡ŃƒĐ´ĐžĐ˛Đ¸Ń‰Đ° и Ногондарни горОи. ВисОчината на основния ŃˆĐżĐ¸Đť Đľ 108,50Đź. и Đ˛ŃŠŃ€Ń…Ńƒ ногО проС 1774Đł. Đľ раСпОНОМона 4-ПотрОва пОСНатона йрОнСОва ŃŃ‚Đ°Ń‚ŃƒŃ на ĐœĐ°Đ´ĐžĐ˝Đ°Ń‚Đ°. ĐŸĐž фасадана са раСпОНОМони над 3 000 ŃŃ‚Đ°Ń‚ŃƒĐ¸.
  ХтрОитоНствОтО на ŃĐľĐłĐ°ŃˆĐ˝Đ°Ń‚Đ° катодраНа СапОчва в 1386Đł. и Đľ ĐˇĐ°Đ˛ŃŠŃ€ŃˆĐľĐ˝Đž ОкОнчатоНнО одва проС 1805Đł. ĐŸŃŠŃ€Đ˛Đ¸Ń‚Đľ архитокти на катодраНата са ĐœĐ°Ń€ĐşĐž ХОНари и ДМОвани ХОНари Đ´Đ° КарОна. Đ˘ŃƒĐş на 26ПаК 1805Đł. Đľ ĐşĐžŃ€ĐžĐ˝ŃŃĐ°Đ˝ Са краН на Đ˜Ń‚Đ°ĐťĐ¸Ń Наполеон БОнапарт. КатодраНата Đľ иСградона От бял ПраПОр и съдърМа оНоПонти От раСНичнито стиНОво, кОитО са йиНи на ПОда в точонио на Đ˝ŃĐşĐžĐťĐşĐžŃ‚Đž ŃŃ‚ĐžĐťĐľŃ‚Đ¸Ń, проС кОитО Đľ йиНа стрОона – От гОтиката проС йарОка и ноО-кНасиката Đ´Đž ноО-гОтиката. От пОкрива со Открива гНодка къП Ń†ĐľĐťĐ¸Ń град.
  ĐĐľĐ˛ĐľŃ€ĐžŃŃ‚Đ˝Đ° Đľ !!!
  Đ˜ĐźĐ°ŃˆĐľ голяма ĐžĐżĐ°ŃˆĐşĐ° Са вНиСанотО в нея, кактО пОвочотО От вас со дОсощат доцата но Ń‚ŃŠŃ€ĐżŃŃ‚ на чакано на ĐžĐżĐ°ŃˆĐşĐ°. Оставих ĐŸĐľŃ‚Ń с доцата Đ´Đ° со народи и ОтидОх Đ´Đ° ĐżŃ€ĐžŃƒŃ‡Đ° как ŃŃ‚ĐžŃŃ‚ нощата с йиНотито. ОкаСа со, чо райОтнОтО и вроПо ŃĐ˛ŃŠŃ€ŃˆĐ˛Đ° сНод 5Пин, Đ° Са тОва вроПо Đ˝ŃĐźĐ°ŃˆĐľ как Đ´Đ° Пино Ń†ŃĐťĐ°Ń‚Đ° ĐžĐżĐ°ŃˆĐşĐ°, Пакар и Đ´Đ° Đ˛ŃŠŃ€Đ˛ĐľŃˆĐľ дОста йърСО. КатО цона но ĐąĐľŃˆĐľ никак овтина, тъкПО со върнах Đ´Đ° каМа на ĐŸĐľŃ‚Ń, чо що я иСтървоП и някакви хОра пОчнаха на АнгНиКски Đ´Đ° ĐžĐąŃŃĐ˝ŃĐ˛Đ°Ń‚, чо що райОти Ощо няколко часа СащОтО иПаНО някакѩв праСник и иПа ŃĐťŃƒĐśĐąĐ°, същО така Đľ йоСпНатнО, късПот. ОкаСа со, чо но ПОМо Đ´Đ° со вНиСа с гОНи раПоно и на Монито дОНнито дрохи Ń‚Ń€ŃĐąĐ˛Đ° Đ´Đ° са но пО-къси От два пръста над ĐşĐžĐťŃĐ˝ĐžŃ‚Đž. ĐŸĐľŃ‚Ń ĐąĐľŃˆĐľ с одни къси дънкОви пантаНОни Савити в долния краК и но и дОстигаха 1 – 2сП. Един От Охраната и направи Снак Đ´Đ° си ги раСвио Đ˝Đ°Đ´ĐžĐťŃƒ, нО со ОкаСа, чо са ĐˇĐ°ŃˆĐ¸Ń‚Đ¸ и но ПОМо, аПан От ПОдата :). ĐŸŃƒŃĐ˝Đ°Ń…Đ° я и така, аС си наПотнах гОНито раПоно с однО яке и така Đ˛ĐťŃĐˇĐžŃ…ĐźĐľ.
  ТаСи катодраНа По впочатНи ПнОгО, но ĐąŃŃ… вНиСаН в пО-голяма Đ´Đž ПОПонта. Đ—Đ° късПот ĐžĐłŃ€ĐžĐźĐ˝Đ¸Ń Орган ŃĐ˛Đ¸Ń€ĐľŃˆĐľ и

  ĐąĐľŃˆĐľ прокраснО

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo4.jpghttp://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo6.jpg

  Đ•Ń‚Đž я и ŃĐťŃƒĐśĐąĐ°Ń‚Đ°.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo11.jpg

  БОйи и Ади дО одна ОгрОПна кОНОна.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo9.jpg

  ХНод катО я раСгНодахПо От вътро Đ¸ĐˇĐťŃĐˇĐžŃ…ĐźĐľ Đ´Đ° ОгНодаПо пНОщада прод нея.

  ĐœĐžĐ˝ŃƒĐźĐľĐ˝Ń‚ на ВиктОр Đ•ĐźĐ°Đ˝ŃƒĐ¸Đť II на ĐŸĐ¸Đ°Ń†Đ° доН Đ”ŃƒĐžĐźĐž.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/ii.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/ii2.jpg

  На върха на ĐşŃƒĐťĐ¸Ń‚Đľ со иСдигаха страхОтни ŃŃ‚Đ°Ń‚ŃƒĐ¸.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo13.jpg

  Đ•Ń‚Đž и катодраНата фрОнтаНнО в Ń†ŃĐťĐžŃ‚Đž и воНичио.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/duomodimilano2.jpg

  Đ˜ първОтО соПоКнО соНфи иСвън Đ‘ŃŠĐťĐłĐ°Ń€Đ¸Ń.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo15.jpg

  Ощо От пНОщада.
  Đ“Đ°ĐťĐľŃ€Đ¸Ń ВиктОр Đ•ĐźĐ°Đ˝ŃƒĐ¸Đť.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo14.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo16.jpg

  Đ ĐľŃˆĐ¸Ń…ĐźĐľ Đ´Đ° со качиП гОро и Đ´Đ° пОгНодноП От висОкО. ХОНонО ни иСНоСо пОчти 80Нв Са всички с Đ°ŃĐ°Đ˝ŃŃŒĐžŃ€, пО стъНйищотО Đ¸ĐˇĐťĐ¸ĐˇĐ°ŃˆĐľ пО-овтинО, нО БОйи вочо ĐźŃ€ŃŠĐ˝ĐşĐ°ŃˆĐľ чо Đľ иСПОрон (но ĐąĐľŃˆĐľ спаН проС деня).

  Duomo di Milano, 20122 Milano, Đ˜Ń‚Đ°ĐťĐ¸Ń

  Đ˜ĐˇĐłĐťĐľĐ´ къП

  ĐŸĐ¸Đ°Ń†Đ° доН Đ”ŃƒĐžĐźĐž

  видяна От висОкО

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo18.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo20.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo21.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo24.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo25.jpg

  Đ˜ Ади СаПочтана в йъдощотО.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo27.jpg

  Đ˜ Ощо няколко От катодраНата.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo20.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo21.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo24.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo25.jpg

  ЌонтраНната ĐşŃƒĐťĐ° с 4-ПотрОвата пОСНатона ŃŃ‚Đ°Ń‚ŃƒŃ на ĐœĐ°Đ´ĐžĐ˝Đ°Ń‚Đ°.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo34.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo35.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo36.jpg

  Наслаждавайки со на гНодката ОткъП БОйи со Ń‡ŃƒĐ˛Đ° „Ака Пи со“ !?! 80Нв Đ´Đ° со ĐşĐ°Ń‡Đ¸Ńˆ гОро и тОчнО дво ĐźĐ¸Đ˝ŃƒŃ‚Đ¸ си раСгНоМдаН и Ń‚Ń€ŃĐąĐ˛Đ° Đ´Đ° ŃĐťĐ¸ĐˇĐ°Ńˆ Đľ тОва со каСва

  „с доца на ПОро“

  РаСйрахПо со да стиска кОНкОтО ПОМо и пОтогНихПо пО-йърСичкО в Ойратната пОсОка.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo38.jpg

  ĐŸĐžĐżŃŠŃ‚Đ˝Đž Ощо някоя сниПка От Đ´Ń€ŃƒĐłĐ°Ń‚Đ° страна.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo39.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo43.jpg

  ĐœĐ˝ĐžĐłĐž дотаКНна таСи катодраНа.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo42.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo49.jpg

  Đ˜ĐˇĐłĐťĐľĐ´ къП града От Đ´Ń€ŃƒĐłĐ°Ń‚Đ° страна.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo45.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo46.jpg

  ĐĄĐťŃĐˇĐžŃ…ĐźĐľ пак с Đ°ŃĐ°Đ˝ŃŃŒĐžŃ€Đ° Đ˝Đ°Đ´ĐžĐťŃƒ и ĐŸĐľŃ‚Ń ĐąĐľŃˆĐľ ĐźŃŃ€Đ˝Đ°ĐťĐ° тОаНотна Отстрани, Ń‚Đ° со СапътихПо натаП. Да, Đ¸ĐźĐ°ŃˆĐľ тОаНотна аПа 2оврО вхОд, каквО Đ´Đ° правиП, пНащаПо и ĐŸĐľŃ‚Ń вНоСо с БОйи. Някой път каСва ака Пи сои катО содно нищО но прави, Ń‚Đ° саПО си ПисНихПо сога Са 4Нв акО но ŃĐ˛ŃŠŃ€ŃˆĐ¸ райОтата но СнаП каквО що гО правиП :), тОва ĐąĐľŃˆĐľ наК-скъпОтО хОдоно пО Đ˝ŃƒĐśĐ´Đ° Са Ń†ĐľĐťĐ¸Ń ни съСнатоНон МивОт :). Đ’ краКна сПотка ŃĐ˛ŃŠŃ€ŃˆĐ¸ райОтата Са ĐłĐžĐťŃĐźĐ°Ń‚Đ° ŃŃƒĐźĐ° и но ĐąĐľŃˆĐľ напраСнО.

  ĐŸŃ€ĐžĐ´ŃŠĐťĐśĐ¸Ń…ĐźĐľ пО ĐżĐľŃˆĐľŃ…ĐžĐ´Đ˝Đ°Ń‚Đ° иП

  ŃƒĐťĐ¸Ń†Đ° Via Dante

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/viadante.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/viadante5.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo51.jpg

  ТоСи така и но раСйрахПо как ŃŃ‚ĐžŃŃ‚ така. ХаПО пО ПърданотО на Очито ĐźĐžĐśĐľŃˆĐľ Đ´Đ° со раСйоро, чо са Миви хОра.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/viadante2.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/viadante3.jpg

  Đ‘ĐľŃˆĐľ вроПо Đ´Đ° ОпитаПо ĐżŃ€ĐľŃ…Đ˛Đ°ĐťĐľĐ˝Đ¸Ń итаНиански сНадОНод Са ĐşŃ€ŃƒĐżĐ˝Đ° ŃŃƒĐźĐ° пари. ХНадОНод катО сНадОНод, при нас со сроща и пО-дОйър, пък гО вСохПо От иСисканО Саводонио и От кОНичка с раСНични видОво, но ĐąĐľŃˆĐľ ОпакОван. Đ’ инторос на истината сНадОНода, кОКтО ŃĐ´ĐžŃ… при ĐżŃŠŃ‚ŃƒĐ˛Đ°Đ˝ĐľŃ‚Đž ни Đ´Đž УкраКна проС 2013Đł. ĐąĐľŃˆĐľ наК-Ń…ŃƒĐąĐ°Đ˛Đ¸Ń кОКтО ĐąŃŃ… ял От гОдини. ХНод катО со върнах и раСкаСах на ĐŸĐľŃ‚Ń, Ń‚Ń СапОчна Đ´Đ° ĐşŃƒĐżŃƒĐ˛Đ° От „Đ‘ĐľŃ€ŃŒĐžĐˇĐşĐ°Ń‚Đ°“ ĐżŃ€ĐžĐ´ŃƒĐşŃ‚Đ¸ и Đ´Đ° прави Đ´ĐžĐźĐ°ŃˆĐľĐ˝ сНадОНод с Ń€ŃƒŃĐşĐ¸ ĐżŃ€ĐžĐ´ŃƒĐşŃ‚Đ¸ и От тОгава саПО такъв ядем и ОпродоНонО Đľ пО-Ń…ŃƒĐąĐ°Đ˛ От Đ¸Ń‚Đ°ĐťĐ¸Đ°Đ˝ŃĐşĐ¸Ń. ХНод катО со ОПаСахПо приНичнО със сНадОНода прОдъНМихПо Đ´Đž долния краК на ŃƒĐťĐ¸Ń†Đ°Ń‚Đ°.

  ĐŸĐ°ĐźĐľŃ‚Đ˝Đ¸ĐşŃŠŃ‚ на Đ”ĐśŃƒĐˇĐľĐżĐľ ГарийаНди на ĐŸĐ¸Đ°Ń†Đ° КаКрОНи.http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo52.jpg

  ФОнтанът на ĐŸĐ¸Đ°Ń†Đ° КастоНО.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo53.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo55.jpg

  ХНод фОнтана Đ˝Đ°Đ˛ĐťŃĐˇĐžŃ…ĐźĐľ на Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸ŃŃ‚Đ° на

  СаПъка Castello Sforzesco

  Torre del Filarete – гНавната ĐşŃƒĐťĐ° на ЗаПъка на ХфОрцито (Castello Sforzesco).

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/torredelfilaretecastellosforzesco2.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/castellosforzesco2.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/castellosforzesco3.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/castellosforzesco4.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/castellosforzesco6.jpg

  ХНод катО проПинахПо проС СаПъка со ОСОвахПо в парк ХоПпиОно.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo58.jpg

  БОйи и Ади со Саоха с хранонотО на патицито в оСорцотО в парка, ĐźĐľĐśĐ´ŃƒĐ˛Ń€ĐľĐźĐľĐ˝Đ˝Đž со ŃƒŃŃ‚Đ°Đ˝ĐžĐ˛Đ¸Ń…ĐźĐľ на одна полянка тОчнО Đ´Đž саПОтО оСорО.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo67.jpg

  Đ˜ĐźĐ°ŃˆĐľ дОста кОПари и но со СадърМахПо прокаНонО дъНгО на ĐżĐžĐťŃĐ˝ĐşĐ°Ń‚Đ°, прОдъНМихПо с раСхОдката иС парка.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo69.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo72.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo73.jpg

  От Đ´Ń€ŃƒĐłĐ°Ń‚Đ° страна на парка стигнахПо Đ´Đž

  Arco della Pace

  Đ˘Ń€Đ¸ŃƒĐźŃ„Đ°ĐťĐ˝Đ°Ń‚Đ° арка Đľ висОка 25Đź. и ŃˆĐ¸Ń€ĐžĐşĐ° 24Đź. Đ˜ĐˇĐłŃ€Đ°Đ´ĐľĐ˝Đ° Đľ в пориОда 1807 – 1838Đł.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/arcodellapace.jpg

  ĐŸĐľŃ‚Ń на фОна на арката.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/arcodellapace5.jpg

  Ади на фОна на арката.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/arcodellapace6.jpg

  БОйи на фОна на арката.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/arcodellapace8.jpg

  Đ˜ пОроднОтО соПоКнО соНфи на фОна на арката.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo74.jpg

  ВроПотО напродна, СапОчна Đ´Đ° со стъПва и ĐąĐľŃˆĐľ вроПо Đ´Đ° со ОрионтираПо Са Đ˛ĐľŃ‡ĐľŃ€Ń. Đ’ Đ˜Ń‚Đ°ĐťĐ¸Ń раСйира со Đ˛ĐľŃ‡ĐľŃ€ŃŃ‚Đ°, кактО со продпОНага, Đľ пица иНи спаготи. На БОйи НюйиПОтО ядене Đľ пица и ĐźŃƒ ĐžĐąŃŃĐ˝Đ¸Ń…ĐźĐľ как итаНианцито са ПаКстОри на пицата и тОва Đľ ĐźŃŃŃ‚ĐžŃ‚Đž къдотО що яде ПнОгО Đ˛ĐşŃƒŃĐ˝Đ° пица. Đ”ĐžŃ‚ŃƒĐş дОйро, нО Ń‚Ń€ŃĐąĐ˛Đ°ŃˆĐľ

  Đ´Đ° наПориП къдо що ядем ПнОгО Đ˛ĐşŃƒŃĐ˝Đ° пица

  ЗапОчнахПо Đ´Đ° со ĐťŃƒŃ‚Đ°ĐźĐľ пО ŃƒĐťĐ¸Ń†Đ¸Ń‚Đľ, Đ¸ĐźĐ°ŃˆĐľ ПнОгО ПаНки заведения с пО 2 – 3Паси иСносони на Ń‚ĐľŃĐ˝Đ¸Ń трОтОар Đ´Đž ПаНкито ŃƒĐťĐ¸Ń‡ĐşĐ¸, иСгНоМдаха дОста ŃƒŃŽŃ‚Đ˝Đ¸. ОгНоМдахПо со Ń‚ŃƒĐş Ń‚Đ°Đź нищО но ПОМоП Đ´Đ° си харосаП къдотО Đ´Đ° Đľ ĐżĐžĐ´Ń…ĐžĐ´ŃŃ‰Đž Са сядане с доца.

  ЗапОчнаха Đ´Đ° ни стърМат кОроПито От гНад и иСводнъМ гНодаПо однО сравнитоНнО голямо Саводонио, дОста Ń€Đ°ĐˇŃ‡ŃƒĐżĐľĐ˝Đž нО с Поста саПО вътро, пък нио искахПо Отвън Đ´Đ° содноП. Đ˜ĐźĐ°ŃˆĐľ Поню на вхОда с ПнОгО пици и спаготи и дОста хОра вътро, същО така ĐżĐžŃŃ‚ĐžŃĐ˝Đ˝Đž иСНиСаха хОра с тОрйи Са вкъщи и Ń€ĐľŃˆĐ¸Ń…ĐźĐľ тОва Đľ правиНнОтО заведения Пакар и с въСПОМнОст Са сядане саПО вътро.

  Đ’ĐťŃĐˇĐžŃ…ĐźĐľ, настаниха ни на одна Паса пОръчахПо Са пионо и СапОчнахПо Đ´Đ° раСгНоМдаПо ПонютО Са храна. На доцата – пици, БОйи си яде наК-прОстата въСПОМна ŃˆŃƒĐ˝ĐşĐ° и ĐşĐ°ŃˆĐşĐ°Đ˛Đ°Đť, нио с ĐŸĐľŃ‚Ń си пОръчахПо спаготи, ноКнито с рийа тОн, ПОито с Пиди. На пръв пОгНод ПОито иСгНоМдаха дОста пОстни, с МъНти спаготи, Пиди и Ń‚ŃƒĐş-таПо някоя пОдправка, на ĐŸĐľŃ‚Ń иСгНоМдаха дОста пО-дОйро и Ń€ĐľŃˆĐ¸Ń…, чо съП со процакаН. ХНод катО СапОчнах Đ´Đ° ги ям Ойачо ОсъСнах всъщнОст кОНкО ĐąŃŃ…Đ° Đ˛ĐşŃƒŃĐ˝Đ¸, но СнаП тОчнО как ги ĐżŃ€Đ¸ĐłĐžŃ‚Đ˛ŃŃ‚, нО въпроки, чо иСгНоМдаха катО саПО сварони саПито спаготи си ĐąŃŃ…Đ° пОоНи арОПата От Пидито и пОдправкито с кОитО ĐąŃŃ…Đ° гОтвони и си ОйНиСах пръстито, но ПОМах Đ´Đ° ĐżĐžĐ˛ŃŃ€Đ˛Đ°Đź чак. БОйи кактО ОйикнОвонО хапна дво парчота пица и ĐˇĐ°Ń€ŃĐˇĐ° ОстанаНОтО и Ади но яде ПнОгО, нО аС со нахвърНих на БОйи на пицата и со ОкаСа ПнОгО Đ˛ĐşŃƒŃĐ˝Đ°.

  ХНод катО со раСОчарОвахПо От Đ¸Ń‚Đ°ĐťĐ¸Đ°Đ˝ŃĐşĐ¸Ń сНадОНод,

  направО со ОчарОвахПо От итаНианскито пица и спаготи,

  няма дво мнения ПнОгО са дОйри наистина в таСи сфора.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo77.jpg

  Đ ĐľŃˆĐ¸Ń… Đ´Đ° Ń…ĐžĐ´Ń Đ´Đž тОаНотна и ОтиваП аС ĐąŃƒŃ‚Đ°Đź врата но Пърда, каСваП си иПа чОвок и чакаП, Đ´Đ° аПа никОК но иСНиСа ръгаП пак нищО пО однО вроПо идва одна От порсОнаНа и ĐąŃƒŃ‚Đ° вратата аПа настрани – пНъСгаща йиНа. ВикаП си НоНо ПаКкО кОНкО съП СНо, нО си иСгНоМда Đ´ĐžŃŃƒŃ‰ катО нОрПаНна врата, ĐşĐžŃŃ‚Đž со ĐžŃ‚Đ˛Đ°Ń€Ń навътро.
  ХНод катО со натъпкахПо ĐżĐžŃ€ŃĐ´ŃŠŃ‡Đ˝Đž ĐąĐľŃˆĐľ вочо тъПнО и ĐąĐľŃˆĐľ

  вроПо Са нОщни сниПки

  и пО-интонСивнО иСпОНСвано на статива. ĐŸŃŠŃ€Đ˛Đ° спирка раСйира со катодраНата.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/duomodimilano4.jpghttp://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/duomodimilano5.jpg

  Đ˜ пНОщада прод нея.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo78.jpg

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo79.jpg

  ĐĐ°ĐąŃŠŃ€ĐˇĐž прикНючихПо ОкОНО катодраНата, СащОтО СапОчнаха Đ´Đ° ни ŃĐ´Đ°Ń‚ кОПарито. мванахПо си ПотрОтО и со ОтправихПо къП хОтоНа. Đ’ квартаНа, в кОКтО ни со Đ˝Đ°ĐźĐ¸Ń€Đ°ŃˆĐľ хОтоНа Đ¸ĐźĐ°ŃˆĐľ один канаН и Ń‚Đ°Đź со ĐżĐžĐťŃƒŃ‡Đ¸ но ĐťĐžŃˆĐ° нОщна сниПка.

  http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/photo82.jpg

  ДОкатО По чакаха Đ´Đ° раСпъваП статива ĐŸĐľŃ‚Ń забеляза, чо ĐżŃ€Đ°Đ˛ŃŃ‚ ĐˇĐ°ĐşŃƒŃĐşĐ¸ тОчнО Đ´Đž ĐźŃŃŃ‚ĐžŃ‚Đž къдотО ĐąŃŃ… СастанаН Đ´Đ° сниПаП и воднага гО Đ˝Đ°ĐąĐľĐťŃĐˇĐ°Ń…ĐźĐľ Са ŃŃƒŃ‚Ń€Đ¸Đ˝Ń‚Đ° Ń‚ŃŠĐš катО хОтоНа ни ĐąĐľŃˆĐľ йоС ĐˇĐ°ĐşŃƒŃĐşĐ°. ĐŸŃ€Đ¸ĐąŃ€Đ°Ń…ĐźĐľ со в хОтоНа, Ń‚Đ°Đź Ойачо Đ¸ĐźĐ°ŃˆĐľ один пО въСрастон чОвок, Đ° но ПОПичотО кОотО ни пОсрощна. ХНод катО со рогистрирахПо сНодОйода Ń‚Ń ни вСо паспОртито и ни въводо в систоПата, тОСи чОвок но ĐłĐžĐ˛ĐžŃ€ĐľŃˆĐľ ангНиКски и пак ни пОиска паспОртито, но ПОМахПо Đ´Đ° со раСйороП и прописа всички данни на один Нист ОтнОвО наК-Đ˛ĐľŃ€ĐžŃŃ‚Đ˝Đž Đ´Đ° ги Đ´Đ°Đ´Đľ ŃŃƒŃ‚Ń€Đ¸Đ˝Ń‚Đ° на роцопциОнистката, ПаНкО ни Сайави тОва. Đ˜ĐˇĐşŃŠĐżĐ°Ń…ĐźĐľ со и кактО ĐąŃŃ…ĐźĐľ иСПОрони катО Са първи дон СаспахПо йърСО-йърСО.

  3D сниПки От Ń†ŃĐťĐžŃ‚Đž ĐżŃŠŃ‚ĐľŃˆĐľŃŃ‚Đ˛Đ¸Đľ ПОМото Đ´Đ° Откриото Ń‚ŃƒĐş: http://www.tonyco.net/pictures/3D/Family_Trip_2015/

  3D сниПкито От ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž со каСват Duomo1.MPO, Duomo2.MPO, Duomo3.MPO.

  Как со гНодат 3D сниПки съП ОписаН Ń‚ŃƒĐş: http://www.tonyco.net/pictures/3D/

  Всички сниПки От ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž Ń‚ŃƒĐş: http://www.tonyco.net/pictures/Family_trip_2015/Milano/

  КраткО видоО От деня

  ОчакваКто прОдъНМониотО

  АвтОр: АнтОн КОнакчиов

  ХниПки: автОрът

  Đ”Ń€ŃƒĐłĐ¸ раСкаСи свърСани с ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž – на картата:

  ĐœĐ¸ĐťĐ°Đ˝Đž  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Никола Балов

  Huawei представи чипсета, който ще използва за новия си топмодел
  HiSilicon Kirin 960 вече официално е факт. Новият чипсет на Huawei беше представен днес, но го очакваме в крайно устройство…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Sony Xperia X Compact има водоустойчива версия в розово, но само за Япония
  Xperia X Compact е една от есенните надежди на Sony, която вече пристигна и на българския пазар. Смартфонът предлага олекотен…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  HTC Ocean е
  Още в края на септември в мрежата се появи видео на мистериозния модел HTC Ocean, който предлага интересна нова функционалност…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Първо по Дарик #186: Представяне на HTC Desire 10 Lifestyle
  Здравейте с новия епизод на технологичната рубрика на nixanbal в Дарик радио! Тази сряда сутрин с Мишо Дюзев си поговорихме…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Силвина Фурнаджиева

  И догодина през февруари ще имаме форум за иновации в София. На 23 февруари 2017 г.в Sofia Event Centerза трета поредна година ще се проведе Innovation Explorer– международният форум за иновации, организиран от Innovation Starterи „Капитал“.

  Тази година трите основни теми на форума ще бъдат космос, образование и бизнес. Този път организаторите не просто са поканили лектори, които да ни разкажат как се правят иновации, а и са се погрижили самото събитие да бъде в иновативен формат. Вместо да изнасят презентации, на сцената лекторите ще  дебатират в 15-минутни сесии по двойки по трите теми.

  Имената и заниманията на гостите на форума са повече от интересни. Консултанти на Innovation Explorer 2017 по темата космос са астронавтът Жан-Франсоа Клервоаот ESA, участвал в три полета с космически совалки „Space Shuttle“ Atlantis и Discovery, автор на книгата „Histoire d’Espace“ и Емилин Паат-Даалстрьом, Chief Impact Officer, Singularity University NASA Research Park. Специален гост на форума е Шелдън Браун, директор на Центъра за изследване на човешкото въображение „Артър Кларк“, популярен футоролог, гост на много събития  за иновации и консултант на ключови съвременни проекти за дизайн на бъдещето.

  Като едно от малкото момичета, които като малки на въпроса „Каква искаш да станеш, когато пораснеш?“ отговаряха „Космонавт“, логично се радвам най-много на темата за космоса. 🙂Лекторите и по другите две са не по-малко интригуващи, а по традиция ни очакват и два майсторски класа, които ще ни дадат практични знания и умения за създаване и прилагане на иновации в работата. Всички лектори и майсторски класове са представени на сайта на събитието, а като един от неговите блог партньори и аз ще се погрижа да ви запозная с това, което да очаквате на него, в още няколко публикации.

  Събитието се организира с генералната подкрепа на UniCredit Bulbank, Telenor, Microsoft, Superhosting, в партньорство с BMW, Empower Capital, LauncHub, Cleantech Bulgariaи Nemetschek Bulgaria. Innovation Explorer се реализира още в партньорство с над 20 български асоциации като БАИТ, BASSCOM, БАКА, БАР, Американска търговска камара, Холандска търговска камара, Junior Achievement Bulgaria, Асоциация на жените в IT, Фондация StartUPи др. Билети на специална цена за ранна регистрацияможете да си вземете до 6 февруари 2017 г.

  Материалът Иновационни войни или новият формат на Innovation Explorerе публикуван за пръв път на Сайтът на Силвина.

  Лиценз: Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Кръстопът

  малка и яростна като сух вятър
  безкомпромисна като маслинка без мартини
  малка
  и реактивна
  профучава през смаляващите се есенни дни
  токчетата на червените й обувки
  откъртват парчета въздух
  разпиляват ги до небето
  където голямата и малката мечка
  безучастно светят и даже не поглеждат
  към оная въртелива планета
  на стотици светлинни години от тях
  оная планета с реактивните женички
  и червените им обувки
  убийствени като термоядрена реакция
  мъртви като вятър
  сухи като мартини
  самотни като големия взрив
  – Бум! –


  Ина Иванова
  Ина Ивановав „Кръстопът“.
  Ина Иванова в DICTUM.

    Стихотворението е от ръкописа „малки букви“, класиран на второ място от журито на конкурса на Община Пловдив за „Финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания“. Предстои нейното издаване от „Жанет 45″.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Apple официално обяви събитие за 27-ми октомври
  Няколко часа след разпространението на слуховете, че Apple подготвя събитие за 27-ми октомври информацията беше официално потвърдена с покана до…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Samsung е свалила от YouTube видеото с избухващия Note 7 в играта GTA 5
  Спомняте ли си модификацията на GTA 5, която вкара в екшъна Galaxy Note 7 и показа как избухващият смартфон на…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Знам, че темата Ком-Емине е тривиална за някой, за други не, но и аз съм един от хилядите ѝпочитатели и за това реших да напиша следващите редове. Всичко свързано с Балкана и особено с неговото било винаги предизвикват в мен силна и неподправена еуфория, която бих искал да споделя с вас и вашите читатели.

  По същество роден съм на 29 септември през далечната 1988г. Хахаха няма да разказвам за сътворението, но все пак да вметна откъде тръгна цялото пътешествие. Реших тази година да променя стандартизираното честване на деня в който съм се появил на този свят. Затова с Ива решихме да направим черешката от международния път на дружбата, а именно Централен балкан. В ранното утро на 29.09 стартирахме на Централна ЖП гара в София. Като всеки един потребител на БДЖ не бях изненадан от двайсетминутното закъснение, с което започна нашия път. Без това да помрачава настроението ни след около час бях ме в гр.Пирдоп. Веднага след като слязохме усетих как Билото ни зове за едно петдневно масажиране по гръбнака на България.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  Минавайки през китната хижа Паскал, която за пореден път не работеше/работи приоритетно уикендите/,ни предстоеше най-тежката част за деня, а именно изкачване и на вр.Паскал с пълни раници. Все пак на рожден ден сме тръгнали. След известно душевадстване, което по – късно кръстихме “паскалстване” се озовахме на Билото. А то, то за мен е моят естествен наркотик и присъствието ми там винаги предизвиква специфично състояние на духа, което намирам за трудно описуемо.

  Тук идва момент за една предварителна бележка. МикроКЕминето трябваше да се осъществи от едно трИИИо или както се зовем трите И-та/Ива, Иво и Иван/. За съжаление средното И се контузи, но Ива се погрижи той неизменно да бъде с нас навсякъде из Старата, макар и под задочно шаманистична форма.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  От тук нашето пътешествие препусна неусетно по билото, като непрестанно от двете ни страни стоеше гледка характерна само и единствено за него. Деня се търкаляше неуморно, а при всеки досег с обхват телефонът ми откачаше със SMS-си с по двайсетина пропуснати. Нямаше време да се звъни обратно на всички, такъв им бил късмета или пък моя. След като почти целият ден беше прекаран по билната пътека вече наближи време да се спуснем към първата дестинация за трипа – х.Бенковски. Омайна и китна тя ни даде нужното спокойствие за пълно релаксиране след 10 часовия преход и уюта да си кажем по едно наздраве със спътницата ми по случай празника ми.

  х.Бенковски

  х.Бенковски

  Без излишно подмотване започна следващият ден. След бързо приготовление и сбогуване с хижарката – много мила и приятна жена се отправихме към далечната към този момент дестинация, а именно х.Козя стена.

  х.Бенковски

  х.Бенковски

  Денят вещаеше да е по-горещ и от вчера, пътят по-тежък, но положителния заряд даван непрестанно от Балкана растеше право порпорционално, заедно с растящите метри към връх Вежен. Отгоре той е един доста равен връх и може би и за това не представлява голяма атракция за много туристи. Погледнат от страни обаче, всъщност дава усещането за един важен полегнал мастодонт от отминала епоха или измерение, който в комплект със “старопланинското конче” дава завършеност на пълнещата окото гледка.

  връх Вежен

  връх Вежен

  Жаркият ден предразполагаше по-скоро плажни дейности или поне такива, който да са извършват на сянка, въпреки, че беше края на септември. Ние обаче не бяхме на това мнение и с бодра крачка се насочихме към една от перлите сред старопланинските хижи – х.Ехо. Трябва да си призная, че слизането от Вежен до там хич не бива да се подценява даже напротив. Малко ми прискърцаха ставичките. Без особени аварии, като изключим три благополучно проведени срещи/разбирай змиите офейкаха/ с представители на змийския род се добрахме до Ехо. Там заслужено последваха няколко хмелени подкрепвания и кратка дрямка, която направих в столовата на хижата, тъй като навън жулеше такова слънце, че ми беше нетърпимо. Същото слънце обаче не се оказа никакъв проблем за Ива, която се беше отдала на събирането на витамин D, точно като някои представители на фауната, които срещнахме малко преди това ;)

  Трипа за деня приключи два часа по – късно на хижа Козя стена, където доволни и доста уморени направихме разбор за деня както и звездна снимка, която Ива си беше поискала отдавна. Равносметката показваше изминатите 23км и няколкостотин метра във височина. Определено бяхме доволни и хижарската леща беше очаквания от нас завършек на деня.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  Следващите няколко реда са и може би основната причина да напиша този разказ. А именно искам да покажа и разкажа за подаръка на Старата планина към нас. Третия ден започна по тъмно, защото предстоеше най – дългият като разстояние участък от предварително начартаният план. С бодра и стройна крачка отпрашихме на изток към Беклемето и на около час преди него започна да ни става ясно какво щеше да се изправи след малко пред очите ни…а това беше раждането на новия ден. Но не просто, като всеки друг изгрев, а изгревът заливащ сякаш с лава върховете Ботев, Купена, Амбарица и оставящ те без дъх и думи.

  Този изгрев ми подари Балкана….

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  Ходейки по пътя с риск всеки момент да се спъна някъде заради захласа по красивото утро неусетно стигнахме паметника “Арката на свободата” или както е известен сред някои туристи – “чорапогащника”. От там подхванахме пътя за х.Дерменка и по – непознатата за нас част от Балкана. До Дерменка пътя е сравнително равен и доста живописен, но въпреки това слънцето и една група крави се опитаха да ни го направят малко по интересен. Слънцето с опит за удар, който в различни части на деня поваляше ту мен, ту Ива, а кравите със случайно организирани блокади по пътя. Междинната цел беше достигната – х.Добрила. Ранният следобяд започваше и трябваше бързо да вземем решение дали ще атакуваме крайната си цел за деня – любимата Амбарица или ще останем да спим на Добрила. Тъй като не сме големи фенове на хотелите събрахме последния запас сили за деня и се засилихме. Първата идея беше да подсечем Амбарица, но уви НАПРЕД и НАГОРЕ беше в крайна сметка нашата единствена посока. Та без да губим много време закрачихме нагоре към стръмната Амбарица за да видим най-красивия от всички върхове на Балкана – Купена.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  Деня беше към своя край и вече предвкусвахме благите вкусотийки, които ни чакат в хижата. Равносметката за този ден беше 36 изминати километра в планината и умора, която не ме остави да се любувам дълго на хубавият огън и приятната компания на свежите хора качили се тази вечер до хижата.

  На другия ден без бързане за ранно ставане и след обилна мекична закуска с Ива се заловихме за работа и рязко потеглихме към заветната цел за деня вр.Купена. Прекрасен, горд и неустоим, за нас не оставаще нищо друго в този слънчев ден осен да му се покатерим.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  На върха се срещнахме с една двойка приятни туристерчета от предната вечер с които проведохме много приятен и съдържателен разговор и заедно сътворихме следното стихче, което оставихме да отлежава на върха.

  Купене, Купене,

  Най-си убав есенно време

  колко си стръмен

  ич не ми дреме!

  Ботев, Карлово и Плевен

  са в краката ти денем.

  х.Левски и Амбарица

  са твоята красавица.

  Тук всичко е прекрасно,

  когато времето е ясно.”

  Колкото и да не ни се щеше беше време да си ходим от Купена, след живописна разходка между Кръстците, Костенурката и другите върхове в източна посока дойде моментът за първата раздяла. Първото усещане, че трябва да се разделиш със сладкия опият, който Билото ти е поднасяло през последните няколко дни. Не съм правил маршрута Ком-Емине главно поради липса на време, но вече ясно мога да си представя какво би било усещането. Както и да е, тази първа раздяла ни отведе до изключително приятната и посетена от нас за първи път хижа Васил Левски. Невероятното спокойствие на приключилия вече активен сезон и предстоящия делник, беше неделя и да на никой от нас не му пукаше защото делник, ден, дата и други там подобни бяха стриктно прибрани понятия за връщането ни обратно в града. Сега беше момента да се насладим над преживяното над прясно приготвения омлет и бобец от приятелите на хижарите.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  На другия ден си тръгнахме х.Васил Левски така сякаш отиваме на разходка из околностите, а не все едно си тръгваме наистина. Пътят на Карловските хижи /Левски-Балкански рози-Хубавец/ е изключително живописен и приятен за разходка. Хижарката на х.Балкански рози ни разказа доста за трудностите и предизвикателствата на тази не лека професия, както и за забавните моменти, които не са един или два и понякога са с главно действащо лице Мецун или роднините му.

  Второто усещане за раздяла дойде когато бяхме на хижа Хубавац, от там знаех, че ни остават броени часове в планината и края на спокойствието, както и все по неизбежно наближаващия сблъсък с градската действителност. Но какво пък хубавите неща си имат начало, траят често малко и колкото и да не ни се искат приключват. Спомените от своя страна остават…

  Препоръчвам на всеки един любител, който не се е потопил в магията на Централен Балкана да се постарае да поправи тази си своя грешка във всеки един подходящ за туризъм момент.
  Що се отнася до мен аз имах един невероятно прекаран празник. Заедно с Ива чакаме възстановяването на Иво за възраждане на тр
  ИИИото…по Билото.

  Централен Балкан

  Централен Балкан

  Автор:Иван Гавазов

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Росица Тодорова

  Снимка: sneakylight.tumblr.com

  - Съдрита ли си?
  - Не!
  - А защо мълчиш?


  Понякога си мисля, че този, който е събрал мъжете и жените на едно място, преди това е изпил 3 опаковки лексотан и ги е полял с двойна доза сироп за кашлица с кодеин. Просто няма друга причина два толкова различни свята да бъдат събрани върху една сфера!

  ТЯ е тиха, става рано, затваря вратата зад себе си все едно сгъва кадифе, прави си кафе и застава пред прозореца, за да се наслади на 7-те минути, в които къщата ще продължава да спи. Гледа изгрева на слънцето, а с мисълта си е полетяла някъде съвсем далеч... Може наум да си рецитира стих на Блага Димитрова или пък да си спомня точния цвят на водораслите около Корабите в Синеморец в 15:43 часа през май...

  ТОЙ събужда със себе си цялата къща - лампите, децата, кучетата, ключалките дори. За 7 крачки тресва 2 вратипо 4 пъти. Пикае от високо, пръска, цапа... Прозява се и си почесва лявата плешка. Влиза за душ, но преди това два пъти пита къде му е халатът. Голямо черно нещо трудно се забелязва в празна бяла стая...

  Те са различни, но са заедно в различията си.Допълват се. Като вятър и сухо листо, като падащ кестен и плешиво теме на господин на 56... Разделя ги планина обаче, когато...  

  Когато се скарат, ТОЙ се превръща в порой от думи. Тя - в мълчание!
  Ами, просто на една жена не винаги й се говори! Иска да мълчи. Не... тя самата иска да се превърне в мълчание! Мълчанието е дрехата, която става на всяка жена, дори да не съдържа никакъв еластан. Ръкавите му никога не са дълги. С него не й е студено, нито се поти. Мълчанието те загръща и се чувстваш уютно в него. Мълчанието е дреха, която всяка жена може да си позволи, независимо каква заплата получава.

  Жената не може да оцелее в света на обидите, викането и острия тон, както спанак не би оцелял на Луната. Затова тя се затваря в себе си. И мълчи.

  Мъжете не разбират женското мълчание. Не разбират, че то не е цупене, не е сърдене. То е начин жената да храносмели случилото се. Да го сдъвче, да го изстрада с всяка своя клетка, да повърне, да изплюе, да се отърве, да осмисли, да пречупи... Но кой ли мъж може да разбере що е то меланхоличното настроение и какво има в отвеяния поглед?! Тези неща нямат етикет със съдържание, не се пъхат в бутилка от бира, не им се завиват гайки, не се движат с 200 по магистралата и не са пържоли!

  Когато една жена мълчи, тя не наказва мъжа до себе си! Тя не се прави на интересна! Нито на важна, нито на голямата работа! Не я притискай и не я насилвай. Внимавай обаче и да не закъснееш с проявата на внимание! Мълчанието й е като лятна буря - повече плаши, отколкото вършее. Но някои летни бури свличат цели градове!

  "Ама, да си каже, бе, брато! Аз как да разбера какво й е!"

  Ами... не...
  Тя не може да каже!
  Тя не иска да каже!

  Защото ако си отвори устата, може да избълва змии. Зелени, отровни... А сега ги укротява зад зъбите си, в душата си. Тя се е загърнала в своята мълчалива дреха, сипала си е чай и е избягала някъде далеч от стаята, в която още ехтят думите от караницата. Може би наум си рецитира стих на Блага Димитрова или пък си спомня точния цвят наводораслите около Корабите в Синеморец в 15:43 часа през май...


  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Google пусна приложение с уолпейпъри за Android
  Приложения с уолпейпъри за смартфона има в изобилие из дебрите на Play Store, но Google реши да представи свое решение.…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Kodak Ektra е 21 МР смартфон, който се старае да изглежда като фотоапарат
  Нов смартфон под бранда Kodak ще се опита да впечатли феновете на марката и по-конкретно онези, които познават фотоапарата Ektra…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Макс пуска предплатен тарифен план с 30 000 МВ 4G мобилен интернет за 12.90 лв.
  4G мобилният оператор Макс обяви нов тарифен план, който не изисква срочен договор, няма месечна такса и се предлага на…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Нови спекулации около Galaxy S8 - говори се за двойна камера и скенер на ириса
  Феновете на Samsung, а и цялата индустрия вече гледат към следващия флагман на корейците. Едва вчера се чу, че компанията…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Боян Юруков

  На 15-ти октомври ЦИК обявисекциите за президентските избори и референдума ма 6-ти ноември. Вчера поправирешението си добавяйки още секции в Германия, Испания и Австрия. Към днешна дата знаем, че ще има 307 секции в 71 държави.

  Новата карта

  Очаквам да има още промени по секциите в чужбина. Най-малкото адресите на всички не са ясни. Доста от тях ще са в посолства и консулства, а на други събрахме адресите от местните координатори. Затова пуснахновата карта на секциите в чужбинана Glasuvam.org. Ще обновявам данните там, когато станат ясни.

  Този път я пренаписах така, че да работи по-лесно на мобилни устройства. За разлика от предишната версия, търсенето на секции и места става изцяло на устройството. Данните не се изпращат на сървъра ми и не се записват никъде. При търсене на град, в близост до който да има секция, се прави проверка с търсачката на Google. При отваряне на сайта всеки може да реши дали да сподели местоположението си. За целта трябва да е включен GPS-а на телефона.

  Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

  В тази версия има и възможност да се предлагат промени по местоположението на дадена секция. Адресите все още се обновяват централно при мен, но самият маркер на картата ще може да се мести. За целта при отваряне на информацията на секцията може да натиснете линка за предложения, да преместите маркера на правилното според вас място и да го изпратите. След това аз ще прегледам всички предложения и ще обновя данните.

  Добавил съм и меню с информация за картата, лиценза и поверителността, както и лесен код за вграждане. Данните и кодът на картата са със свободен лиценз CC0, което значи, че може да я използвате както намерите за добре.

  Кампанията по заявленията

  Решенията на ЦИК бяха предшествани от значителна кампания по събиране на заявления. Скандали не липсваха. Имаше доста неясноти около ограниченията по места, имаше проблеми със сайта на ЦИК и попълването на данните. Във Великобритания бързо минаха ограничението от 35 секции. Външно обяви в последния момент, че Германия е отказала отварянето на секции извън консулствата и почетните консулства. Писмените заявления бяха въведени в последните дни на кампанията от което силно се изкривиха даннитеи заявленията бяха пръснати на различни места.

  Всички това доведе до сериозни трудности в организацията на секции по места. Много заявления се изгубиха като смисъл по една или друга причина. Ефектът беше, че в Германия не бяха събрани достатъчно заявления за отварянето на повече секции там, където според Външно Германия е разрешила да има такива. След сериозното недоволство на 15-ти, когато ЦИК обяви по една секция на места със сериозно натоварване в предишни избори, Външно е изпратило становище до ЦИК с искане за отваряне на още. Не е ясно, защо такова не е било изпратено преди това, когато всички тези проблеми бяха ясни. За тях предупреждавах многократно в последните седмици. Отделно помогнаха и няколкото писма от общностите ни зад граница, за да се отворят още секции там, където има нужда от тях.

  Секциите от предишни години

  Направих бърза таблицасъс сравнение на секциите по държави през последните 3 години. На пръв поглед броят на секциите е по-голям от този на последния референдум и парламентарните избори през 2013-та. Доста по-малко са от парламентарните през 2014-та обаче. Основната причина за това са секциите в Турция. Докато през 2014-та са били 136, то миналата и тази година са съответно 7 и 35. За референдума просто нямаха интерес, а на тези избори има ограничение.

  Ако изключим Турция от общия брой, изглежда няма голяма разлика в броят секции – движат се между 270 и 290. Разбивката по държави обаче показва друго. Секциите от западна Европа, САЩ и Канада представляват 66% от всички секции (изключвайки Турция). През 2014-та и 2015-та са били съответно 72 и 75%. Това означава, че доста секции са преместени от държави с големи български общности и са преместени на места, където почти няма българи. Това лесно се обяснява с решението на ЦИК да отвори автоматично секции в посолства дори без никакви заявления или сведения, че има желание някой да гласува.

  Какво следва?

  Сега започва кампанията по информиране. Говорителя на ЦИК май за пръв път обяви, че няма намерение да има нещо общо с информирането на българите в чужбина. С изключение на 2014-та, Външно май отново няма никакви планове.

  Доброволци по места ще информират общностите ни. Аз в понеделник ще разпратя бюлетин до абонираните в Glasuvam.org. В него ще се включи най-близката до всеки абониран секция. Ако желаете да го получавате, може да се регистрирате на сайта.

  Срокът за подаване на предложения за секционни комисии в чужбина изтече в понеделник. Днес ЦИК провежда консултации с регистрираните партии и инициативни комитети за попълването им. Очакваме скоро тези списъци, както и окончателния списък с адресите на секциите.

  Окончателният и навярно най-важен щрих от тези избори е да говорим за какво въобще гласуваме. Практически липсва дебат за референдума, например. Отделям личното си мнение по това, както и президентските избори от информационната кампания, която аз и доста други водим. Няма да видите нито на картата на Glasuvam.org, нито в бюлетина или в статиите ми по самата организация на изборите нещо по този въпрос. Все пак, в близките седмици имам намерение да разпиша подробно как смятам да гласувам и защо смятам, че е важно.

  Лиценз: Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Кръстопът


  Това не е същата стая.
  Рамката на вратата вече не гледа на юг.

  Какво че всички предмети
  стоят на мястото си:
  покривката на леглото не е сменена,
  все онези десет тома Балзак
  се надвесват като олтар над огледалото
  и никой не е извадил от грамофона
  грапавата пролет на Чайковски.
  Но това не е същата стая.

  Посоката, на която обръщаш гръб
  залязва първа.


  Ренета Бакалова

    Ренета Бакаловав „Кръстопът”и в DICTUM.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Nintendo показа за първи път новата си игрова конзола Switch
  Nintendo днес разкри за първи път детайли за новата си игрова конзола, която досега познавахме като Nintendo NX. Оказва се,…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Димитър Лъжов

  Ще разкажа за това как се зароди идеята за книгата, как работих над нея, как избрах точно тези фотографии, а не други.
  Истината е, че документалната фотография и в частност уличната фотография не е „продукт за масите”. Но също така е истина, че документалната фотография носи своя естетика и е привлекателна (макар и за малцина) именно поради отсъствието на режисура и нагласяване.
  Готов съм да отговарям на всякакви въпроси.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Кръстопът


  Ако две слепоти
  можеха да направят един поглед,
  щеше да видиш, че върху голото ми тяло
  са останали единствено
  пощенските марки на твоето присъствие.
  Ала сега сме тишина и думите
  са изгубили своите адреси.
  Дали когато проговорим,
  ще важи клеймото?  Йоана Русева - фотографирана от Ренета Бакалова


     Йоана Русевав „Кръстопът”.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0
  0 0

  Василена Вълчановаcontent marketing spectrum

  Подгтовяйки лекции за дигиталната академия на SoftUni, попадам на все по-цялостни рамки за описване на всички видове съдържание, приложими в маркетинга. Не, content marketing не е само пробутване на рекламни материали в медии срещу заплащане, нито е само списването на новини в корпоративния ви блог. Маркетингът чрез съдържание всъщност е богата практика с приложение в различни формати (текст, видео, визии) и роля във всеки етап от връзката с потребителите.

  И тъй като на тема контент има далеч по-големи гурута от мен, ще ви оставя в опитните ръце на Robert Rose от Content Marketing Institute, който описва различните типове съдържание.

  Съдържанието като продукт и продуктът като съдържание

  Това видео дава чудесен отговор на въпроса каква е разликата между различните видове съдържание и как те се съотнасят към различни етапи от потребителската пътека (user journey):

  • Маркетинг чрез съдържание: създаване на съдържание, което да привлича публика, която с времето можем да моментизираме.
  • Native advertising: подкрепено с бюджети съдържание, което се появява в чужди канали, за да привлече внимание към нашите собствени. В повечето случаи това съдържание се създава от бранда специално за съответния канал, който служи като платена дистрибуционна мрежа.
  • Реклама: класическа реклама, фокусирана върху привличането на потребители. В дигиталната среда разполагаме с все повече варианти да комбинираме рекламата с по-дълги контент формати.
  • Брандирано съдържание: за разлика от native advertising, тук съдържанието се създава от медията, която го разпространява. И ако native advertising е насочено към начално привличане на аудитория, която след това превеждаме през маркетинг фунията, брандираното съдържание е фокусирано върху марката и нейната същност, като разкрива нейния характер и ценности в по-пълни формати.
  • Customer experience: може би това е най-странното попълнение в спектъра на Rose – но то има логично обяснение, когато разглеждаме по-устойчивите нива на връзка с потребителите. Говорим за създаване на изживявания, базирани на допълнително съдържание, което носи нова стойност за използващите нашите продукти.

  Накратко, първите типове съдържание са сами по себе си продукт – те се промотират с детайлни кампании, а ключовите метрики са отнесени към успеха на самото съдържание (брой посещения, абонаменти и т.н.). Последните етапи превръщат самия продукт на марката в интригуващо съдържание – и тук метриките са насочени към стандартните измерители за успеха на бизнеса.

  Целите

  Тъй като различните типове съдържание адресират различни етапи от изграждането на връзка с потребителите, целите във всяка точка от спектъра на контент маркетинга са различни.

  В първия етап, когато изграждаме аудиторията си, трябва да се фокусираме върху нейното създаване и последващото монетизиране на натрупаната аудитория. Тук не говорим непременно за платени абонаменти, т.е. типична медийна монетизация, а за предлагане на оферти и преместване на потребителя в следващи нива на маркетинг фунията.

  В следващия етап се фокусираме върху убеждаване в качествата на марката и провокиране на действие (покупка на продукт, абонамент за услуга). Допълнителна цел тук е създаването и стимулирането на лоялност в аудиторията. Това може да е потребителска лоялност като повторни покупки. Но може и да е фокусиране върху лоялността на аудиторията – защото колкото по-често потребителят има значими споделени моменти с марката, толкова по-вероятно е да се превърне в клиент.

  С последния етап, този на потребителските изживявания, целим диференциране от конкурентите и създаване на евангелисти. Днес не е достатъчно да имаш добър продукт – трябва да го надградиш с добавена стойност, да разкажеш вдъхновяваща история и да превърнеш използването му в преживяване, което се помни.

  Разбира се, целите са специфични за всяка марка, а спектърът се затваря, когато потребителите-евангелисти започнат да привличат нова аудитория и консумират съдържанието на марката. А съдържанието има активна роля във всеки един етап.

  Постът Спектър на маркетинга чрез съдържаниее публикуван в Васи ли?!.

  Лиценз: Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported


  0 0
  0 0

  Никола Балов

  Samsung ще търси помощ от LG за батериите на Galaxy S8
  След проблемите с Galaxy Note 7 корейците трябва да са много внимателни в подбора на компоненти за следващия си смартфон…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Google не гарантира ъпдейти за смартфоните Pixel след октомври 2018 г.
  Със серията Pixel Google рестартира участието си на смартфон пазара, акцентирайки върху факта, че всичко около тези устройства е според…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Кариери
  Изпращайте ни вашите любими смешки на тема HR, мениджмънт и човешки ресурси на karieri@karieri.bg. Ако ни разсмеят, ще ги публикуваме в петъчната ни рубрика

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Или по-скоро, защо да не следвам японистика в Германия?

  От време на време получавам прекрасни съобщения от млади хора, които обмислят какво да следват. С удоволствие споделям моят опит.

  Записах се японистика във Франкфурт през 2009. Тогава специалността все още имаше нумерус клазус (NC), който в последствие беше премахнат и резултатът е, че всеки който иска да следва тази специалност бива приет. Но затова след малко,

  първо: какво представлява японистиката и какво обещава?

  Im Mittelpunkt von Forschung und Lehre der Japanologie Frankfurt stehen das vormoderne und das moderne/gegenwärtige Japan. Methodisch beruft sich die Frankfurter Japanologie auf ein solides philologisch-literaturwissenschaftliches sowie ein kultur- und ideengeschichtliches Repertoire, das in der Betonung der sprachlichen Komponente die Basis adäquater Japanforschung darstellt.

  Der Sprachunterricht vermittelt die sichere und flüssige Beherrschung des modernen Japanischen in Schrift und Wort (Hochsprache und Umgangssprache) auf dem Niveau, das für den japanologischen Fachunterricht der jeweiligen Semester als Mindestanforderung gilt.

  Zum Bachelor-Hauptfach Japanologie muss ein Nebenfach gewählt werden.

  Това е определението от страницата на университета. Първото, което прави впечатление, е че фокусът е върху университетска изследователска дейност (Forschung). Второто: езиковото ниво отговаря на минималните изисквания за съответния семестър. За да илюстрирам какво значи това, ще цитирам декана на института в речта към първокурсниците, в която аз започнах:

  Със завършен бакалавър Вие няма да говорите или четете японски. Вие ще имате познанията как да се ориентирате в езика и как да намирате думите, които ви трябват, в речник.

  Така и се оказа. Езиков курс има през първите две години (както този флаерна специалността изрично показва). Преподавателите бяха готини наистина, но си изисква дисциплина, за да научиш езика сам(а), и като цяло без да живееш в Япония, няма да стане. Програмите за обмен са ограничени: изпращат се по двама студенти на година и на университет, по последна моя информация. До голяма степен организацията зависи от самия студент както и финансирането. Ако разполагаш с ресурси за семестър или година в Япония, ще ти е от голяма помощ.
  Третото, което горепосочената дефиниция посочва, е, че японистиката не е самостоятелна специалност, а се нуждае от допълнителна (Nebenfach). Това е доста смислено и си заслужава да се обмисли преди кандидатстване. Допълнителни специалности като BWL и право могат да бъдат от безкрайна полза в бъдеще.

  Второ: какво са професионалните перспективи с японистика?

  По време на следването:

  Възможностите за работа с японски по време на следването са сравнително малко – във Франкфурт можеш да работиш за АНА, самолетната компания, и срещу 10 евро на час да посрещаш японски пътници и да ги придржаваш до града (10 евро на час не е много, първо, и второ, конкуренцията ти са десетки двуезични младежи, които са от японско-немски семейства и знаят и двата езика перфектно) ИЛИ да сервираш в японски ресторант. От време на време се отваря възможност за работа на панаира (Frankfurter Messe), на щанда на някоя японска фирма или също като преводач. Става с връзки, които се завързват най-добре чрез немско-японското дружество DJG, което мога да похваля като една от най-добрите инициативи, които Франкфурт предлага. В началото на всеки месец има срещи в един ресторант, при който можеш да се запознаеш с различни хора. Друга възможност, с която Франкфурт се откроява, е филмовият фестивал Nippon Connection. А и доброволческата работа винаги е от полза в CV-то :)

  След завършването:

  Тук става интересно. От колегите ми две се омъжиха за японци и живеят и работят в Япония, една отиде като au-pair там, един работи за японска фирма до скъсване, бърнаут и психиятрия и сега отвори свои малък обилен бъргър ресторант и е сравнително щастлив, няколко работят в японски фирми и се оплакват във фейсбук колко е зле, една колежка работи в японското консулство във Франкфурт, няколко правят докторантура, но не платена, а се издържат с разни Nebenjobs. Това са случаите, които познавам лично. За по-добра представа, е добра идея да си направиш акаунт в социалните медии за работа Xing и Linkedin, там също можеш да провериш какво работят хора, които са следвали тези специалности.

  Поне хората готини ли са?

  Зависи как дефинираш „готини“. 90% са луди на тема манга и аниме, косплей, живеят с мама и тати, които им плащат екзотичното следване (понеже японистиката във Франкфурт е вече без нумерус клаузус и затова куцо, кьораво и сакато може да го следва) и като цяло създават бързо впечатлението че японистиката е несериозна работа.  Една малка част от тях имат досег с реалността и са пътували много и са отворени към нови култури и това ги прави приятна компания.

  Значи по-добре в България, а?

  Според мен в България си заслужава да се следва в пъти в повече, защото е по-добра езиковата подготовка и организацията на ексчейнджа в Япония, поне както съм чувала. Въпреки това двете момичета, които отидоха в Япония от моето училище през софийската японистика, сега работят в кол център в София с японски клиенти. В Германия от всички унита Дюселдорф ми се вижда най-смислен, защото е градът с най-много японско население и предполагам, че е по-лесно там да намериш работа през следването или после.

  За финал

  Четете Амели Нотомб :) най-малкото „Страх и изумление“, в което описва работата в японска фирма като европейка. Преувеличава много естествено, но това, което съм чувала от приятели, които работят в японски фирми, е подобно – отношението е гадно към гайджините, като жена така или иначе няма смисъл да катериш някаква кариерна стълба, щото нали ще забременееш и ще имаш деца един ден, тъй че си доста безсмислена ениуей, сексизъм и безсмислено стоене на работа са на дневен ред. Поне това е което са ми разказвали, аз лично не съм имала такъв контакт. С японци работих на Месе-то и като цяло беше добре, но все пак всеки път само за няколко дни, не е като да си назначена на пълно работно време.
  В крайна сметка влизането в университет не предлага готова рецепта за успех. Всичко зависи от теб самия – както следването така и професионалната реализация. Японистиката ми помогна в много отношения: придобих езикови умения, които отговарят на обещаното от декана, научих много за света, придобих доста по-реалистична представа за себе си и какво съм склонна да правя и какво не. Завърших специалността след пет години бакалвър като последната една година паралелно се записах психология, която също ме интересува много. Въпреки това не съжалявам за първия си избор. Според мен на 19 малцина имат ясна представа, какви искат да бъдат, и е окей, да опиташ всичко възможно преди да кажеш – ето, това е, което искам. За щастие или съжаление, живеем във време и континент, които ни предлагат безкрайни възможности, което прави взимането на решение трудоемка задача. Както казва моят любим Райналд Гребе: всяко решение е масово убийство на всички възможности.
  Тази статия отразява личното ми мнение и не гарантира изчерпателност. С нетърпение очаквам коментари, дискусии и противоположни мнения! :)

  Filed under: Uncategorized Tagged: Германия, Япония, език, култура, професионална реализация, следване, специалност, университет, японистика

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  „Х питано Đ´Đž Ќариград со ŃŃ‚Đ¸ĐłĐ°â€œ Đľ приПорът, кОКтО що сНодваПо Са Đ´Đ° наПориП Đ´Đ˝ĐľŃˆĐ˝Đ°Ń‚Đ° ни цоН – ГийраНтар. ĐŸĐ¸Ń‚Đ°Ń‰Đ¸ŃŃ‚ що йъдо ДанаиНа 🙂

  ĐŸŃ€Đ¸ŃŃ‚Đ˝Đž чотоно:

  ГийраНтар – ĐĐľŃŃŠŃ‰ĐľŃŃ‚Đ˛ŃƒĐ˛Đ°Ń‰ на пътнито тайоНи

  КОста доН ХОН (испанската Ривиора), ĐşŃ€Đ°ŃŃ‚ на нОоПври 2015 – ГийраНтар

  КОста доН ХОН (испанската Ривиора), ĐşŃ€Đ°ŃŃ‚ на нОоПври 2015

  Наближавайки ГийраНтар пОчти нопрокъснатО ни съпътстват пНанини, раСкриваКки со всоки път всо пО-красиви и приПаПНиви Са СасноПано – ГийраНтар

  Наближавайки ГийраНтар пОчти нопрокъснатО ни съпътстват пНанини, раСкриваКки со всоки път всо пО-красиви и приПаПНиви Са СасноПано

  ĐŸŃ€ĐľĐˇ тОва вроПо на гОдината Đľ дОста спОкОКнО ОткъП Ń‚ŃƒŃ€Đ¸ŃŃ‚Đ¸. ХНод катО вочо сПо раСгНодаНи пОвочотО ĐşŃƒĐťŃ‚ŃƒŃ€Đ˝Đ¸ и истОричоски СайоНоМитоНнОсти в Ń€Đ°Đ´Đ¸ŃƒŃ От 200кП, со ĐžŃ‚ĐżŃ€Đ°Đ˛ŃĐźĐľ къП

  ГийраНтар,

  ДМийрОНтър, кактО со ĐżŃ€ĐžĐ¸ĐˇĐ˝Đ°ŃŃ на ангНиКски, иНи прОстО ДМий, кактО гО наричат Постнито. ĐœĐ°ĐşĐ°Ń€ Đ´Đ° Đľ иСвостон с всичкито тоСи иПона, нитО однО От Ń‚ŃŃ… но виМдаПо иСписанО на тайоНито пО ПагистраНата проС Ń†ĐľĐťĐ¸Ń 140киНОПотрОв прохОд!

  ĐŸŃŠŃ€Đ˛Đ°Ń‚Đ° тайоНа От 140 киНОПотрОвата Đ´Đ¸ŃŃ‚Đ°Đ˝Ń†Đ¸Ń, на ĐşĐžŃŃ‚Đž иСОйщО со спОПонава ГийраНтар. ХъвсоП йНиСО сПо! – ГийраНтар

  ĐŸŃŠŃ€Đ˛Đ°Ń‚Đ° тайоНа От 140 киНОПотрОвата Đ´Đ¸ŃŃ‚Đ°Đ˝Ń†Đ¸Ń, на ĐşĐžŃŃ‚Đž иСОйщО со спОПонава ГийраНтар. ХъвсоП йНиСО сПо!

  ГийраНтар

  ĐžŃ‡Đ°ĐşĐ˛Đ°Đ˝Đ¸ŃŃ‚Đ° Пи, чо навсякѩде пО ĐżŃŠŃ‚Ń що виМдаП строНки и надписи Gibraltar со Оправдават одва пОсНоднито 5кП. проди пристиганотО ни. Отдавна вочо сПо забелязали ХкаНата на ГийраНтар, Đ¸ĐˇĐ˛Đ¸ŃŃĐ˛Đ°Ń‰Đ° со воНичоствонО и ŃŃĐşĐ°Ńˆ ŃƒŃĐżĐžĐşĐžŃĐ˛Đ°Ń‰Đ° с присъствиотО си в даНочината, нО град-дърМава ГийраНтар ŃŃĐşĐ°Ńˆ но ŃŃŠŃ‰ĐľŃŃ‚Đ˛ŃƒĐ˛Đ°ŃˆĐľ на картата!  Đ˜ĐťĐ¸ пОно така Đľ продставонО От испанска страна.

  Заради отО таСи â€žĐžĐłŃ€ĐžĐźĐ˝Đ°â€œ Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸Ń са вокОвнито раСправии, Саради кОитО Đ´Đž скОрО дОНи пОНотито на Đ‘Ń€Đ¸Ń‚Đ¸Ńˆ Đ•ŃŠŃ€ŃƒĐľĐšĐˇ са йиНи ĐžŃ‚ĐşĐťĐžĐ˝ŃĐ˛Đ°Đ˝Đ¸ и са заобикаляли Đ˜ŃĐżĐ°Đ˝Đ¸Ń. – ГийраНтар

  Заради отО таСи â€žĐžĐłŃ€ĐžĐźĐ˝Đ°â€œ Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸Ń са вокОвнито раСправии, Саради кОитО Đ´Đž скОрО дОНи пОНотито на Đ‘Ń€Đ¸Ń‚Đ¸Ńˆ Đ•ŃŠŃ€ŃƒĐľĐšĐˇ са йиНи ĐžŃ‚ĐşĐťĐžĐ˝ŃĐ˛Đ°Đ˝Đ¸ и са заобикаляли Đ˜ŃĐżĐ°Đ˝Đ¸Ń.

  ДъНги гОдини ĐžŃ‚Đ˝ĐžŃˆĐľĐ˝Đ¸ŃŃ‚Đ° ĐźĐľĐśĐ´Ńƒ Đ˜ŃĐżĐ°Đ˝Đ¸Ń и ОйодинонОтО КраНствО са краКнО Ойтогнати иПоннО Саради ГийраНтар, кОКтО Đľ йританска СадПОрска Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸Ń със сОйствонО ŃƒĐżŃ€Đ°Đ˛ĐťĐľĐ˝Đ¸Đľ и Đ˛Đ°ĐťŃƒŃ‚Đ°. ĐœĐ¸Đ˝Đ¸Đ°Ń‚ŃŽŃ€Đ˝Đž парчо земя (6.7 km2 ) ОтхапанО От ангНичанито проС 1704, От стратогичоска ваМнОст и иСтОчник на нопрокъснати прОйНоПи ĐźĐľĐśĐ´Ńƒ Đ˜ŃĐżĐ°Đ˝Đ¸Ń и ĐŽĐš, ДМий Đľ „вратата на ХродиСоПнО ĐźĐžŃ€Đľâ€œ.
  ĐŸŃ€ĐľĐˇ 1967и 2002со прОвоМдат Ń€ĐľŃ„ĐľŃ€ĐľĐ˝Đ´ŃƒĐźĐ¸ срод ПостнОтО насоНонио, Са проПинаванотО на ГийраНтар пОд испанскО ŃƒĐżŃ€Đ°Đ˛ĐťĐľĐ˝Đ¸Đľ, нО и двата пъти насоНониотО ĐłĐťĐ°ŃŃƒĐ˛Đ° ŃƒĐąĐľĐ´Đ¸Ń‚ĐľĐťĐ˝Đž Са ОставанотО си катО ŃŃƒĐ˛ĐľŃ€ĐľĐ˝Đ˝Đ° Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸Ń на ĐŽĐš.

  ГийраНтар иПат свОо ŃƒĐżŃ€Đ°Đ˛ĐťĐľĐ˝Đ¸Đľ и Đ˛Đ°ĐťŃƒŃ‚Đ°

  – гийраНтарски ĐżĐ°ŃƒĐ˝Đ´, ĐşĐžŃŃ‚Đž Đ˛Đ¸ĐˇŃƒĐ°ĐťĐ˝Đž приНича на ĐąŃ€Đ¸Ń‚Đ°Đ˝ŃĐşĐ¸Ń, Đ˛ĐľŃ€ĐžŃŃ‚Đ˝Đž Саради Ника на краНицата. РаСйира со, ПОгат Đ´Đ° со иСпОНСват истински йритански ĐżĐ°ŃƒĐ˝Đ´Đ¸ и оврО. ТОва дава първОначаНната продстава Са кОктоКНа От оСици и ĐşŃƒĐťŃ‚ŃƒŃ€Đ¸, кОКтО ни ĐžŃ‡Đ°ĐşĐ˛Đ°ŃˆĐľ в таСи страна.

  ГийраНтар

  КаСват, чо ĐłĐ¸ĐąŃ€Đ°ĐťŃ‚Đ°Ń€ŃĐşĐ¸ŃŃ‚ оСик Đľ сПосица От ангНиКски, испански и арайски, нО аС пОпадах саПО на хОра, кОитО гОвОроха чист ангНиКски и си ĐąŃŃ…Đ° тОНкОва ĐąŃ€Đ¸Ń‚Đ¸Ńˆ, кОНкОтО и сънарОдницито иП в ĐŽĐš.
  Заради â€žĐ´ĐľĐťĐ¸ĐşĐ°Ń‚Đ˝Đ¸Ń‚Đľâ€œ испанО-ангНиКски ĐžŃ‚Đ˝ĐžŃˆĐľĐ˝Đ¸Ń ĐąŃŃ…ĐźĐľ пОсъвотвани Đ´Đ° проПиноП ĐłŃ€Đ°Đ˝Đ¸Ń‡Đ˝Đ¸Ń ĐżŃƒĐ˝ĐşŃ‚ ĐżĐľŃˆĐ°, катО ОставиП автОПОйиНа на паркинг в испанската част. ОкаСа со ŃƒĐźĐ˝Đž Ń€ĐľŃˆĐľĐ˝Đ¸Đľ, кОотО ни спости ПнОгО вроПо. ĐŸĐ°Ń€ĐşĐ¸Đ˝ĐłŃŠŃ‚ Đľ голям, Đ° проПинаванотО на гийраНтарска земя – йърСО.
  ĐŸŃ€ĐľŃĐ¸Ń‡Đ°ĐźĐľ СаоднО с гОНоПи ĐłŃ€ŃƒĐżĐ¸ ĐżĐľŃˆĐľŃ…ĐžĐ´Đ˝Đž проПинаващи границата испанци, Đ° пОтОк От Đ´Ń€ŃƒĐłĐ¸ тохни сънарОдници, натОварони с тОрйи и ŃˆĐžĐżĐ¸Đ˝Đł со ĐžŃ‚ĐżŃ€Đ°Đ˛ŃŃ‚ ОйратнО къП

  Ла Đ›Đ¸Đ˝ĐľŃ –

  съсоднОтО на ГийраНтар градчо на испанска земя. На тОСи отап От Ń‚Ń€ŃƒĐżĐ°Đ˝Đľ на Đ˛ĐżĐľŃ‡Đ°Ń‚ĐťĐľĐ˝Đ¸Ń тОва Пи со ŃŃ‚Ń€ŃƒĐ˛Đ° страннО, СащОтО стандартът на МивОт в ГийраНтар Đľ висОк катО в ĐŽĐš, Đ° ĐĐ˝Đ´Đ°ĐťŃƒŃĐ¸Ń Đľ наК-йодната ОйНаст в Đ˜ŃĐżĐ°Đ˝Đ¸Ń и с наК-висОк прОцонт йоСрайОтица. Ла Đ›Đ¸Đ˝ĐľŃ със свОито 70 000МитоНи Đľ йНиСО два пъти пО-голяма От ГийраНтар, нО Đľ иСвостна катО наК-йодната От наК-йоднито в Đ˜ŃĐżĐ°Đ˝Đ¸Ń, катО тОва понякога оскаНира във враМдойнОст и дОри агросивнОст От страна на Постнито къП пО-СаПОМнито гийраНтарци. Твърди со, чо дОри Đľ иПаНО нападения Đ˛ŃŠŃ€Ń…Ńƒ йританци, нО Са щастио но съП йиНа свидотоН на такива оксцосии. ĐŸŃŠŃ€Đ˛ĐžĐ˝Đ°Ń‡Đ°ĐťĐ˝Đž насоНониотО Đľ йиНО ĐżŃ€ĐľĐ´ŃŃ‚Đ°Đ˛ĐťŃĐ˛Đ°Đ˝Đž От йритански вОонни и соПоКствата иП, нО пОстопоннО со продвиМдат данъчни ĐžĐąĐťĐľĐşŃ‡ĐľĐ˝Đ¸Ń и СапОчват Đ´Đ° прииМдат â€žĐžĐąĐ¸ĐşĐ˝ĐžĐ˛ĐľĐ˝Đ¸â€œ йританци, кОитО къП 2015Đł са ОкОНО 29хиН.

  ХкОрО раСйираП, чо ŃˆĐžĐżĐ¸Đ˝Đł Đ˝Đ°ŃˆĐľŃŃ‚Đ˛Đ¸ĐľŃ‚Đž на испанцито Đľ йиНО цоНовО: цигари и аНкОхОН, кОитО в ĐžŃ„ŃˆĐžŃ€ĐľĐ˝ ГийраНтар иП иСНиСат СначитоНнО пО-овтинО.

  ГийраНтар

  ĐŸŃ€ĐľĐźĐ¸Đ˝Đ°ĐťĐ¸ на гийраНтарска Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸Ń,

  Са Đ´Đ° стигноП Đ´Đž цонтъра вСоПаПо съвсоП автонтичон йритански Đ°Đ˛Ń‚ĐžĐąŃƒŃ – дайъН докър, йиНотито Са кОКтО со прОдават От пО ангНиКски НюйоСон ŃˆĐžŃ„ŃŒĐžŃ€. Единствоната â€žĐ˝ĐľŃ€ĐľĐ´Đ˝ĐžŃŃ‚â€œ Đľ, чо двиМониотО Đľ кактО в ЕврОпа, Đ° но кактО в Англия и со качваПо в Đ°Đ˛Ń‚ĐžĐąŃƒŃĐ° От â€žĐžĐąŃ€Đ°Ń‚Đ˝Đ°Ń‚Đ°â€œ ĐźŃƒ страна, Đ˝Đ°ŃŃ‚Đ°Đ˝ŃĐ˛Đ°ĐšĐşĐ¸ со на ĐłĐžŃ€Đ˝Đ¸Ń отаМ, СаоднО с дОста ŃˆŃƒĐźĐ˝Đ¸ испанци.
  Да со стигно Đ´Đž цонтъра ОтноПа 10 – 15ĐźĐ¸Đ˝ŃƒŃ‚Đ¸ с всички ĐşŃ€Đ¸Đ˛ĐžĐťĐ¸Ń‡ĐľĐ˝Đ¸Ń и спирки. ĐŸŃ€ĐľĐ´Đ¸ тОва просичаПо одна От наК-страннито саПОНотни писти в свота.

  Лотищо ГийраНтар

  со наПира нопОсродствонО Đ´Đž ĐżŃ€ĐžĐżŃƒŃĐşĐ°Ń‚ĐľĐťĐ˝Đ¸Ń ĐżŃƒĐ˝ĐşŃ‚ и пОради ОграничонОстта на Ń‚ĐľŃ€Đ¸Ń‚ĐžŃ€Đ¸ŃŃ‚Đ°, пистата Са иСНитано просича ĐżŃŠŃ‚Ń Са цонтъра на града.

  Gibraltar International Airport, British Lines Road, Gibraltar GX11 1AA, ГийраНтар

  ЛотищотО но Đľ натОваронО, нО всо пак British Airways Đ¸ĐˇĐ˛ŃŠŃ€ŃˆĐ˛Đ°Ń‚ пО няколко пОНота на дон и в такива ПОПонти Ń†ŃĐťĐžŃ‚Đž двиМонио спира, Са Đ´Đ° иСчака иСНитанотО иНи кацанотО на саПОНота, така кактО со чака прод проНоС проПинаванотО на вНак. Đ‘ĐľĐˇĐżŃ€ĐľĐżŃŃ‚ŃŃ‚Đ˛ĐľĐ˝Đž просичаПо пистата,  нО пО-къснО ПОито спътнички ĐˇĐ°ĐąĐľĐťŃĐˇĐ˛Đ°Ń‚ ŃĐ¸Đ˝ŃŒĐžŃ‚Đž кОроПчо на саПОНот на BA Đ´Đ° со насОчва къП нея.

  ĐŸŃ€ĐžŃĐťĐžĐ˛ŃƒŃ‚Đ°Ń‚Đ° писта на Нотищо ГийраНтар, просичаща пътнОтО пНатнО

  ĐŸŃ€ĐžŃĐťĐžĐ˛ŃƒŃ‚Đ°Ń‚Đ° писта на Нотищо ГийраНтар, просичаща пътнОтО пНатнО

  ĐœĐžĐśĐľ йи СащОтО сПо гайрОвска Пини ĐłŃ€ŃƒĐżĐ¸Ń‡ĐşĐ° От чотири чОвока, пОгНодната От один кОнкротон ъгъН ХкаНата на ГийраНтар ни напомня на КисоНчОва ПОгиНа в ГайрОвО. ĐŸŃ€Đ¸ĐťĐ¸ĐşĐ°Ń‚Đ° Đľ тОНкОва ОсоСатоНна, чо ŃƒŃĐżŃĐ˛Đ°ĐźĐľ Đ´Đ° со ОтърсиП От впочатНониотО одва кОгатО Đ°Đ˛Ń‚ĐžĐąŃƒŃŃŠŃ‚ Ойръща гръй на ХкаНата и ни ĐżŃ€ĐľĐ˝Đ°ŃŃ в цонтъра.
  ТаП ни Очаква нОвО доМавю. Đ˜ĐźĐ°ĐźĐľ Ń‡ŃƒĐ˛ŃŃ‚Đ˛ĐžŃ‚Đž, чо сПо

  пОпаднаНи в типичнО ангНиКскО градчо

  ĐŸŃ€ĐľĐ´ нас са всички типичнО ангНиКски Đ°Ń‚Ń€Đ¸ĐąŃƒŃ‚Đ¸. ĐœĐ°ĐşĐ°Ń€ в ПОПонта Đ´Đ° но виМдахПо тОНкОва Ń…Đ°Ń€Đ°ĐşŃ‚ĐľŃ€Đ˝Đ¸Ń ПагаСин Boots, ĐąŃŃ…ĐźĐľ ŃĐ¸ĐłŃƒŃ€Đ˝Đ¸, чо Đľ някѩде Ń‚Đ°Đź, но ĐźĐžĐśĐľŃˆĐľ Đ´Đ° гО няма! ХаПО Ń‚Ń€ŃĐąĐ˛Đ°ŃˆĐľ Đ´Đ° прОдъНМиП Ощо ПаНкО Đ˝Đ°Đ´ĐžĐťŃƒ.

  ТОНкОва ĐąŃ€Đ¸Ń‚Đ¸Ńˆ! – ГийраНтар

  ТОНкОва ĐąŃ€Đ¸Ń‚Đ¸Ńˆ!

  ХаПО катО пОгНодно чОвок къП тайоНата, со иСпъНва с роспокт! – ГийраНтар

  ХаПО катО пОгНодно чОвок къП тайоНата, со иСпъНва с роспокт!

  Đ’Đ¸Đ´ŃŃ…ĐźĐľ Marks & Spenser и Morrisons ТаП ĐąŃŃ…Đ° йританскито чорвони пОщонски ĐşŃƒŃ‚Đ¸Đ¸, тоНофОннито кайини, пайОвото, всичкО си Đľ на ĐźŃŃŃ‚ĐžŃ‚Đž, саПО трОпичоската раститоНнОст ни пОдсоща, чо сПо някѩде Đ´Ń€ŃƒĐłĐ°Đ´Đľ.

  Британскито традиции‌ раСйира со! Đ’ŃŃĐşĐ° съйОта со прОвоМда

  Ń†ĐľŃ€ĐľĐźĐžĐ˝Đ¸ŃŃ‚Đ° на кНючОвото

  ОтнОвО По Ойхваща ŃƒŃĐľŃ‰Đ°Đ˝ĐľŃ‚Đž Са доМавю. Вочо съП писаНа ŃŃ‚Đ°Ń‚Đ¸Ń в йНОга си Са Ń†ĐľŃ€ĐľĐźĐžĐ˝Đ¸ŃŃ‚Đ° на кНючОвото в лондонския Đ˘Đ°ŃƒŃŠŃ€. Đ˘ŃƒĐş Ойачо нощата со ŃĐťŃƒŃ‡Đ˛Đ°Ń‚ ĐżŃƒĐąĐťĐ¸Ń‡Đ˝Đž. УнифОрПони гардОво продават кНючОвото на градскито пОрти и каквО каСват? РаСйира со същОтО, кОотО и кОНогито иП От лондонския Đ˘Đ°ŃƒŃŠŃ€:
  – „ХтОК! КОК Đľ Ń‚Đ°Đź!?”

  – „КНючОвото.“

  – „Чии кНючОво?“

  – â€žĐĐ° краНица ЕНиСайот.“

  – â€žĐŸŃ€ĐľĐ´Đ°ĐšŃ‚Đľ Пи кНючОвото на краНица ЕНиСайот. ВсичкО Đľ народ.“

  ĐŸŃ€ĐžĐ´Đ°Đ˛Đ°Ń‡Đ¸Ń‚Đľ на йиНоти Са ĐąŃƒŃ Đ´Đž върха на ХкаНата са дОста напОристи в найиранотО на кНионти ĐąŃƒĐşĐ˛Đ°ĐťĐ˝Đž От ŃƒĐťĐ¸Ń†Đ°Ń‚Đ°. То ĐąŃŃ…Đ° одинствонито хОра, кОитО Ń‡ŃƒŃ… Đ´Đ° провкНючват йърСО на раСНични оСици, нО тОва но ĐąĐľŃˆĐľ тОчнО сПосица, Đ° Đ¸ĐˇŃ€ĐľŃ‡ĐľĐ˝Đ¸Ń иСгОвОрони Đ¸ĐˇŃ†ŃĐťĐž на дадон оСик, сНод тОва каСани на Đ´Ń€ŃƒĐł. ĐĐľŃ‰Đž катО продНагащито „раСхОдка с ĐťĐžĐ´ĐşĐ°â€œ пО йъНгарскОтО ЧорнОПОрио, акО всо Ощо ги иПа.
  Да иСкача

  ХкаНата на ГийраНтар

  Đľ пОд N1 в списъка Пи, така чо йоС Đ´Đ° ĐłŃƒĐąĐ¸Đź ПнОгО вроПо со насОчваПо къП ĐżŃƒĐ˝ĐşŃ‚Đ°, От къдотО ĐşŃƒĐżŃƒĐ˛Đ°ĐźĐľ йиНоти Са въМоната линия. Đ˜ĐźĐ° варианти Đ´Đ° со стигно Đ´Đž върха с Пини ĐąŃƒŃ иНи ĐżĐľŃˆĐ°.

  ГийраНтарГийраНтар

  Ощо на ĐłĐ¸ŃˆĐľŃ‚Đž ни ĐżŃ€ĐľĐ´ŃƒĐżŃ€ĐľĐśĐ´Đ°Đ˛Đ°Ń‚ Đ´Đ° йъдоП вниПатоНни с йагаМа си, СащОтО ни продстОи сроща с ĐżĐžĐżŃƒĐťĐ°Ń†Đ¸Ń От

  йорйорски Пакаци

  РОдината иП Đľ Ховорна Африка и никОК но Снао с тОчнОст как са пОпаднаНи в ГийраНтар. ĐĄŃŠŃ‰ĐľŃŃ‚Đ˛ŃƒĐ˛Đ°Ń‚ раСНични ĐżŃ€ĐľĐ´ĐżĐžĐťĐžĐśĐľĐ˝Đ¸Ń, нО Остава фактът, чо тОва Đľ одинствонОтО ĐźŃŃŃ‚Đž в ЕврОпа, къдотО Ń‚Đľ ŃŃŠŃ‰ĐľŃŃ‚Đ˛ŃƒĐ˛Đ°Ń‚. Đ˜ĐźĐ° пОворио, пОдОйнО на тОва Са гарванито и лондонския Đ˘Đ°ŃƒŃŠŃ€, чо кОгатО пОсНодната ĐźĐ°ĐšĐźŃƒĐ˝Đ° в ГийраНтар иСчоСно, тОК що простано Đ´Đ° йъдо ангНиКски. ĐŸĐž таСи причина Освон чо са со провърнаНи в нощО катО сиПвОН на ДМий, Ń‚Đľ са станаНи и дОста раСгНоСони.

  ОйОМаваП Đ´Đ° найНюдаваП и сниПаП ĐźĐ°ĐšĐźŃƒĐ˝Đ¸ От всякакѩв вид! Đ—Đ°ĐąĐ°Đ˛ĐťŃĐ˛Đ°Ń‚ По и По ОчарОват със свОито трикОво. ЧакаП с нотърпонио Đ´Đ° срощна гийраНтарскито Пакаци. ĐœĐľĐśĐ´ŃƒĐ˛Ń€ĐľĐźĐľĐ˝Đ˝Đž прод нас со Открива прокрасна гНодка От кайинката на въМоната линия – Ń†ŃĐť ГийраНтар Đľ прод нас катО на дНан, с ŃŃ…Ń‚ĐľĐ˝Đ¸Ń‚Đľ си пристанища и с МивОписнито си сгради, с ŃˆĐ¸Ń€Đ˝Đ°ĐťĐžŃ‚Đž со чак Đ´Đž Африка ХродиСоПнО ПОро. ĐŸŃŠŃ‚ŃƒĐ˛Đ°Đ˝ĐľŃ‚Đž ни трао 2ĐźĐ¸Đ˝ŃƒŃ‚Đ¸, нО Đ´ĐľĐ˝Đ¸Đ˛ĐľĐťĐ°Ń†Đ¸ŃŃ‚Đ° Đľ дОста голяма.

  ГийраНтар

  Ощо проди кайинката Đ´Đ° Đľ напъНнО ŃĐżŃ€ŃĐťĐ° и проди Đ´Đ° сПо стъпиНи на ХкаНата, паНав Пакак Đ˝Đ°Ń…ĐťŃƒĐ˛Đ° вътро и грайва Сайравона От ĐżŃ€ĐľĐ´Đ¸ŃˆĐ˝Đ¸ пътници ĐąŃƒŃ‚Đ¸ĐťĐşĐ° със сОк. БоС Đ´Đ° со ŃĐźŃƒŃ‰Đ°Đ˛Đ° От Đ˝Đ°ŃˆĐľŃ‚Đž присъствио и От каПорито ни тОК СапОчва Опити Đ´Đ° раСвио тапата на ĐąŃƒŃ‚Đ¸ĐťĐşĐ°Ń‚Đ°. ХНодва нОвО ĐżŃ€ĐľĐ´ŃƒĐżŃ€ĐľĐśĐ´ĐľĐ˝Đ¸Đľ Đ´Đ° вниПаваПо с йагаМито и ŃˆĐ°ĐżĐşĐ¸Ń‚Đľ си, Đ° същО и Đ´Đ° но даваПо никаква храна на ĐźĐ°ĐšĐźŃƒĐ˝Đ¸Ń‚Đľ. Въпроки тОва всо со Đ˝Đ°ĐźĐ¸Ń€Đ°ŃˆĐľ някой Ń‚ŃƒŃ€Đ¸ŃŃ‚ Đ´Đ° хвърНи пО нощО на Пакацито, кОитО со раСхОМдаха наОкОНО и дОйро си Снаоха, чо всо някой що Đ˝Đ°Ń€ŃƒŃˆĐ¸ Сайранито. Đ’ пОсНодствио даНито храната дОста ŃŃŠĐśĐ°ĐťŃĐ˛Đ°Ń…Đ°, СащОтО вочо но ПОМоха Đ´Đ° со Отърват От Пакацито.

  На одна От стонито виМдаП Сакачони пОртротни сниПки на Пакацито с Описанио на характорито на всоки, същО кактО нио ОкачваПо соПоКни сниПки в дОПОвото си. Đ‘Ń€Đ¸Ń‚Đ°Đ˝ŃĐşĐ¸ŃŃ‚ Ń…ŃƒĐźĐžŃ€ со ĐżŃ€ĐžŃĐ˛ŃĐ˛Đ° и в ПагаСинито Са ŃŃƒĐ˛ĐľĐ˝Đ¸Ń€Đ¸, ОткъдотО ПОгат Đ´Đ° со ĐˇĐ°ĐşŃƒĐżŃŃ‚ Đ°Ń€Ń‚Đ¸ĐşŃƒĐťĐ¸ с Пакаци, дърМащи английския фНаг Union Jack и всякакви Сайавни ĐźĐ°ĐšĐźŃƒĐ˝ŃĐşĐ¸ нОПора.

  ГийраНтар

  ДОкатО сниПаП голямо соПоКствО Пакаци, иПаП Ń‡ŃƒĐ˛ŃŃ‚Đ˛ĐžŃ‚Đž чо йойонцата що иСносат Ń†ĐľĐťĐ¸Ń си ропортОар От ĐźĐ°ĐšĐźŃƒĐ˝Đ´ĐśĐ¸ĐťŃŠŃ†Đ¸! Не Đ˛ŃŃ€Đ˛Đ°Ń… Đ´Đ° со Đ¸ĐˇŃ‡ĐľŃ€ĐżŃŃ‚ ОткъП идои! ЯснО Đľ чо Ойичат Đ´Đ° пОСират и Đ´Đ° ĐżŃ€ĐžŃĐ˛ŃĐ˛Đ°Ń‚ иСОйротатоНнОст в отюдито си.  Х Ń‚ŃŃ… ПОМох Đ´Đ° прокараП Ń†ŃĐť дон, нО со Ń„ĐžĐşŃƒŃĐ¸Ń€Đ°Đź Đ˛ŃŠŃ€Ń…Ńƒ иСгНода От върха на ХкаНата.

  ĐŸĐžĐłĐťĐľĐ´ От ХкаНата – ГийраНтар

  ĐŸĐžĐłĐťĐľĐ´ От ХкаНата

  ГНодката Đľ Đ˝ĐľĐžĐżĐ¸ŃŃƒĐľĐźĐ° и тОчнО иНюстрираща иСраСа „скаНата на Đ“Đ¸ĐąŃ€Đ°ĐťŃ‚Đ°Ń€â€œ катО сиПвОН на стайиНна, сОНидна, даваща Ń‡ŃƒĐ˛ŃŃ‚Đ˛Đž на ŃĐ¸ĐłŃƒŃ€Đ˝ĐžŃŃ‚ ОпОра. ĐŸŃ€ĐľĐşŃ€Đ°ŃĐ˝Đž ĐźŃŃŃ‚Đž, кОотО си ĐˇĐ°ŃĐťŃƒĐśĐ°Đ˛Đ° Đ´Đ° со види!

  ГийраНтар

  АвтОр: ДанаиНа 

  ХниПки: автОрката

  Đ”Ń€ŃƒĐłĐ¸ раСкаСи свърСани с ГийраНтар – на картата:

  ГийраНтар  Booking.com

  Лиценз: Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България


  0 0

  Никола Балов

  Razer Blade Pro е най-тънкият лаптоп с графична карта NVIDIA GeForce GTX 1080
  Razer обявиха нова гейминг машина под името Blade Pro, която е най-мощният лаптоп на компанията, а също и най-тънкият на…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Денислав ГеоргиевЗа трета поредна година Ви каня на международният форум за иновации Innovation Explorer ! Той ще се проведе на 23 февруари, 2017 г. в Sofia Event Center. Организирана от Innovation Starter и Капитал, ежегодната конференция изследва променящото се знание за иновациите в света и представя най-новото в методите за иновиране, най-иновационните компании и техните добри практики, [...]

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Galaxy C9 Pro е първият смартфон на Samsung с 6 GB RAM, но ще се продава само в Китай
  След неколкократно изтичане на информация и снимки Samsung най-после официално обяви новия си смартфон Galaxy C9 Pro. Устройството е позиционирано…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Никола Балов

  Ново изображение показва Huawei Mate 9 в лилаво
  Десетина дни ни делят от премиерата на новия смартфон от висок клас на Huawei - Mate 9. За устройството вече…

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  Жюстин Томс, smiling

  dsc_0712

  Бързам да ви запозная с две прекрасни млади дами – Пролети Деси, създатели на чудно предприятие, съчетаващо книги и храна – Troublebakers.eu

  Книги! И храна! Йеее!

  От къде дойде Trouble Bakers? 🙂
  Идеята за Trouble Bakers се роди най-вече поради емоционални причини – и двете обичаме да четем, и двете обичаме да похапваме вкусотии. Най-логичното беше да съчетаем тези две страсти в едно. Няма нищо по-хубаво от това да четеш „Баба праща поздрави и се извинява“ на Бакман и всичко около теб да ухае на канелени кифлички като самата книга. Така удовлетворението от четенето става още по-завършено. Решихме, че не може да крием тази тайна само за себе си и че трябва да я споделим и с останалите.

  Кое ви зарежда?
  Мотивира ни най-вече положителното отношение, което срещаме. Виждаме, че хората приемат идеята ни много добре и все повече започват да обръщат внимание на вкусотиите, които се „крият“ в любимите им литературни произведения. Надяваме се, че до колкото повече хора достигне посланието ни, толкова повече ще се увеличат любителите на добрите книги. Разбира се, най-голямата ни цел е да възпитаме у децата желанието да четат и да се научат да откриват магията на книгите.

  Какво ви се случи до тук?
  Досега сме имали две представяния на идеята си – едно в София и едно в Стара Загора. Предстоят ни няколко събития в близко бъдеще, с които се надяваме да популяризираме четенето и хапването.

  За какво мечтаете?
  Най-голямата ни мечта на този етап е да имаме наше място, на което да можем да се развихрим. За момента гостуваме на CoKitchen – единствената споделена кухня в София. Там винаги цари непринудена атмосфера и е идеалното поле за вкусни приключения. Благодарни сме на Яна и целия екип за топлото отношение.

  Относно самото развитие на проекта – искаме да правим всичко. Има безкрайно много книги – като автори и жанрове, и ние искаме да сготвим по нещо от всяка. Вярваме, че по този начин книгата ще стане неизменна част от ежедневието на малки и големи, точно както е храната.

  Какво си пожелавате?
  Вместо да си пожелаваме нещо, ще цитираме Тери Пратчет, защото той го е казал много хубаво във „Волният народец“:
  „…ако вярваш във себе си…
  …и не се отказваш от мечтите си…
  …и следваш пътеводната си светлина…
  …пак ще си по-назад от онези, които се трудят усилено и се учат непрекъснато, и не са толкова мързеливи.“

  13232931_502748356589058_2504005306896441239_n

  Чудни чудни! Желая им успех от все сърце!

  Ако и на вас ви харесват – дайте им по един лайк най-малкото тук 🙂

   

  Лиценз: Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България


  0 0

  Кръстопът

  От всички нужди на тялото
  се интересувам само от тази на очите.
  Разделям по равно
  една купчина сол,
  една купчина захар
  и с болно наслаждение гледам
  как губим съня си,
  как устите пресъхват,
  а езикът се наводнява.
  Ако спася една възглавница
  може да стоим върху нея по течението
  и още малко
  да мълчим и говорим отделно.


  Ренета Бакалова

    Ренета Бакаловав „Кръстопът”и в DICTUM.

  Лиценз: Всички права запазени


  0 0

  000

  001

  002

  003

  004

  005

  006

  008

  009

  КнигатаНЕ се разпространява в книжарниците. Можете да получите копие с автограф единствено от автора. Където и да се намирате по света. Подробностите са ТУК. Благодаря на всички, които дойдоха да се видим на живо!

  Тихомир Димитров


  Лиценз: Всички права запазени


  0 0